$
בארץ

הצעת החוק אושרה: מידע על מי שלא התחסן יועבר לרשויות המקומיות

ההצעה, ולפיה משרד הבריאות יורשה להעביר מידע על מי שלא התחסן לרשויות, אושרה במליאת הכנסת בקריאה שנייה ושלישית. "יועברו שמות, מספרי תעודת זהות, כתובות ומספרי טלפון של אזרחים שרשאים להתחסן ולא עשו זאת", נמסר. המידע יימחק אחרי חודשיים

מורן אזולאי, ynet 14:3124.02.21

מליאת הכנסת אישרה היום (רביעי) בקריאות שנייה ושלישית את הצעת החוק לתיקון פקודת בריאות העם, שלפיה משרד הבריאות יורשה להעביר מידע על מי שלא התחסן לרשויות מקומיות, למנכ"ל משרד החינוך ולגורמים במשרד הרווחה המפעילים מוסדות טיפוליים, "במטרה לאפשר לגופים אלה לעודד אנשים להתחסן, במסגרת פנייה אישית לאותו אדם ופעולות נוספות שיוגדרו על ידי מנכ"ל משרד הבריאות". הצעת החוק אושרה במליאה בקריאה שלישית עם 30 תומכים ו-13 מתנגדים.

 

 

 

עוד נמסר כי "המידע יועבר לרשויות בכפוף לבקשה אקטיבית ולהצגת תוכנית לעידוד התחסנות בקרב האוכלוסייה הנכללת במאגר המידע. לגורם שיקבל אישור ממנכ"ל משרד הבריאות יועברו שמות, מספרי תעודת זהות, כתובות ומספרי טלפון של אזרחים שרשאים להתחסן ולא עשו זאת. לגבי מי שקיבל רק מנת חיסון אחת ולא הגיע בזמן לקבל את המנה השנייה - יועבר גם מועד קבלת מנת החיסון הראשונה".

בהודעה לאחר אישור הצעת החוק נאמר כי "למען צמצום הפגיעה בפרטיות ומניעת ניצול לרעה של המידע, קובע החוק כי המידע המועבר ישמש אך ורק לעידוד התחסנות ויש איסור לעשות בו כל שימוש אחר. מוגדר איסור לעשות שימוש במידע כלפי אדם מוכר וכן איסור לכרוך בין עידוד להתחסנות לבין מתן שירותים, או להציב התניות כלשהן בכפוף להתחסנותו של אדם. הגישה למידע תוגבל לבעלי תפקידים מוגדרים והנחשפים אליו יחויבו לחתום על התחייבות לשמירה על סודיות. המידע יימחק בתום השימוש ולא יאוחר מ-60 יום לאחר קבלתו. אדם שפנו אליו לצורך עידוד התחסנות יהיה רשאי לדרוש שפרטיו ימחקו ושלא יפנו אליו שוב בנדון".

 

 

יו"ר ועדת העבודה, הרווחה והבריאות ח"כ חיים כץ אמר: "המגפה לא עובדת לפי היגיון. היא מכה איפה שאפשר. בהתחלה הכתה במבוגרים, עכשיו בצעירים. החנויות סגורות והכלכלה נפגעה - אצלנו ובכל העולם. אנחנו, שנבחרנו על-ידי העם לנסות ולשפר את איכות החיים, צריכים לדאוג לקבל החלטות. לצערי עד היום הממשלה לא נקטה צעדים קשים ולכן אנחנו עם 5,605 מתים. אם היינו נוהגים אחרת לא היינו מגיעים למספרים האלה. החיסונים חייבים להיות, והחוק הזה נועד להעלות את כמות החיסונים בקרב אלה שנדמה להם שאולי לא צריך להתחסן".

 

 

חיסון לקורונה חיסון לקורונה

 

ח"כ כץ הוסיף: "שואלים אותי איפה הפרטיות? האם ערך הפרטיות חשוב יותר מערך החיים? בוועדה הורדנו מהצעת החוק העברת נתונים על ילדים ועל אנשים שקיבלו שתי מנות חיסון. המידע יעסוק רק באנשים שרשאים להתחסן ולא עשו זאת. לא מדובר בכל המידע הרפואי, רק התחסן או לא התחסן; שום דבר מעבר לזה. חודשיים לאחר ההעברה יושמדו כל הנתונים. אף אחד לא רשאי לסכן את החיים של מישהו אחר כי הוא רוצה ללכת למסיבה או להפגין. קדושת החיים היא מעל הכול".

 

ח"כ תמר זנדברג (מרצ) אמרה: "אני קוראת לציבור להתחסן ואין ספק שעידוד החיסונים זה המבצע החשוב ביותר כרגע במדינת ישראל, זו דרך המלך ליציאה מהמגפה. עם זאת, היד קלה מדי על ההדק בהעברת חוקים שכוללים פגיעה בפרטיות של אזרחים, במקרה הזה העברת מידע רפואי אישי ורגיש, מבלי שמוצו כל האפשרויות האחרות. לא ראיתי קמפיינים של הסברה ועידוד להתחסנות, העברת מידע מעצימה ומחזקת לציבור. העברת נתונים כאלה זה מדרון חלקלק והוא עלול להגיע לגורמים אינטרסנטים רבים. יש פה סכנה לפגיעה באמון הציבור".

 

יו"ר העבודה ח"כ מרב מיכאלי פנתה לראש הממשלה ואמרה: "הכישלון בטיפול במגפה הוא שלך ועל הידיים שלך. מספר אדיר ונוראי של אבידות, חולים, תלמידים שלא למדו ולא פגשו חברים שנה, מאות אלפים שאיבדו את פרנסתם ללא אופק לשיקום כלכלי. אתה מנסה להסתיר הכל ביחסי ציבור והסתרה של מידע ששייך לאזרחים, והיום אתה לוקח לאזרחים את הזכות לפרטיות על המידע הרפואי שלהם".

 

הדס זיו, סמנכ"לית אתיקה בעמותת "רופאים לזכויות אדם", מסרה בתגובה: "כנסת ישראל ביצעה היום מחטף מסוכן, והעבירה חוק דרקוני הרומס את האתיקה הרפואית ואת חוק זכויות החולה, ושהשלכותיו עלולות להיות הרות אסון. העברת מידע רפואי לרשויות מקומיות ולמשרד החינוך תפגע באמון הרב שיש לאזרחים בקופות החולים, עד כדי הימנעות ממסירת מידע חיוני לטיפול.

 

"בידי הרשויות המקומיות יש את הכוח להגיע לציבור על ידי הסברה יעילה ותמריצים חיוביים מבלי לחשוף מידע רפואי. יש לתת לקופות החולים את הזמן והאמצעים להגיע למטופלים/ות בדרך שלא תפגע בהם ובאמון שבין מטפל ומטופל. אנו מצפים מקהילת הבריאות לסרב לציית לחוק ולהגן על מטופליהם".

x