$
בארץ

בחסות הקורונה: ארגוני פשע מציפים את המגזר הערבי בהלוואות בכסף שחור

בישיבת ועדת הרווחה והעבודה של הכנסת שעסקה במשבר הקורונה בחברה הערבית הזהירו מומחים: בעוד חצי שנה יהיה גל של אלימות בשל הקושי של ערבים לקבל אשראי בבנקים ומכיוון שרק 4% מההלוואות שניתנו לעסקים קטנים הן של ערבים. עוד נמסר כי יש עלייה של 30% בפניות לשירותי הרווחה ברשויות הערביות

שחר אילן 11:4813.05.20

רק 4% מההלוואות לעסקים בערבות מדינה שניתנו בתקופת משבר הקורונה היו לעסקים ערבים. כך אמר הבוקר הממונה על הטיפול במגזר הערבי בימי הקורנה מטעם משרד הפנים איימן סייף, בישיבת ועדת הרווחה והעבודה של הכנסת.

לדברי סייף, התוצאה היא ש"ארגוני הפשע נכנסים לנישה ומציפים את היישובים הערבים בהלוואת בכסף שחור. חייבים לטפל בזה".

 

עוד גילה סייף בוועדה, שעסקה במשבר הקורונה בחברה הערבית בראשות ח"כ עאידה תומא סלימאן מהרשימה המשותפת, שהיה גידול של 30% בפניות לשירותי הרווחה של הרשויות המקומיות הערביות.

 

איימן סייף. הממונה על הטיפול במגזר הערבי בימי הקורנה מטעם משרד הפנים איימן סייף. הממונה על הטיפול במגזר הערבי בימי הקורנה מטעם משרד הפנים צילום: עומר מסינגר

ראש התוכנית לחברה הערבית במכון הישראלי לדמוקרטיה ד"ר נסרין חדאד חאג' יחיא מזהירה מאסון שיקרה בחברה הערבית בגלל ההלוואות שנלקחו בשוק האפור. "בעוד חצי שנה נוכל לראות את ממדי האלימות וממדי האסון", אמרה בוועדה. חאג' יחיא פרסמה יחד עם סייף דו"ח על השלכות משבר הקורונה על הכלכלה הערבית שהוגש לוועדת הרווחה והעבודה.

 

השניים מציינים בדו"ח שעל פי נתונים שהוגשו לכנסת עד ה-19.4 רק 4% מהבקשות שאושרו על ידי הקרן להלוואות בערבות מדינה היו מישובים ערבים, לעומת 15% מהבקשות. הם מציינים ש-96% מהעסקים בחברה הערבית הם עסקים קטנים ו-66% מהמועסקים הערבים עובדים בעסקים קטנים. לכן החשיבות העצומה שלהם לעתידו הכלכלי של המגזר. לדבריהם, "היעדר אשראי עלול להביא לקריסת עסקים ומהווה כר פורה להלוואות בשוק האפור והשחור".

 

מסמך של מרכז המחקר והמידע של הכנסת (הממ"מ), שהוכן לקראת הדיון היום בוועדת הרווחה והעבודה, מגלה שהאשראי הבנקאי הממוצע לתושב במגזר הערבי נמוך משמעותית מהמוצע הארצי. גם הממ"מ מזהיר ש"מחסור באשראי בנקאי עלול להוביל לכך שלווים יפנו לקחת אשראי בהלוואות חוץ בנקאיות שחלקן ניתנות על ידי ארגוני פשיעה".

 

סייף וחאג' יחיא גם מציינים שבסקרי מרכז גוטמן של המכון הישראלי לדמוקרטיה עולה ש-21% מהמשיבים הערבים חוששים לעתידם לעומת 5% מהיהודים. 57% מהערבים לא בטוחים שיחזרו למקום עבודתם לעומת 25% מהיהודים.

 

נסרין חדאד חאג' יחיא. נשים ערביות נפגעו במיוחד מהמשבר נסרין חדאד חאג' יחיא. נשים ערביות נפגעו במיוחד מהמשבר צילום: המכון הישראלי לדמוקרטיה

עוד לפני פרוץ המשבר ממדי העוני בחרה הערבית עמדו על 47% ועל 70% במזרח ירושלים ובאוכלוסייה הבדואית בנגב. רק 28% מהערבים מעריכים שיוכלו להתקיים מכסף נזיל חודשיים או יותר לעומת 56% מהיהודים.

 

מהדו"ח של סייף וחאג' יחיא עולה שנשים ערביות נפגעו במיוחד מהמשבר. בעוד שהן מהוות 4.5% מהמועסקים במשק הייצוג שלהן בין דורשי העובדה עומד על 7.7%. הם מצטטים הערכה של שירות התעסוקה כי 72 אלף ערבים לא יצליחו להשתלב בשוק העבודה בתום המשבר.

 

סלימאן וחברי כנסת ערבים אחרים תקפו את מיעוט חברי הכנסת היהודים שהגיעו לישיבה הזאת ולישיבות אחרות שעוסקות במשבר בחברה הערבית. סלימאן ציינה שהרשויות המקומיות הערביות שובתות כבר יותר משבוע אך אין התקדמות במשא ומתן איתן.

x