$
בארץ

בגלל סקרים והליכודיאדה: מבקר המדינה קנס את הליכוד ב-200 אלף שקל

דו"ח המבקר על מימון המפלגות ל-2018: בל"ד נקנסה ב-26 אלף שקל לאחר שארגנה קייטנה לילדים; המבקר על קיום כנס פוליטי במעון רה"מ בפריימריז לראשות הליכוד: "להבא יש להימנע משימוש במעון רה"מ לטובת כנס פוליטי רב משתתפים"; נכון להיום היקף ההלוואות שנטלו המפלגות עומד על 200 מיליון שקל

צבי זרחיה 16:0001.02.21

מבקר המדינה מתניהו אנגלמן הטיל קנס של 200 אלף שקל על הליכוד, מזה 100 אלף שקל בשל קבלת תרומה לקיום אירוע ה"ליכודיאדה" באילת בשנת 2018, וכן קנס של 100 אלף שקל על  היעדר אסמכתאות המבססות את ההלימה של התמורה ששילמה הסיעה עבור סקרים בבחירות המוניציפליות שנערכו אף הם ב-2018. המבקר פרסם היום את בדו"ח שלו בעניין מימון מפלגות ל-2018.

 

 

 

באשר ל"ליכודיאדה" קבע המבקר כי "נוכח הקשר הישיר והמובהק בין סיעת הליכוד לבין האירוע אשר בא לידי ביטוי במאפיינים שונים, ובהם שימוש בשם הסיעה ובסמליה, השתתפות אקטיבית של נבחרי ציבור של הסיעה, העברת מסרים של תמיכה בסיעה לאורך האירוע, והקישור שנעשה במישור הציבורי לרבות הסיקור התקשורתי, בין הסיעה לבין האירוע. בהתחשב באלה היה על הסיעה לתת ביטוי בחשבונותיה, ושנדרש לבחון אותה, בהתאם למגבלות הקבועות בחוק, ביחס לתרומות".

 

הסיעה השיבה כי דוח מבקר המדינה הקודם בעניין פורסם לאחר ינואר 2018 שבו נערכה הליכודיאדה וכי לאחר פרסום הדו"ח החלה הסיעה לנקוט בפעולות שונות לניתוק הזיקה עם האירוע.

 

כמו כן, קבע המבקר כי הסיעה ניהלה את חשבונותיה שלא על פי הוראות החוק והנחיות מבקר המדינה, לאחר שלא היה בידיה אסמכתאות מספקות שיש בהן כדי לבסס את סבירות ההוצאות ששולמו על ידה על רכישת מוצרים, שחולקו כמתנות סימליות, למשתתפים בכנסים שערכה.

 

אחד מארועי ה"ליכודיאדה". במרכז השרה מירי רגב אחד מארועי ה"ליכודיאדה". במרכז השרה מירי רגב צילום: י צילומים

 

המבקר העיר לליכוד כי לקרן תל חי יש יתרת חוב לסיעה של 115.6 מיליון שקל, ששולמו נושי הקרן. יתרה זו לא משתקפת בחשבונות הסיעה. המבקר קבע שעל הסיעה להסדיר את רישום זכויותיה בכלל נכסיה ב-18 נכסי נדל"ן, לרבות אלה המוחזקים על ידי קרן תל חי.

 

26 אלף שקל קנס לבל"ד

 

מפלגת בל"ד נקנסה על ידי המבקר ב-26 אלף שקל, לאחר שקבע כי בחשבונותיה נכללו הוצאות חריגות שאינן עומדות בהגדרת הוצאה על פי החוק. למשל: הוצאות עבור קייטנה שארגנה לילדים ואשר גלומה בהן הטבה כספית של ממש למשתתפים בשווי ניכר למשפחות המשתתפים. הטבה זו מהווה, לדעת המבקר, מרכיב דומיננטי לעומת כל מרכיב של קידום תעמולתי של הסיעה ושמירת הקשר עם הבוחר.

 

בל"ד טענה כי מדובר ב"פעילות חינוך תנועתי", אולם המבקר קבע כי בשל היעדר ראיות של ממש לביסוס הטענה בנוגע לפעילות החינוך, והחריגות של עצם קיום הקיטנה על ידי הסיעה, לא היה בידי המבקר לקבל את טענות הסיעה.

 

 

מתניהו אנגלמן, מבקר המדינה מתניהו אנגלמן, מבקר המדינה צילום: באדיבות מבקר המדינה

 

מפלגת העבודה נקנסה ב-100 אלף שקל, בשל ליקוי הכנסות שהתקבלו ממועמדים בסיעות בת ברשויות שחרגו מהתקציב, ולא כללה מלוא ההכנסות וההוצאות של אחת מסיעות הבת.

 

אגודת ישראל נקנסה ב-40 אלף שקל, לאחר שהוציאה הוצאה אסורה, בשל אי החזר הלוואה שנתנה לסיעה ברשימה משותפת. רע"מ נקנסה ב-26 אלף שקל, בשל חריגה מתקרת ההוצאות.

 

 "להימנע משימוש במעון רה"מ לכנס פוליטי רב משתתפים"

 

המבקר עסק גם השימוש של ראש הממשלה בנימין נתניהו לכנס פוליטי במעון הרשמי ברחוב בלפור בירושלים בתקופת הפריימריז על ראשות הליכוד. המבקר קבע כי "להבא יש להימנע משימוש במעון רה"מ לטובת כנס פוליטי רב משתתפים".

 

 

מעון רה"מ ברחוב בלפור בירושלים מעון רה"מ ברחוב בלפור בירושלים צילום: גיא אסיאג

 

המבקר הדגיש כי השימוש של נתניהו במעון רה"מ לצרכים מפלגתיים יכול להתאפשר באופן מידתי וסביר כאשר ברור שיש להבדיל בין מפגשים עם השתתפות של מספר בודד של משתתפים לבין מאות. המבקר ציין כי יש להימנע משימוש במעון רה"מ לעריכת כנסי בחירות רבי משתתפים.

 

אנגלמן רשם לפניו את הבהרת באי כוחו של נתניהו כי הדבר נעשה לאחר קבלת ייעוץ משפטי, וכי נתניהו השתתף במימון הכנס מתקציב הבחירות שלו וכי ימנע מכך להבא. המבקר פנה אל היועצת המשפטית של משרד רה"מ שלומית ברנע פרגו להבהיר את נהלי השימוש במעון.

 

 

ח"כ עוזי דיין ח"כ עוזי דיין צילום: עמית שעל

 

גירעונות של 119 מיליון שקל למפלגות

 

*המפלגות הגדילו את התחייבויותיהן: מדו"ח המבקר על גירעונותיהן של המפלגות ב-31 בדצמבר 2018 עולה, כי הם הסתכמו ב-119 מיליון שקל. לעומת זאת, במצבת יתרת ההלוואות של המפלגות לינואר 2021 הגיעו יתרות החובות של המפלגות ל-200 מיליון שקל.

 

המבקר קבל על כך ש"מימון המפלגות הממלכתי (המשולם לסיעות) השוטף המשולם לסיעות ונועד לממן את פעילותן הרעיונית השוטפת ואת שמירת הקשר שלהן עם הציבור, משמש בפועל לכיסוי הגרעונות הנוצרים במערכות הבחירות. בכך למעשה מקציבות הסיעות להוצאות הבחירות, סכומים העולים על הקבוע בחוק. הסטת המימון הממלכתי השוטף למימון הוצאות הבחירות, פוגע בשיוויון מול רשימות מועמדים אחרות המתמודדות במערכות הבחירות שלא מטעמן של מפלגות המיוצגות בכנסת" . המבקר קרא לסיעות "שסיימו את שנת 2018 בגרעון לצמצמו עד לכיסויו באופן המלא".

 

העלות לקופת המדינה של ה"חוק מימון הפריימריז" שמטיל על המדינה לממן את הוצאות הפריימריז של חברי הכנסת, במפלגות שמקיימות הליך כזה הגיעה בשנת 2018 ל-14.6 מיליון שקל: למתמודדים בליכוד - 10.6 מיליון שקל, למתמודדים בעבודה -3  מיליון שקל, ולמתמודדים במרצ - 890 אלף שקל.

 

29 מתמודדים בפריימריז חרגו מתקרת ההוצאות שלהם ובהם: ח"כ ניר ברקת מליכוד - 200 אלף שקל, ח"כ מהליכוג איוב קרא - 122,021 שקל, הח"כית לשעבר מהליכוד שרן השכל - 54,824 שקל, ח"כ מהליכוד עוזי דיין - 28,079 שקל, חברת הכנסת קטי שטרית מהליכוד -20,233   שקל, השר אמיר אוחנה -2,891  שקל והשרה וגילה גמליאל -1,911 שקל.

 

 

ח"כ אסנת מארק ח"כ אסנת מארק צילום: עטא עוויסאת

 

בנוסף הוטלו הקנסות הבאים: ניר ברקת, הליכוד - אי רישום הוצאות, העדר אסמכתאות להוצאות, חריגה מתקרת הוצאות. קנס: 25,000 שקל. איוב קרא, הליכוד - אי הגשת תצהיר של מועמד, אי מתן הסבר לכיסוי גרעון, אי רישום הוצאות, אי ניהול חשבון בנק כנדרש, העדר אסמכתאות להוצאות, חריגה מתקרת הוצאות. קנס: 22,000 שקל. אסנת מארק, הליכוד - מסירת דוח כספי באיחור רב, העדר אסמכתאות להוצאות, הוצאות לא סבירות. קנס: 13,000 שקל. פטין מולא, הליכוד- אי ניהול חשבון בנק כנדרש, הוצאות שאינן הוצאות בחירות, אי החזר תרומות כנדרש, תרומות ממי שזהותו לא נבדקה, תרומות מתאגיד. קנס: 13,000 שקל והחזר של 39,331 שקל. קטי שטרית, הליכוד - אי רישום הוצאות, העדר אסמכתאות להוצאות, חריגה מתקרת הוצאות. קנס: 7,000 שקל. ירון מזוז, הליכוד - העדר אסמכתאות להוצאות, חריגה מתקרת הוצאות. קנס: 6,000 שקל.

 

x