$
בארץ

רשות התחרות ושב"א ומס"ב גיבשו מתווה להפרדת החברות

עד יולי ימונו שני מנכ"לים לחברות התשלומים, ועד סוף השנה יוגש לרשות התחרות מתווה להפרדת הפעילות; תיבחן האפשרות להמשיך ולאפשר לשתי החברות לחלוק תשתית טכנולוגית

עירית אבישר 21:3408.04.21

שב"א ומס"ב יחלו בתהליך הפרדה מדורג, כאשר סוגיית המערכות הטכנולוגיות המשותפת תיבחן בהמשך. זו עיקר ההסכמה אליה הגיעו החברות עם רשות התחרות, שדרשה את הפרדתן. החברות הגישו לבית הדין להגבלים בקשה למתן היתר זמני להסדר הכובל בינהן עד סוף ינואר 2022 בהתאם לתנאים שסוכמו עם רשות התחרות.

 

 

 

שב"א היא חברה ציבורית ללא גרעין שליטה, המפעילה את תשתית התשלומים בישראל. מס"ב היא חברה פרטית בשליטת הבנקים העוסקת בהעברת כספים. בין שתי החברות קיים קשר עמוק הכולל הנהלה משותפת, משרדים ועובדים משותפים ותשתית טכנולוגית משותפת.

 

לפי המתווה, שגובש עם רשות התחרות ובנק ישראל, עד לסוף יוני ימונו שני מנכ"לים לשתי החברות (הסכמה שכבר גובשה באחרונה עם בנק ישראל). זאת בעוד כיום שתי החברות מנוהלות ע"י משה וולף, שהודיע באחרונה על כוונתו לעזוב. עד לסוף השנה יגישו החברות לרשות התחרות מתווה לפעילות נפרדת של כל אחת מהחברות - המתווה יכלול התייחסות לנושאים בהן החברות חושבות כי קיים צורך שהן ימשיכו לחלוק גם בטווח הארוך, כאשר הכוונה היא בעיקר לנושא התשתיות הטכנולוגיות. החברות יגישו לרשות התחרות הסברים, באילו אמצעים יתבצע שיתוף הפעולה הזה, כך שלא יהיה בו חשש לפגיעה בתחרות.

 

רשות התחרות, בראשות מיכל הלפרין, דרשה את ההפרדה בין שתי החברות, שכן היא סבורה שהקשר העמוק בינהן עלול לפגוע בתחרות, בשל השינויים בעולם התשלומים. ברשות אמרו בעבר שההתפתחויות הטכנולוגיות בעולם התשלומים הפכו את שב"א ומס"ב למערכות שמסוגלות להעניק שירותי תשתית לנותני שירותי תשלום המתחרים בבנקים (חברות כרטיסי אשראי, ארנקים דיגיטליים, אפליקציות וכדומה), ולכן פעלה להפריד את הקשר בין שב"א למס"ב הנשלטת ע"י הבנקים, להם אין אינטרס לכניסת שחקנים חדשים שיאיימו על פעילותם.

 

 בין הצדדים התקיימו דיונים בנושא בבית הדין להגבלים. כרגע נראה כי הצדדים, לפחות לעת עתה, זונחים את המאבק המשפטי, וינסו להגיע להסכמות עם הרגולטור באשר לתהליך ההפרדה הצפוי.

x