$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

סער קיבל ערבויות ב-5.5 מיליון שקל מאלפרד אקירוב ויגאל שיינברג

אקירוב העניק למפלגתו של גדעון סער ערבות של 2.5 מיליון שקל לצורך קמפיין הבחירות, לאחר שלפני שנתיים נתן ערבות של 2 מיליון שקל לבני גנץ. יגאל (מארק) שיינברג שמשפחתו החזיקה באתר ההימורים פוקר סטארס נתן לסער ערבות של 3 מיליון שקל. לפני שנתיים העניק אחיו ברוך ערבות של מיליון שקל לאורלי לוי אבקסיס

צבי זרחיה ועמיר קורץ 06:5915.02.21
מפלגת תקווה חדשה בראשות גדעון סער גייסה באחרונה ערבויות בסכום כולל של 5.5 מיליון שקל מאנשי העסקים אלפרד אקירוב ויגאל (מארק) שיינברג, וכן תרומות למפלגה ולסער עצמו של 319 אלף שקל.

 

הערבויות נועדו לסייע למפלגה לקבל הלוואה מהכנסת לפני הבחירות, שאותה תחזיר אחריהן מכספי מימון בחירות ומימון מפלגות שוטף. כל מפלגה חדשה יכולה לקבל מהכנסת מקדמת מימון בחירות של כ־10 מיליון שקל כנגד הצגת ערבויות בנקאיות.

 

 

 

גדעון סער גדעון סער

 

אקירוב העניק בסוף השבוע למפלגה ערבות בגובה 2.5 מיליון שקלים. מעניין לראות כי אקירוב מהמר בבחירות 2021 על סוס חדש בדמותו של גדעון סער, לאחר שבבחירות 2019 סבב א' העניק ערבות בגובה 2 מיליון שקל דווקא למפלגת חוסן לישראל של בני גנץ, עוד לפני הקמת כחול לבן. בנוסף תרמו אקירוב וילדיו ג'ורג'י ושרון לחוסן לישראל במערכות הבחירות של 2019-2020 סכום כולל של 11.5 אלף שקל. בעבר גם תרם אקירוב כספים לרון חולדאי, בעת הבחירות לראשות העיר (5,000 שקל ב-2010 ו-2,300 שקל ב-2018).

 

אקירוב הוא יו"ר ובעל השליטה בחברת הנדל"ן והמלונות אלרוב (73.5%). שווי אחזקותיו בחברה הוא כ-2 מיליארד שקל. החברה ספגה פגיעה קשה במשבר הקורונה ושוויה צנח בגל הראשון, אולם בהמשך התאוששה. בסך הכל ירדה מניית אלרוב בכ-26% בשנה האחרונה.

 

אלפרד אקירוב אלפרד אקירוב צילום: נמרוד גליקמן

 

בנוסף אלרוב של אקירוב מחזיקה ב-5.4% מחברת כלל ביטוח. אקירוב ביחד עם מורי ארקין ואייל לפידות ניסו להביא להדחתו של מנכ"ל החברה יורם נווה. אקירוב גם ניהל מולו סכסוך מתוקשר שכלל חילופי מכתבים חריפים מאוד. הרקע לכניסתו של אקירוב לאחזקה בכלל ביטוח, המחזיקה מצדה ב-13% מאלרוב, הוא בשל סירובה של זו לאשר את המשך עסקת בעלי העניין במסגרתה אלרוב מממנת לבדה את חברת הבת של אלרוב, חברת המלונות לוקה. זאת מאחר שבנו ג'ורג'י אקירוב החזיק בה 15%. בעקבות זאת ייאלץ כנראה הבן לוותר על זכויותיו ההוניות בחברה. היחסים בין אקירוב לכלל ביטוח מתוחים מאוד ורק בשבוע שעבר הוא אמר בריאיון ל"כלכליסט" כי "הניהול של כלל ביטוח בריוני, בגלל זה היא נמצאת בתחתית".

 

אקירוב היה מיודד עם ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט ולאחר שהועמד לדין טען כי נעשה לו עוול. הוא גם העסיק במהלך המשפט נגד אולמרט את ראש הלשכה שלו לשעבר, שולה זקן (עוד לפני שזו העידה נגדו) כיועצת לשיווק אירועים לבתי המלון שלו בירושלים, ממילא ומצודת דוד.

 

אב המשפחה היהודית-קנדית הוכרז כמבוקש בארה"ב עד שהוסגר

 

בנוסף, תקווה חדשה קיבלה בשבוע שעבר ערבות בגובה 3 מיליון שקלים מיגאל (מארק) שיינברג. משפחת שיינברג היהודית-קנדית ייסדה את ענקית ההימורים המקוונת הגדולה בעולם, פוקר סטארס, והפכה לאחת המשפחות היהודיות העשירות בעולם וגם מהדיסקרטיות שבהן. זאת כשברקע הסתבכות בפלילים בארה"ב בצל האיסור על הפעלת אתרי הימורים.

 

האב, ישי שיינברג הוא ישראלי לשעבר שעבד כמהנדס מערכות במרכז השרות של IBM בתל אביב והיגר לקנדה בשנות השמונים, שם ייסד ביחד עם בנו מארק את אתר פוקר סטארס. אולם בשנת 2011 הממשל האמריקאי הגיש נגד ישי שיינברג ועשרה בכירים נוספים בתעשיית ההימורים המקוונים כתבי אישום חמורים על ניהול עסקי הימורים לא חוקיים באינטרנט וייחס להם בין השאר עבירות של הונאת בנקים והלבנת כספים. חלק מהמנהלים שהואשמו ביחד איתו הודו בשנים האחרונות והורשעו. הממשל הפדרלי בארה"ב רדף במשך שנים רבות אחרי שיינברג שהוכרז כמבוקש. הוא הוסגר לבסוף משוויץ לארה"ב רק בשנת 2019. הוא שוחרר בערבות של מיליון דולר בינואר 2020, וכעבור חודשיים הודה במסגרת הסדר טיעון בחלקו בפרשה, ועמד בפני עונש מאסר של 12 עד 18 חודשים. בספטמבר האחרון החליט בית המשפט בניו יורק להסתפק בתקופת המעצר (של כמה חודשים) שריצה לאחר הסגרתו - כעונש המאסר שלו, ושחרר אותו תוך שפסק לו קנס כספי בגובה 30 אלף דולר בלבד.

 

ב-2012 פוקרסטארס עצמה חתמה על הסדר עם הממשל לפיו היא תשלם קנס עצום של כ-730 מיליון דולר והאישום נגדה יימחק. גם הבן מארק שיינברג, שנכנס בנעלי אביו וניהל בפועל את אתר ההימורים, שילם, לפי הפרסומים, 50 מיליון דולר לרשויות בארה"ב כחלק מההסדר מול החברה, ולא הועמד כלל לדין. משפחת שיינברג מכרה את החברה ב-4.9 מיליארד דולר ב-2014.

 

האח ברוך נתן בעבר ערבות לגשר של אורלי לוי אבקסיס

 

יגאל (מארק) שיינברג אינו בן המשפחה היחיד ששמו מתנוסס ברשימת נותני הערבויות לפוליטיקאים. גם אורלי לוי-אבקסיס נהנתה בבחירות סבב א' באפריל 2019 מערבות בגובה מיליון שקל שהעניק למפלגת גשר אחיו של מארק, ברוך (רוב) שיינברג, כשזו רצה באופן עצמאי.

 

הערבות ניתנה יום לפני הבחירות, אולם התבררה בהמשך כהימור גרוע: גשר לא עברה אז את אחוז החסימה ובעקבות זאת הסתבכה בחובות לנותני הערבויות שלה, שחלקן חולטו על ידי הכנסת (סך החילוט מתוך 3 מיליון שקל ערבויות שניתנו עמד על 1.78 מיליון שקל). רק בהמשך הצליחה גשר להשיב לערבים את הכספים, כנראה באמצעות יחידות המימון שקיבלה מהכנסת לאחר שלוי-אבקסיס חזרה אליה לאחר בחירות סביב ב' וסבב ג' על גבה של מפלגת העבודה, במסגרתה התמודדה לפני שערקה לליכוד. בגשר ציינו בתגובה כי "הערבויות לא חולטו במלואן, אלא באופן יחסי. תוך תקופה קצרה הוחזרו כל הערבויות והחובות לספקים ולפעילים. השבת הערבויות בוצעה בהתאם להוראות החוק, וממקורות כספיים התואמים את הוראות החוק והנוהל התקין".

 

הבן ברוך לא היה פעיל בעסקי ההימורים של המשפחה. הוא עלה לארץ, חי בתל אביב והתחתן עם אשה ישראלית. לפני כמה שנים הם חזרו לקנדה, להתגורר בטורונטו, והקימו בסמוך מיזם פילנתרופי - חווה בשם DOG TALES שמהווה מקלט להצלה וטיפול בכלבים ובסוסים פגועים, שם הם זוכים לתנאי VIP. הם אף מטיסים כלבים נטושים מישראל לטיפול בחווה לפני אימוץ בקנדה.

 

מפלגת "תקווה לישראל" גם גייסה 43 תרומות בסכום כולל של 319 אלף שקלים. בין התורמות מירלה רואימי רעייתו של אבי רואימי ובנם אדם רואימי. אבי רואימי הוא איש עסקים הפעיל בעיקר בתחומי הנדל"ן. גדעון סער גם קיבל 44 תרומות בסכום של 2017 אלף שקלים ובהם מאיציק חיימוב מבעלי "מחסני תאורה".

 

x