$
דעות

מה יעלה בגורל נס?

סיטי עשויה להשביח ולייעל את פעילות נס ישראל - ואחר כך למכור אותה בכ-30-40 מיליון דולר

אסף גלעד 17:4911.06.11

הרבה גבות הורמו לאחר ההכרזה אתמול של קרן ההון סיכון של סיטי גרופ (CVCI), ולפיה תרכוש את נס טכנולוגיותב-307 מיליון דולר. סיטי כמעט שאינה מבצעת עסקאות בהן היא רוכשת חברות במלואן, בוודאי לא עסקה כמו זו של נס, שבה מרבית המניות מצויות בידי הציבור (67.4%).

 

סיטי רכשה בישראל 23% ממניות חברת סקייויז'ן, המספקת שירותי תקשורת ו-IP על בסיס תקשורת לוויינית; היא גם השתתפה בגיוס של 100 מיליון דולר לקרן ההון סיכון של יואב שלוש וד"ר אמיר גוטמן, מתוכם השקיעה 20 מיליון.

 

הגופים שהתחרו על רכישת נס לא יכולו להציע מחיר גבוה יותר. "אם למישהו זה נראה כמו מחיר נמוך, הוא צריך לשאול את ג'פריז', הגוף שניהל את המשא ומתן, מדוע לא היו קופצים רבים יותר על העגלה, שבמשך חצי שנה עמדה למכירה", אמר בכיר בתעשיית ההייטק. ואכן, על רכישת נס התחרו בסופו של דבר סיטי וקרן וקטור. סיטי היתה זו שלא מצמצה - והגישה את ההצעה הגבוהה ביותר.

 

קרן הפרייבט אקוויטי פורטיסימו אכן התעניינה ברכישת נס בעצמה, אך לפי כל ההערכות פרשה בשלב מוקדם מאחר שידעה כי לא תוכל לעמוד ברף המחיר. פורטיסמו רגילה לבצע רכישות פרייבט-אקוויטי קטנות יחסית של עשרות מיליוני דולרים, אך מעולם לא הוציאה צ'ק של 300 מיליון דולר, וגם אין לה את המימון לכך.

 

 

לשם כך פרש ככל הנראה אהרון פוגל מראשות הדירקטוריון של נס בשנה שעברה. פוגל, המשמש גם יו"ר מגדל, קיווה לתפור עסקה פיננסית שתמנף את פורטיסימו, כך שתוכל להשוות את ההצעה שלה לאלה של וקטור וסיטי. ואולם התוכנית נגנזה בשלב מוקדם.

 

מעקב אחר השקעותיה של סיטי בעולם עשוי לספק הבנה לגבי כוונותיה העתידיות. שלא כמו וקטור או פורטיסימו, קרן ההון סיכון של סיטי מתמחה ברכישת חברות מוכוונות IT (מערכות מידע), שיש להן זיקה לשוק ההודי והאמריקאי. עבור הנהלת נס והעובדים, הבחירה בסיטי נחשבת לגלגל הצלה, בוודאי בהשוואה לוקטור או לקרנות אחרות. סיטי מכירה את ההנהלה המקורית, והיא החזיקה תקופה ארוכה ב-9.6% ממניות החברה. מאבקו של מייסד אלדין, ינקי מרגלית, מול קרן וקטור בשנת 2008 מהדהד בוודאי עד היום בראשם של מנהלי נס.

 

אחד מסימני השאלה סביב רכישת נס טכנולוגיות עוסק בגורלה של נס ישראל. בשנים האחרונות נהפכה נס טכנולוגיות לחברה גלובלית, לאחר שפתחה מרכזי אינטגרציה ושירות במזרח אירופה ובמערבה, וחיזקה את מרכז האופשור שלה בהודו, המשרת בעיקר חברות תוכנה גלובליות, כגון SAP.

 

אלא שבכירים בשוק מעריכים כי בשל תוצאותיה של נס בישראל ברבעונים האחרונים, אין בכוונת סיטי להיפטר במהירות מהפעילות הישראלית שלה. מבט בתוצאות החברה מורה כי נס חוזרת לישראל - ובגדול. 

 

אם ברבעון הראשון של 2010 מכרה נס שירותים תמורת 47.6 מיליון דולר בישראל, 36% מכלל הכנסותיה באותו רבעון, הרי שברבעון הראשון של 2011 מכירות נס בישראל הגיעו ל-42% - 57 מיליון דולר - מכלל המכירות, בהשוואה ל-26% בלבד באירופה. 18% מהכנסות נס מגיעות מפרויקטים שהיא מבצעת עבור ממשלת ישראל.

 

נס אפילו צמצמה את פעילותה באירופה לאחרונה. כך, באפריל מכרה את פעילותה באיטליה ובספרד (שכונתה "נספרו") תמורת 6.75 מיליון דולר לאדוונטק הישראלית, לאחר שפעילות זו צברה עבורה הפסדים של 47.2 מיליון דולר בשנתיים האחרונות.

 

אין זה סוד שנס ישראל יכולה לשפר את רווחיותה התפעולית שעומדת לפי ההערכה על 2% או 3% מהמחזור, רווחיות נמוכה יחסית בענף תחרותי מאוד. לפיכך, סיטי עשויה לייעל את פעילותה של נס ישראל - ובעיקר את פעילות המטה שלה, הנחשבת לבזבזנית באופן יחסי - או למכור אותה לכמה גופים זרים הפעילים בישראל, שהם נטולי נוכחות מקומית כגון אקסנצ'ר או טאטא, או לחברת IT ישראלית בינונית שתשאף לגדול, כגון טלדור או אמן מערכות.

 

גורמים בשוק מעריכים כי סיטי עשויה להשביח ולייעל את פעילות נס ישראל - ואחר כך למכור אותה בכ-30 עד 40 מיליון דולר. פעילות הביטחון של נס (TSG) נחשבת לחטיבה הרווחית ביותר בחברה, עם שיעור רווחיות דו ספרתי. כלל לא ברור אם סיטי תרצה להותיר את הפעילות בידיה, אך בכל מקרה, מנהלי TSG ועובדיה יכולים לישון בשקט: חברות ישראליות כמו אלביט, התעשייה האווירית, מלם-תים ומטריקס ישמחו להיפרד מכמה עשרות מיליוני דולרים כדי לרוכשה. 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x