$
בארץ

גנץ קיבל את המלצת חיל האוויר: CH53K יחליף את היסעור

משרד הביטחון צפוי להזמין כ-20 מסוקי סופר סטאליון חדשים, בכ-2.1 מיליארד דולר. לאור מצבם של היסעורים בני ה-50 ינסו במשרד להבטיח שהאספקה לא תתחיל אחרי שנת 2025

אודי עציון 19:2925.02.21

אחרי יותר מ-50 שנה יש לצה"ל מסוק תובלה כבד חדש: שר הביטחון, בני גנץ, קיבל היום את המלצת הרמטכ"ל רא"ל אביב כוכבי ומנכ"ל משרד הביטחון אלוף (מיל') אמיר אשל, לבחור במסוק CH53K סי סטאליון מתוצרת סיקורסקי כמסוק תובלת סער החדש של צה"ל וכחלק מהתוכנית הרב-שנתית "תנופה". המסוק החדש יחליף את מסוקי היסעור שמשמשים את חיל האוויר מאז 1969.

 

כפי שפורסם השבוע בכלכליסט, צה"ל המליץ לגנץ כבר לפני כחודש על רכישת הסי סטאליון על פני בואינג CH-47G המתחרה. שר הביטחון, שהעדיף לשלב בעסקה גם את המטוס מסוק V-22 מתוצרת בואינג, עיכב את אישורו. כעת נראה שהבחירה במסוק הסיקורסקי תוריד את רכישת ה-V-22 מעל הפרק.

 

 

ההחלטה התקבלה בתום עבודת מטה שכללה טיסות בכל המסוקים המוצעים, וכן בחינת החלופות השונות בהיבטים של הנדסה, טכנולוגיה, אחזקה ועוד. כל הפרטים, כולל מספר המסוקים המבוקש, יובאו לאישור ועדת השרים להצטיידות בהקדם האפשרי. לפי ההערכות, תרכוש ישראל כ-20 מסוקים, בשווי של כ-2.1 מיליארד דולר, ותשלב בהם מערכות של אלביט וחברות ישראליות נוספות.

 

"ההחלטה על רכישת מסוקי תובלת סער חדשים לחיל האוויר, לאחר עשרות שנים, היא צעד משמעותי בבניין הכוח של צה"ל וחיונית לביצוע מגוון רחב של משימות מבצעיות בשגרה ובלחימה. המסוק החדש מותאם לצרכים המבצעיים ולאתגרי שדה הקרב המשתנה", צוטט גנץ בהודעת משרד הביטחון.

 

מבקר המדינה כבר התריע לפני שנתיים כי בשל התיישנות צי היסעורים המשך השימוש בהם מסכן חיי אדם. חיל האוויר תכנן להוציא משירות את היסעורים ב-2025, ומשרד הביטחון ינסה להבטיח שהמסוק החדש יגיע כבר באותה שנה לארץ.  

מסוג סופר סטאליון סיקורסקי CH53K שירכוש חיל האוויר מסוג סופר סטאליון סיקורסקי CH53K שירכוש חיל האוויר צילום: לוקהיד מרטין

 

עד כה רכש את הסי סטאליון רק חיל הנחתים האמריקאי. גרמניה, שמחפשת שמפעילה מסוקים מקבילים ליסעור ומחפשת להם מחליף גם כן, הודיעה לאחרונה על הקפאת הרכש בגלל מחירם הגבוה של הסי סטאליון והצ'ינוק.

 

בעקבות החלטה יעלה חלקה של לוקהיד מרטין, החברה האם של סיקורסקי, בתכנית ההצטיידות של חיל האוויר לשנים הבאות לכ-4.5 מיליארד דולר, כמחצית מהתקציב בסך של כ-9.3 מיליארד דולר. מבואינג יזמין משרד הביטחון ארבעה מטוסי תדלוק בשווי 2.4 מיליארד דולר, כאשר הסכם לרכישת הצמד הראשון נחתם השבוע.

x