$
בארץ

אופטימיות בגוש השינוי, סיכומים ראשונים על חלוקת התיקים

בסיומו של היום הראשון למנדט של לפיד נרשמת שביעות רצון בגוש השינוי. מסתמן: לפיד יהיה שר החוץ בזמן שבנט יכהן כראש הממשלה, תיק הביטחון ילך לגנץ ויו"ר הכנסת יבוא מ"יש עתיד". בתגובה בליכוד מגבירים את הלחץ על ח"כים מימינה, שבינתיים מצהירים כי הם נשארים נאמנים לחלוטין לבנט. הדרישות של העבודה ומרצ נתקלות בסירוב

מורן אזולאי, ynet 10:1507.05.21
בקרב השותפים הפוטנציאליים לממשלת השינוי נרשמה אמש (חמישי) אופטימיות בתום היום הראשון למגעים הקואליציוניים מאז הועבר המנדט להרכבת הממשלה ליאיר לפיד. כל עוד המנדט היה בידי בנימין נתניהו הייתה חשדנות בין חלק מראשי המפלגות בגוש השינוי, אולם כעת מתחילים להתגבש סיכומים שיאפשרו את הקמת הממשלה.

 

 

הוויכוח שהתנהל עד כה על איוש המשרדים החשובים נמצא על סף פתרון, ובגוש כבר ברור כי יו"ר ימינה נפתלי בנט יכהן כראש הממשלה תחילה, ואילו יו"ר יש עתיד יאיר לפיד יכהן בתקופת הזמן הזאת כשר החוץ. עוד הסכמות שמתגבשות נוגעות ליו"ר כחול לבן, בני גנץ, שככל הנראה יישאר לכהן כשר הביטחון, למרות המאבקים שהתנהלו סביב תיק זה.  

יו"ר יש עתיד יאיר לפיד, בעת מתן ההמלצות לנשיא יו"ר יש עתיד יאיר לפיד, בעת מתן ההמלצות לנשיא

 

גם בסוגיות האחרות המצויות במחלוקת, כמו תיק המשפטים, נראה כי מתגבשות הבנות. תפקיד יו"ר הכנסת ככל הנראה ילך לידי יש עתיד.

 

בעיות אחרות שעלולות להתעורר בהמשך קשורות לדרישה של יו"ר מרצ ניצן הורוביץ ויו"ר העבודה מרב מיכאלי לקבל תיקים משפיעים, ולא להתבטל בפני גוש הימין. לפי שעה עוד לא ברור אילו תיקים מיועדים להם, והם עדיין מתעקשים לקבל את תיק הפנים למיכאלי והחינוך להורוביץ. דרישותיהם לא צפויות להתממש בשל סירוב האגף הימני בקואליציה המתגבשת.

 

בהצהרה שמסר אמש לפיד, לראשונה מאז שקיבל לידיו את המנדט, הוא התייחס לקשיים האפשריים בהקמת הממשלה ואמר: "כולנו מבינים שזו לא תהיה ממשלה שתגשים את כל חלומותינו. אמרתי לכבוד הנשיא: 'ממשלת אחדות ישראלית היא לא פשרה – היא מטרה'. זה מה שהמדינה זקוקה לו עכשיו".

 

ההתקדמות במגעים היא למעשה הסיבה להגברת הלחץ מצד הליכוד על חברי ימינה. אחרי חשיפת ynet על הצעת נתניהו לח"כ אביר קארה, שכללה שיריון בליכוד ואת תפקיד שר הכלכלה, הוחלט בישיבת סיעת הליכוד לבחון אפשרות לקיים בימים הקרובים הפגנות מחוץ לביתן של חברות הכנסת איילת שקד ועידית סילמן במטרה לשכנע אותן להצביע נגד ממשלה כזאת.

 

עם זאת, ולמרות הלחץ הכבד מצד הליכוד, השתיים הבהירו כי אין בכוונתן לעזוב את בנט וכי הן מגבות אותו באופן מלא. בפתח ישיבת סיעת הליכוד ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר כי "איילת שקד ועוד חברים בימינה יכולים וצריכים לעשות את המעשה הנכון ולא לחבור לממשלת שמאל מסוכנת".

 

לפני כן דחו קארה וסילמן באופן פומבי את הצעות הליכוד. "נכשלת, במקום ממשלה עסקת בגידופים אישיים נגד בנט", כתב קארה במכתב לנתניהו. בפוסט שפרסמה בפייסבוק, כתבה סילמן: "אני מודה לראש הממשלה נתניהו על מבול ההצעות לתפקידים ולשריונים שהועברו אליי באמצעות שליחיו הרבים. תודה, אך לא. אינני מעוניינת בכך, אלא במניעת בחירות חמישיות ובעצירת הכאוס שאליו הובלת את המדינה".

x