פרשנות
הקיצוץ בתקציב ועדת הבחירות: מסר למיליציות של מרדכי דוד
בקיצוץ בתקציב ועדת הבחירות מעבירה הממשלה חסרת המעצורים מסר שלפיו ועדת בחירות חזקה עלולה להיות לה למכשול. כשכל גורלו האישי של נתניהו תלוי בתוצאות הבחירות, הוא יעשה הכל כדי לנצח בהן ובכל הכלים שיעמדו לרשותו, גם המסוכנים
אין מחלוקת על עובדות בסיסיות אלה: מערכת הבחירות הקרובה היא החשובה ביותר הן לעתידה של מדינת ישראל והן לעתידו האישי של ראש הממשלה בנימין נתניהו. הוא זקוק לשלטון כדי למלט עצמו מהרשעה וכלא; הוא זקוק לשלטון כדי למלט עצמו מוועדת חקירה ממלכתית ואחריות לטבח; הוא זקוק לשלטון כדי להמשיך ולתחזק את כלכלת משפחתו שהורגלה לתפנוקיה הנדיבים של המדינה.
ההפיכה המשטרית נועדה לספק את המעטפת המימשלית והחקיקתית לכל אלה. הדבר היחיד שעלול לשבש את המשך קידומה הוא הפסד בבחירות. לכן, אין מנוס מהמסקנה שנתניהו יעשה הכל כדי לנצח בהן. והכל כולל גם אפשרויות מצמררות - מהבינה המלאכותית ועד הבריונות האנושית.
ועדת הכספים בראשות עוד שוויש של השליט, ח"כ חנוך מילביצקי, החליטה לקצץ 50 מיליון שקל מתקציב ועדת הבחירות. בניית התקציב הופקדה בחוק בידי הוועדה ולא בידי אגף התקציבים באוצר בגלל ההפרדה הנחוצה בין הממשלה המכהנת לבין טוהר הבחירות. התקציב כפוף לאישור ועדת הכספים שבשליטת הממשלה. משמעות הקיצוץ כרגע היא ביטול הרזרבה, ביטול שולי הביטחון התקציבי אל מול האתגרים שצפויים לעלות תוך כדי תנועה עד הבחירות. למשל, התמודדות עם איומי סייבר, ובמיוחד AI, חדשים שלא נצפו ביחס למערכות קודמות. במקרה כזה, אם תידרש חריגה תקציבית, ועדת הבחירות תיאלץ לנמק למילביצקי מדוע היא מבקשת תוספת. לא תמיד, במיוחד בחזיתות הסייבר, יהיה זה חכם ונכון להסביר כדי לא להסגיר יכולות שעלולות לשרת את הגורמים העוינים.
תוספות תקציביות יידרשו גם במקרים שמרדכי דוד ודומיו יחסמו מצביעים וינסו להצית פרובוקציות בקלפיות רגישות. למקרה כזה יש שתי שכבות הגנה: מפקחי "טוהר הבחירות" שמצויידים במצלמות ומתוקצבים במסגרת הנוכחית. ובנוסף, אבטחה משטרתית שמתוקצבת כרגע ב־28 מיליון שקל. ועדיין, אחת הסיבות המרכזיות שמצדיקות ומחייבות רזרבה היא הפוטנציאל הנפיץ לגידול בניסיונות לפוצץ אזורי בחירה רגישים.
תקציב הוועדה הוא עניין מורכב, הוא נחלק בין שלושת החודשים לפני הבחירות לבין הפעילות השוטפת. הוא נחלק ליום הבחירות עצמו והתקופה שקדמה לו. בכל מקרה, התקציב שהוגש מבטא ירידה נומינלית אל מול ההתייקרויות והגידול באוכלוסייה ממערכת הבחירות הקודמת – תוספת של 420 אלף בעלי זכות בחירה. הוא כולל משכורות לפעילי יום הבחירות, לספקים, לשכירת מבנים ועוד. והוא כולל גם רזרבה להתמודדות עם הפתעות.
וחשוב להבין: אם בסוף יישאר עודף, כפי שהיה מספר פעמים בעבר, הוא חוזר לאוצר המדינה. וזו הסיבה שבעבר ועדות כספים לא נהגו "להתווכח" עם ועדות הבחירות. הקיצוץ של 50 מיליון הוא שרירותי, אבל מעביר מסר. מסר של ממשלה חסרת מעצורים שדוהרת לנצח בכל מחיר ומבינה שוועדת בחירות חזקה עלולה להיות למכשול. ולכן יש להרעיבה ולדכאה וגם להעביר למיליציות של מרדכי דוד מסר – צאו לשטח, אנחנו מאחוריכם.































