$
בארץ

הגיאולוג שגילה את מאגרי הגז: "חברות החיפושים רומסות את זכויות האזרחים"

יוסי לנגוצקי: "המיליארדרים פועלים למנוע חלוקה צודקת"; מלכיאור: "שום משפטן שקשוקה לא ישנה את העובדה שזכויות אוצרות הטבע שייכות לציבור"

ליאור גוטמן 13:3913.09.10

"אני בוש ונכלם ברואי את בעלי הרישיונות מנסים לאיים ולהטות את מקבלי ההחלטות מלחלק את העוגה על פי כללי הצדק" - כך אמר היום יוסי לנגוצקי, הגיאולוג שגילה בפועל את מאגרי הגז תמר ודלית. הוא דיבר בכנס הציבורי בנושא הכנסות המדינה ממשאבי גז ונפט המתקיים באוניברסיטת תל אביב בחסות

הקרן החדשה לישראל.

 

לדברי לנגוצקי, "צבירת העושר על ידי החברות שפועלות בתחום נהפכה לערך עליון - תוך רמיסת הזכויות של כלל האזרחים ליהנות ממשאבי המדינה.

 

ניתן לצמצם את הפערים - ובמקום זאת קוראים ושומעים כיצד אנשים וגופים שנכנסו בין לילה לקטגוריית המולטי-מיליארדרים פועלים למנוע חלוקה צודקת. תאוותם המשכרת לממון הביאה מדינות אחרות להשפיע עלינו. מהלכים עלינו אימים כאילו שינוי של המתווה ירחיק משקיעים".

 

לנגוצקי היה הראשון שזיהה את הפוטנציאל הגלום באזור הים מול חיפה. לפני כעשור הצליח להביא לישראל את חברת הענק בריטיש גז כדי לחפש במקום. אתר הקידוח אף נושא את שם נכדתו תמר, היום קצינה בצה"ל.

 

ח"כ שלי יחימוביץ אמרה בכנס: "יש לובי כוחני ואגרסיבי נגד הרטרואקטיביות. למדינה יש את הזכות לשנות את המדיניות הכלכלית שלה וזכותו של הריבון לשנות תמלוגים או מס חברות. ערעור על קביעה זו משול לערעור של הלגיטימיות של הריבון".

 

הרב מיכאל מלכיאור, שמייצג את פורום הפעולה האזרחית, ציין שגם בים המלח "עושים דברים איומים באוצרות ים המלח. מי ישלם את החשבון על הנזקים? המדינה. יש לנו שר אנרגיה שמוכן להפעיל את הצבא עבור ברוני הגז בכל ויכוח עם לבנון". בנוגע לדיון על התמלוגים ולויכוח הציבורי אמר מלכיאור כי "שום משפטן שקשוקה לא ישנה את העובדה שזכויות אוצרות הטבע שייכות לציבור"

 

"להוריד ציפיות מהגדלת התמלוגים"

 

ד"ר עמית מור, מנכ"ל אקו אנרג'י שעוסקת בייעוץ כלכלי אסטרטגי, הפתיע את היושבים באולם כשאמר: "בואו נוריד ציפיות מההכנסות הצפויות מהגדלת תמלוגי הגז. התמלוגים יהיו צנועים".

 

מור, שעבד בעבר בבנק העולמי, בחן לדבריו את מדיניות התמלוגים ממאגרי אנרגיה במקומות רבים בעולם. לדבריו, צריך לקבוע מדיניות מיסוי כך שמצד אחד לא ייפגעו מאמצי חיפוש האנרגיה, ומצד שני - הציבור ירוויח מהם יותר ממה שהוא מרוויח כיום.

 

"הגז מיועד לייצור חשמל. הציבור לא מודע לכך, אבל בחמש השנים האחרונות גדל השימוש בגז טבעי מאפס לקרוב ל-44%. זה חסר תקדים בעולם, ואולי נגיע ל-60%-70% שימוש בגז. כולנו הרווחנו מכך, מאחר שמחירי החשמל יירדו בעתיד ב-15%, והציבור כבר הרוויח 2 מיליארד שקל", אמר מור.

 

בהתייחסו לדיון הציבורי סביב ועדת ששינסקי, הזכיר מור כי באוסטרליה, הוועדה המקבילה הצליחה לשכנע את מקבלי ההחלטות שלא לשנות את מדיניות המיסוי, דבר שהוביל להחלפת ראש הממשלה. "רמת הדיון הציבורי מעוררת דאגה. יש ארגונים שלא ברור מאיפה באו, משני הצדדים, ואני מבקש להוריד את טון הויכוח הציבורי".

 

רחל ליאל, מנהלת הקרן החדשה לישראל, אמרה שהדיון על תמלוגי הגז אינו טכני אלא ערכי, לרבות מי הבעלים של המשאבים ומי בעלי העניין. "סוגיות שעוסקות בהכנסות המדינה ואיך הן מתחלקות הן אינטרס של כולם - זה לא שייך לימין או שמאל. השיח הפתוח והביקורתי בתחום הזה לא מוגבל לפן המקצועי, ויש בו מקום לציבור הרחב שמותר לו להיות שותף ולשאול שאלות. חלוקה מחודשת של התקציב יכולה לחולל מהפכות בתחום החברתי", אמרה. 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x