$
בארץ

משרד האנרגיה מציע יעד משלו להפחתת גזי חממה

לקראת פסגת האקלים העולמית, משרד האנרגיה מציב יעדים חדשים, בהם הפחתת פליטת גזי החממה ב-80% עד 2050, ומחויבות לסגירת התחנות הפחמיות עד סוף 2025; במשרד להגנת הסביבה ביקשו מוקדם יותר השנה לקדם יעד הפחתה של 85%

ענת רואה 19:0818.04.21

ביום חמישי השבוע תיפתח פסגת האקלים העולמית, שיזם נשיא ארה"ב ג'ו ביידן, במטרה להילחם בהתחממות הגלובלית. הפסגה תתקיים באופן וירטואלי ב-22 וב-23 באפריל (יום כדור הארץ וביום שאחריו), והוזמנו אליה 40 מנהיגים מהעולם, בהם ראש הממשלה בנימין נתניהו.

 

 

לקראת הוועידה, פרסם היום משרד האנרגיה תוכנית עליה עמל בשנה האחרונה לקביעת יעד הפחתת פליטות גזי חממה עד שנת 2050, ובכך עודכנו והורחבו היעדים שפורסמו בעבר והתייחסו רק עד שנת 2030.

 

המשרד קובע יעד הפחתה של 80% בפליטות גזי חממה במשק עד 2050 וכן כמה יעדי משנה, ובהם מחויבות לסגירת התחנות הפחמיות עד סוף 2025, כפי שהנחה שר האנרגיה; הפחתת פליטות גזי חממה בסקטור החשמל בשיעור של בין 75% ל-85% עד 2050, ושיפור שנתי של 1.3% במדד עצימות האנרגיה (צריכת אנרגיה ליחידת תוצר).

 

לדברי משרד האנרגיה, זוהי הפעם הראשונה בה המשרד קובע תוכנית אסטרטגית ארוכת טווח שכוללת יעדי הפחתת פליטות ומסמנת את מפת הדרכים, אבני הדרך ואת האילוצים במשק להגעה ליעדים. התוכנית גובשה באמצעות 5 צוותים מקצועיים משרדיים במסגרת ועדת היגוי רב מגזרית ונבחנה ע"י מודל טכנו כלכלי ייחודי. הבסיס התאורטי של העבודה מסתמך על המגמות העולמיות, המאפיינים הייחודיים של ישראל וכמובן על עקרונות התכנון של משק האנרגיה הישראלי – אבטחת אנרגיה אמינה, בת השגה ונקייה.

 

 

(ארכיון) (ארכיון) צילום: בלומברג

 

קביעת יעדים ארוכי טווח מבוססת בראש ובראשונה על קביעת יעדים ותוכנית פעולה לטווח הקצר והבינוני (עד עשור קדימה). בהודעה שפרסם המשרד נאמר כי בשנים האחרונות הוא פועל לקידום השימוש באנרגיה נקייה ומופחתת פליטות, זאת בין היתר על ידי צמצום השימוש בפחם לייצור חשמל, המתבצע בקצב המהיר ביותר בעולם, עד כדי הפסקת השימוש בו עד סוף 2025, העלאת יעד ייצור החשמל באנרגיה מתחדשת - רובה המכריע שמש - ל-30% ב-2030, וקביעת יעד חדש לעצימות באנרגיה מתוך עדכון התכנית הלאומית להתייעלות באנרגיה.

 

בנוסף, מוביל המשרד את המאמץ לקביעת יעד למעבר המשק לתחבורה חשמלית ודלת פליטות. כתוצאה מכך, על פי חישובי המשרד צפויות להצטמצם פליטות המזהמים המקומיים מייצור חשמל החל משנת 2015 ועד לסוף שנת 2030 בכ-92%. בכל הקשור לצמצום פליטות, צפויות פעולות המשרד להביא לצמצום של כ-30% פליטות גזי החממה ממשק החשמל עד לשנת 2030. בזכות צעדים אלו, נטען, ישראל עומדת בתוואי יעדי פריז ואף מקדימה את היעדים.

 

התוכנית קובעת כמה עקרונות אסטרטגיים אשר נדרשים ליצירת התשתית לעמידה ביעדים השאפתניים ובהם מעבר המשק לאנרגיית השמש ואיתו צורך באגירה מאסיבית; השקעה ובחינה של טכנולוגיות חדשניות ובין היתר מימן וגם אנרגיות מתחדשות עתידות דוגמת אנרגיות שמקורן בים; פיתוח רשת החשמל; טרנספורמציה אנרגטית של מבני מגורים לרבות חשמול המגזר הביתי, תוך החלפת השימוש גז הבישול בשימוש בחשמל; מעבר לרכב חשמלי, תוך הפסקת השימוש במנועי בעירה המבוססים סולר ובנזין והתאמת מערכת הגז הטבעי להובלת מימן ומיצוי יכולת ייצוא הגז הטבעי בתקופת המעבר.

 

לדברי שטייניץ, "הוכחנו שזה אפשרי במשק האנרגיה, אבל אנחנו תלויים בתוכניות דומות בתחום החקלאות והפסולות בכדי לעמוד ביעד זה".

 

לפני כמה חודשים ניסה המשרד להגנת הסביבה להעביר בממשלה אישור של יעדים לאומיים להפחתת פליטת גזי חממה ל-2030 ולשנת 2050 (הפחתה של 85%, לעומת 80% שמציב כעת משרד האנרגיה) וכן יעד ייצור חשמל מאנרגיות מתחדשות. למעשה המשרד ביקש שהמדינה תעמיק את ההתחייבות ל-2030 ותציב יעדי הפחתה שאפתנים לשנת 2050. אלא שפיזור הכנסת דחק הצידה את הנושא. 

 

אגב, בתעשיית הגז טוענים כי כדי להפחית את השימוש בפחם לא צריך להמתין עד סוף 2025, ואפשר לעשות זאת עוד הרבה קודם.

 

לדברי אמיר פוסטר, מנכ"ל איגוד תעשיות חיפושי הנפט והגז בישראל: "בשנת 2019 היה אחראי הפחם ליותר מ-40% מפליטות המזהמים מפעילות תעשייתית וייצור חשמל בישראל. הפסקת השימוש בפחם היא הצעד חשוב ומבורך ואנחנו מאמינים שבאמצעות מעבר להפעלה עונתית מלאה של היחידות הפחמיות ניתן כבר השנה להפחית בחצי את השימוש בפחם. הישענות בשנים הקרובות על הגז הטבעי תאפשר להשלים באופן אמין ומוצלח את המעבר לאנרגיות מתחדשות".

 

בגרינפיס אמרו בתגובה כי מדובר בהכרזה שהינה "לא יותר מתרגיל חנופה של ישראל לממשל ביידן לקראת ועידת האקלים שתיפתח ביום חמישי. מביך שאחרי חודשים ארוכים בהם משרד האנרגיה תוקע את תוכנית המעבר לכלכלה דלת פחמן של המשרד להגנת הסביבה, הוא נזכר להעביר יעדים משלו דווקא בשבוע בו מתקיימת ועידה בינלאומית. על ידי כך משרד האנרגיה חותר תחת סמכותו של המשרד להגנת הסביבה ובכך מפגין מצג נוסף של חוסר תיפקוד של ממשלת ישראל".

x