$
בארץ

מחקר ענק של כללית: יעילות החיסון במניעת מחלה - 94%

המחקר הגדול ביותר על החיסונים עד כה: מניתוח נתונים של 1.2 מיליון מבוטחי כללית, שמחציתם חוסנו, עולה כי בקרב המתחסנים נרשמה גם ירידה של 92% במניעת מחלה קשה. פרופ' בליצר: "חד-משמעית - החיסון יעיל ביותר בחיים האמיתיים, בדיוק כפי שנמצא במחקר המקורי". יותר מ-2.5 מיליון כבר התחסנו בשתי מנות. שיעור החיוביים היום: 7.6%

ynet 20:2514.02.21
המחקר הגדול ביותר עד כה של חיסוני פייזר מבהיר בצורה שאינה משתמעת לשתי פנים: החיסון עובד, ויעילותו גבוהה מאוד. מכון כללית למחקר פרסם היום (א') מחקר המלמד על יעילות גבוהה של חיסוני קורונה והשפעתם על מניעת הדבקה ותחלואה קשה בכל קבוצות הגיל.

 

מניתוח נתונים של כ-1.2 מיליון מבוטחי כללית, בהם 600 אלף מתחסנים שקיבלו את חיסון פייזר, עולה כי נרשמה ירידה של 94% בשיעור ההדבקה התסמינית וירידה של 92% בשיעור המחלה הקשה בהשוואה ל-600 אלף מבוטחים דומים שלא התחסנו. לפי המחקר, יעילות החיסון נשמרת בכל קבוצות הגיל, לרבות בגילאי 70 ומעלה, קבוצת גיל שלפי כללית לא ניתן היה להעריך בה את יעילות החיסון במחקר הקליני בשל היקפו המוגבל.

 

החוקרים סקרו נתונים של כ-600 אלך מתחסנים בגילאי 16 ומעלה, מהם כ-170 אלף מתחסנים בגילאי 60 ומעלה וכ-430 אלף מתחסנים בגילאי 16-59. קבוצת המתחסנים נבחנה מול קבוצת ביקורת של כ-600 אלף לא-מתחסנים שהותאמה בקפידה, כך שכל מתחסן נבחן ביחס לאדם לא-מחוסן הדומה לו בסדרה ארוכה של מדדים כמו רמת הסיכון להידבק, רמת הסיכון לפתח מחלה קשה, מצב בריאות ועוד.

 

נתוני מכון כללית למחקר הצביעו על יעילות גבוהה של החיסון בתקופה של שבעה ימים ויותר לאחר המנה השנייה ("מחוסן באופן מלא"), ומוסיפים מידע על אודות מניעת תחלואה קשה בקורונה. למעשה, ניתן לומר בוודאות גבוהה כי היעילות נגד מחלה קשה שבוע לאחר המנה השנייה נעה בין 91% ל-99%. עם כל שבוע נוסף שיעבור, דיוק ההערכה יגבר - והיא צפויה עוד להמשיך ולעלות ככל שיכללו בה יותר מחוסנים שחלפו 14 יום ויותר מהיום שבו קיבלו את המנה השנייה.

 

 

מתחסנים ברמת גן מתחסנים ברמת גן צילום: איי פי

 

"תוצאות אלה הינן סנונית ראשונה בסדרה של תוצאות מחקריות אשר משלים מכון כללית למחקר להערכת יעילות החיסון בקבוצות ומתארים שונים", אמר פרופ' רן בליצר, מנהל המכון. "היה עלינו להתמודד עם אתגרים הקשורים בהבדלים הברורים בין אוכלוסיות המתחסנים והלא-מתחסנים והשינוי בהם לאורך זמן, כמו-גם עם השפעות הסגר שהוטל והוסר במהלך אותה התקופה. יחד עם עמיתינו מאוניברסיטת הרווארד ביצענו סדרה של בדיקות לתקף את התוצאות, וכעת עולה בצורה חד משמעית כי החיסון של חברת פייזר יעיל ביותר בחיים האמיתיים שבוע לאחר המנה השנייה, בדיוק כפי שנמצא במחקר הקליני".

 

בליצר הוסיף כי "יתר על כן, המגמות שאנו מזהים מלמדות שהמשך המעקב לשבועות נוספים לאחר המנה השנייה יגדיל משמעותית את היעילות הנמדדת של החיסון. למעשה - בבחינה של 14 יום ויותר לאחר המנה השנייה, בבדיקה ראשונית, אנו מזהים יעילות גבוהה אף יותר למניעה של מחלה תסמינית ושל מחלה קשה בקרב המחוסנים, בכל גיל. בקרוב נוכל למסור הערכה מדויקת גם בעניין זה, באותה שיטה, ואנו צופים שנתוני היעילות אז יהיו גבוהים אף יותר. למדינת ישראל יש הישגים בהובלת מבצע חיסונים וחשוב לשמר את הישגים אלה להגיע לכיסוי חיסוני בקבוצות הגיל של מתחת לגיל 60 וביחד לחתור למיגור המגיפה".

 

בתוך כך, משרד הבריאות עדכן הערב כי מחצות אובחנו 1,396 חיוביים לקורונה. שיעור הבדיקות החיוביות הוא 7.6%, בסך הכול בוצעו מחצות כ-18,500 בדיקות. מחצות נפטרו שמונה חולי קורונה, ומפרוץ המגפה המספר הגיע ל-5,378 נפטרים. מהנתונים באתר המשרד עולה כי מחצות 38,796 ישראלים התחסנו במנה ראשונה ומעט יותר מ-40 אלף במנה שנייה. בסך הכול כבר חוסנו יותר מ-2.5 מיליון איש במנה שנייה.

x