$
בארץ

עוד אין חתימה: המו"מ בין ישראל ביתנו והליכוד הסתיים היום ללא תוצאות

פרט להגדלת קצבת השלמת הכנסה לקשישים עניים ב-500 שקל דורשים בישראל ביתנו גם סבסוד ממשלתי מוגדל לשכר דירה לזכאים והכרה של המדינה בתשלומי ריבית על משכנתאות לצורכי מס. המו"מ יתחדש מחר

שאול אמסטרדמסקי 21:0122.05.16

המשא ומתן בין נציגי ישראל ביתנו לבין אנשי הליכוד הסתיים גם היום ללא תוצאות, והצדדים ימשיכו לדון מחר בדרישות של ישראל ביתנו.

 

במסגרת הדרישות הכלכליות, מלבד הגדלת קצבת השלמת הכנסה לקשישים עניים ב-500 שקל בממוצע לקשיש, בישראל ביתנו תובעים גם סבסוד ממשלתי מוגדל לשכר דירה לזכאים, וגם הכרה של המדינה בתשלומי ריבית על משכנתאות לצרכי מס.

 

מדובר בהצעה שעולה אחת לכמה זמן במסגרת הצעות חוק פרטיות שמשרד האוצר מתנגד לה נמרצות, בטענה כי היא תעלה מיליארדים לקופת המדינה וליצור חור במערכת המס.

 

 

מוקדם יותר העריך גורם במערכת הפוליטית כי צוותי המשא ומתן של ישראל ביתנו לליכוד יגבשו הסכם קואליציוני בתוך שעות ספורות. על פי אותו גורם, בכל מה שקשור לפתרון לפנסיה של העולים מברית המועצות שהגיעו לישראל בשנות ה-90, סוכם כי הפתרון יגיע דרך קצבאות השלמת הכנסה של הביטוח הלאומי.

 

הפתרון שככל הנראה הושג עומד בניגוד לדרישה המקורית, שאותה דחף בכלל שר הקליטה זאב אלקין ולא ישראל ביתנו, המדינה לא תעניק מענקי פנסיה לעולים חדשים בלבד, אלא תפעל להגדלת הכנסתם של קשישים עניים באופן אוניברסלי.

 

הצעד שנשקל כעת הוא הגדלת קצבת השלמת הכנסה שמקבלים קשישים עניים בלבד, שעומדת כיום על כ-3,000 שקל בממוצע בחודש ליחיד (קשישים מבוגרים יותר מקבלים קצבה גבוהה מעט יותר). ישראל ביתנו דורשת להגדיל קצבה זו בכ-500 שקל בחודש, מהלך שישפיע על כ-230 אלף קשישים. עלות המהלך נאמדת על ידי משרד האוצר ב-1.9 מיליארד שקל, ובאוצר היו מעוניינים לפרוס את המהלך על פני כמה שנים במקום להעלות את הקצבה בבת אחת.

 

הפגנת קשישים בזמן המחאה החברתית (ארכיון) הפגנת קשישים בזמן המחאה החברתית (ארכיון) צילום: אוראל כהן

 

 

קצבת השלמת הכנסה הועלתה בתקציב הקודם בסכום של כ-150 שקל לאדם בממוצע, בעלות כוללת של כ-400 מיליון שקל. באוצר התכוונו בלאו הכי להעלות את הקצבה מעט בשנה הקרובה, בשביל לוודא כי הקשישים נשארים מעל לקו העוני. כך,  בגלל ההעלאה המתוכננת בשכר המינימום, צפוי לעלות השכר החציוני במשק וכמוהו גם קו העוני, העומד על מחצית שכר זה. ללא הגדלת קצבת השלמת הכנסה בהתאם, דו"ח העוני היה מדווח על עליה חדה בשיעור הקשישים שנמצאים מתחת לקו העוני, מצב שהממשלה היתה מעוניינת להימנע ממנו בכל מקרה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x