סגור
העיתון הדיגיטלי
24.03.25
מרתון תל אביב 2025
מרתון תל אביב, השנה (צילום: Sportphotography)

מרתון ת"א: 15 שנה הרחובות נסגרים, וחברה אחת מרוויחה

מאז 2010 מפיקה חברת כפיים אקטיב את מרתון תל אביב, וגורפת לכיסה מיליוני שקלים. אמנם כל אחד יכול לגשת למכרז ההפקה, אבל התנאים שמכתיבה העיריה מבטיחים באופן מעשי זכייה חוזרת ונשנית של כפיים ומקשים על דריסת רגל של מתחרים. עיריית ת"א: "תנאי המכרז נועדו להבטיח את בטיחות המשתתפים" 

במרתון תל אביב שנערך בשבוע שעבר היו עשרות אלפי משתתפים שהרגישו כמנצחים לאחר שסיימו ריצה של כמה קילומטרים, אבל לפחות מבחינה עסקית המרוויחה הגדולה היתה חברת ההפקה כפיים אקטיב של עופר שטרית. משנת 2010 כפיים מפיקה את האירוע ברציפות, למעט בשנתיים שבהן הוא בוטל: פעם בגלל הקורונה ופעם בגלל המלחמה.
במשך כעשור לפחות כפיים היא גם זו שמפיקה את מרוץ הלילה של תל אביב, ובשנים 2022-2015 את סובב תל אביב באופניים, אירוע שהעירייה החליטה להפסיק את השקעתה בו. אלה אירועי הספורט העממי היחידים שלטובתם העירייה סוגרת קטעים ארוכים ברחובות מרכזיים למשך שעות, והם גם אירועי הספורט העממי הגדולים במדינה עם עשרות אלפי משתתפים בכל אירוע. בכל אחד מהם העירייה גם משקיעה כספים, בין היתר למימון שכר השוטרים - ומי שתמיד מרוויחה היא חברת כפיים אקטיב.
איך זה קורה? לפי החוק, גוף ממשלתי יתקשר עם ספק לביצוע עסקה רק לאחר בחירתו במכרז פומבי שבו לכל אדם הזדמנות שווה להשתתף. אלא שהמכרז להפקת המרתון מתאים להפליא למידותיה של כפיים אקטיב ומקשה על חברות אחרות להשתתף בו. חברה אחת נוספת, טרגט מרקט, עומדת בתנאי הסף, אלא שהיא מפיקה את מרתון ירושלים שמתקיים בדרך כלל כחודש אחרי האירוע בתל אביב.
ומה באשר למרוץ הלילה וסובב תל אביב? על פי העירייה, כפיים נבחרה להפיק את האירועים האלה ללא מכרז.

תנאי הסף מקשים על חברות מתחרות

המכרז האחרון להפקת מרתון תל אביב נערך בשנת 2023 ובו נבחר מפיק לחמש השנים הבאות. חברה שמבקשת להתמודד במכרז צריכה לעמוד בתנאי הסף, שאחד מהם הוא ניסיון הפקה בחמש השנים שקדמו להגשת ההצעות של לפחות שלושה אירועי ריצה שבהם השתתפו לפחות 20 אלף רצים וההיקף הכספי של ההפקה הוא לפחות 6 מיליון שקל. תנאי נוסף הוא ניסיון בגיוס חסויות בחמש השנים האחרונות בשלושה אירועי ריצה שבכל אחד מהם השתתפו לפחות 20 אלף רצים. כמו כן החברה צריכה להעסיק מנהל מקצועי עם ניסיון בהפקת שלושה אירועים שבהם השתתפו 20 אלף רצים בחמש השנים האחרונות.
בפועל, התנאים האלה לא מאפשרים להרבה חברות הזדמנות ריאלית להתמודד במכרז, משום שרק במרתונים של ירושלים ותל אביב יש כמות כזו של רצים. אם המפיק נבחר לחמש שנים, ותנאי הסף הוא הפקה של אירוע בסדר גודל כזה בחמש השנים האחרונות, העירייה כובלת את עצמה למעשה לאותה חברת הפקה שוב ושוב.
מלבד שני המרתונים הגדולים נערכים בארץ עוד שלושה מרתונים, לרבות מרתון טבריה שהוא הוותיק ביותר וגם מהווה אליפות ישראל במרתון. אלה מרתונים שמופקים על ידי חברות שונות ומנוסות. בנוסף, מתקיימות עוד עשרות תחרויות למרחקים קצרים יותר, וכן תחרויות טריאתלון ואיש ברזל שבהן אומנם יש פחות משתתפים אך ההפקה בהם מורכבת לא פחות.
על פי חוברת המכרז, המפיק של מרתון תל אביב נדרש לתקציב של לפחות 11 מיליון שקל, שנמדדים גם במוצרים שווי כסף (כמו, למשל, לבקבוקי מים שמחולקים על ידי חברת משקאות).
לדברי עופר שטרית, בעלי חברת כפיים, עלות ההפקה היא 13-11 מיליון שקל, ועיקר הוצאותיו הן עבור 5,000 עובדים ביום האירוע, בהם סדרנים ומאבטחים.
ההכנסות של כפיים מגיעות מכמה ערוצים. ראשית, העירייה מחויבת להשקיע באירוע 1.5 מיליון שקל, כאשר מתוכם 210 אלף שקל למימון משכורות השוטרים ויתרת התקציב (1.39 מיליון שקל) מוזרמת להפקה. בנוסף, העירייה משקיעה 350 אלף שקל בפרסום ושיווק של האירוע. פרט לכך, על פי נתונים שמופיעים באתר 4sport שבאמצעותו נמדדו התוצאות בפועל, השתתפו בו 39,867 רצים. לפי תעריף ההרשמה הנמוך ביותר, ההפקה שלשלה לכיסה מתשלומי המשתתפים כ־5.7 מיליון שקל.
אבל את הכסף הגדול מרוויחה ההפקה מנותני החסות. על פי אתר האינטרנט של המרתון, היו בו כעשרה נותני חסות, שהגדול בהם הוא בנק לאומי. ההערכות הן כי נותן החסות הראשית שילם לפחות מיליון שקל, ונותני החסות המשניים כמה מאות אלפי שקלים - ולפיכך החסויות מכניסות להפקה 5-3 מיליון שקל.
שטרית לא הסכים לספק נתונים כספיים, אך אישר כי הפקת האירוע הזה רווחית לחברה. "המרתון הוא חלון ראווה ליכולות שלנו. זה מציג את העוצמות ומחדד את הצוות. זה סוג של יתרון שאי אפשר לכמת בכסף", אמר.
מדוע רק כפיים מפיקה את אירועי הספורט הגדולים בתל אביב?
שטרית: "מאוד פשוט, כי אנחנו טובים. אנחנו עובדים קשה ויודעים להביא תקציבים וחסויות. חוץ מזה, בכל פעם אנחנו נבחנים מחדש. בכל פעם יוצאים מכרזים מסודרים. אנחנו לא מתביישים בזה שאנחנו עושים את העבודה טוב".
אם אחד מתנאי הסף הוא אירוע של 20 אלף רצים, איך אפשר להתחרות בך?
"יש לפחות עוד חברה אחת שיכולה להתחרות. טרגט מרקט יכולה לקבל החלטה שהיא עושה את תל אביב במקום ירושלים או לעשות את שניהם. אני לא קובע את תנאי הסף. הם נקבעים על ידי העירייה, שתפקידה לדאוג לאינטרס הציבורי. היא לא תיתן מרוץ של 40 אלף איש למישהו שמפיק אירוע של 2,000 רצים כי היא עלולה להתרסק".
אבל עם תנאי סף כאלה תמיד אתה תיבחר.
"זו שאלה שצריך להפנות לעירייה ולרשות הספורט העירונית. יש כאן איזון אינטרסים. זה מגה־פרויקט, גדול ומורכב. מופע בפארק זה צ'יפס לעומת מרתון. העירייה רוצה שתהיה לצידה חברה שיודעת לעשות את זה. מצד שני, אתה צודק שהיא צריכה לייצר איזושהי תחרות, אלה איזונים שהעירייה צריכה לייצר. אני לא יכול לדבר בשם העירייה. אלה החלטות שלה. אם יחליטו שתנאי הסף הוא הפקה של אירוע עם 3,000 רצים, זה בסדר גמור. אני אתמודד ואזכה או לא".

העירייה: "לא היתה פנייה לשנות את תנאי הסף"

מעיריית תל אביב נמסר בתגובה: "תנאי הסף שנקבעו במכרז נועדו להבטיח את בטיחות המשתתפים באירוע. העירייה לא התפשרה על תנאי הסף באופן שעלול לפגוע במקצועיות ובתנאי הבטיחות הנדרשים לקיום המרתון. לא היתה פנייה לעירייה לשנות את תנאי הסף, ואם היתה מתקבלת, היתה נשקלת לגופו של עניין. בניגוד לנטען, במקרה של גיוס חסויות על ידי החברה המפיקה מעל סכום מסוים מועבר חלק מהסכום לעירייה להפקת אירועי ספורט אחרים.
"אירוע מרוץ הלילה נערך לאחר פנייה של החברה המפיקה לעירייה בבקשה להפקת המרוץ, ללא תמורה מהעירייה לחברה. הטענה כי סגירת רחובות נעשית למטרת רווח של גוף זה או אחר שגויה מן היסוד. העירייה נאלצת לסגור רחובות לצורך קיום אירועי ספורט גדולים, בהתאם לדרישת המשטרה ולהבטחת בטיחות המשתתפים והציבור הרחב.
"העירייה מודעת להשפעה על הציבור הרחב והבאים בשערי העיר, תוך שמובאת בחשבון התועלת הטמונה בקיום אירועים אלה לקידום הבריאות ותרבות הספורט בעיר. סגירת רחובות לצורך אירועי ספורט גדולים אושרה לאחרונה רק לגבי מרתון תל אביב, מרוץ הלילה וטריאתלון תל אביב (שהפנייה להפקתו נעשתה על ידי חברת שוונג)".
תגובת חברת שוונג: "בתל אביב מעולם לא נסגרו רחובות מרכזיים לטובת אירוע בהפקתנו. שוונג לא קיימה ולא הפיקה מעולם טריאתלון בתל אביב. בקשתנו לקיים טריאתלון בתל אביב בשנת 2025 טרם נענתה על ידי מחלקת הספורט של עיריית תל אביב".