$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

פגיעה ישירה: צבא ארה"ב בחן את טיל הספייק ומערכת "הדק חכם" של רפאל

מפתחת מערכות הנשק הישראלית גייסה את סגן הרמטכ"ל האמריקאי כדי לנהל את החברה הבת שלה בארה"ב. בראיון ראשון אומר גנרל ג'ו אנדרסן לכלכליסט: "ההדגמה היתה הצלחה גדולה. אני מכיר היטב את המתחרים, ולרפאל יש טכנולוגיה עדיפה, עם יותר מחשבה על החייל שמפעיל אותן"

אודי עציון 13:0229.01.21

יחידת בדיקת הנשק של צבא ארה"ב ערכה בתחילת החודש ניסויים בשתי מערכות של רפאל: טיל הספייק SR הקל וקצר הטווח ללוחמי חי"ר ו-Fire Weaver, המוכרת בצה"ל כ"הדק חכם", ומחברת בין מערכות איסוף וחיישנים למערכות נשק, כדי להבטיח השמדת מטרות מהירה.

 

הלוחמים האמריקאים קיבלו 24 שעות ללימוד הטיל, ואז שיגרו אותו על מטרות נייחות וניידות, ופגעו.

 

רפאל בונה על השוק האמריקאי כדי להגדיל משמעותית את מכירותיה לחו"ל. כיום רק כ-50% מהמכירות שלה הן לצבאות זרים, לעומת קרוב ל-80% באלביט ובתעשייה האווירית. בשנים האחרונות היו לחברה כמה עסקאות גדולות עם צבא היבשה האמריקאי, כשבכל אחת מהן שיתפה פעולה עם יצרנית אמריקאית אחרת.

 

ג'ו אנדרסן סגן הרמטכ"ל האמריקאי לשעבר. עומד בראש החברה הבת של רפאל בארה"ב ג'ו אנדרסן סגן הרמטכ"ל האמריקאי לשעבר. עומד בראש החברה הבת של רפאל בארה"ב צילום: צבא ארה"ב

הצבא רכש שתי סוללות כיפת ברזל מרפאל ומריית'און ב-373 מיליון דולר, מערכות "מעיל רוח" להגנת טנקי האברמס שלו מרפאל וליאונרדו DRS ב-200 מיליון דולר, וטילי ספייק NLOS לטווח ארוך מרפאל ומלוקהיד מרטין, בסכום שלא נחשף.

 

במקביל הקימה בשנה שעברה רפאל חברה בת, RSGS, שעוסקת בשיווק מערכות אחרות שלה לזרועות צבא ארה"ב ולשוק ביטחון הפנים במדינה. בראש החברה עומד הגנרל לשעבר ג'ו אנדרסן (61), בעבר מפקד הכוחות האמריקאים באפגניסטן, ומי שסיים את שירותו כמס' 2 בכוחות הצבא האמריקאים, כסגן יו"ר המטות המשולבים.

 

"הלוחמים האמריקאים השתלטו מהר מאוד על תפעול המערכות. זאת היתה הצלחה גדולה", אומר ל"כלכליסט" אנדרסן, בראיון ראשון. "הם שיגרו את הטיל גם על מטרה ניידת וגם על מטרה נייחת והשיגו פגיעות ישירות".

 

לדברי אנדרסן "הספייק SR הוא טיל קל יחסית, רק 10 ק"ג, שעונה לצורך שהגדיר צבא היבשה, לשפר את הקטלניות של הלוחמים. לא צריך ציוד מיוחד כדי לשגר אותו, ועם טווח של 2,000 מטר, יש לו כושר פגיעה ארוך יחסית לכלים שכיום בשירות. באותה הזדמנות הדגמנו עוד שתי מערכות שהיו חלק ממערכת ה'הדק חכם', רחפן הפיירפלי, ומערכת התקשורת מבוססת התוכנה BNET, שהרשימה אותם ברוחב הפס שלה".

 

ירי טיל ספייק של רפאל בארה"ב ירי טיל ספייק של רפאל בארה"ב צילום: דוברות רפאל

 

לרפאל יש כבר שיתופי פעולה עם יצרניות דיפנס אמריקאיות. למה היא צריכה גם חברה בת משלה בארה"ב?

"המטרה היא לבנות יכולת פיתוח וייצור בארה"ב, עם קניין רוחני מקומי, שיאפשר מכירה של יכולות מסווגות לכוחות הביטחון האמריקאים. אנחנו כרגע תשעה אנשים ובוחנים אפשרויות לשיתופי פעולה ואף לרכש של חברות מקומיות, בעיקר בתחום הייצור".

 

למרות ההצלחות של רפאל בשנים האחרונות, המדיניות האמריקאית היא רכש מחברות מקומיות.

"לכן אנחנו מקימים תשתית מקומית, ובאים עם הנכס הגדול של רפאל, שהמוצרים שלה נושאים את התווית 'הוכח בקרב' שאין לרבים מהמתחרים שלנו. המערכות של רפאל בנויות עם יותר מחשבה על החייל שמפעיל אותן וקטלניות יותר, ראינו את זה שוב בהדגמה עכשיו. אני מכיר היטב את ההיצע של המתחרים, ולרפאל יש טכנולוגיות עדיפות. אנחנו מדברים למשל עם מנהל התעופה האמריקאי, ה-FAA, עם מערכת הדרון דום שלנו נגד רחפנים, באמצעות לייזר או שיבוש אלקטרוני, ועם חיל האוויר על מערכת הסקיי ספוטר לאיתור רחפנים".

 

יואב הר אבן מנכ"ל רפאל יואב הר אבן מנכ"ל רפאל צילום: יואב דודקביץ

ממשל ביידן יצטרך להשקיע תקציבי ענק בטיפול בקורונה ובכלכלה. זה לא ייפגע בסופו של דבר בתקציבי הרכש הביטחוני?

"משרד ההגנה הושפע מהמצב, אבל בסוף היום הצבא ממשיך להתאמן, להשתפר ולהתייעל. הוא נשחק בעיראק ובאפגניסטן, והאויבים שלנו ממשיכים להתחזק. חייבים לסגור את הפערים האלה".

 

עבדת מול יצרניות אמריקאיות. במה רפאל שונה מהן?

"כשהשתחררתי לא תיכננתי לעבוד בתעשיות הביטחוניות, אבל אז הגיעה ההצעה מרפאל. הכרתי את כיפת ברזל, מעיל רוח וספייק NLOS מתפקידי בצבא, וזו נראתה לי הזדמנות מעניינת. גם בתעשיות האמריקאיות יש יוצאי צבא רבים, אבל ברפאל השיעור שלהם גבוה יותר. רפאל מצטיינת בגיוס קצינים בכירים מצה"ל, שמעניקים לה הבנה וניסיון שמתעדכנים כל הזמן. בראש החברה עומד גנרל לשעבר, חברי יואב הר אבן. אני לא מכיר חברת דיפנס גדולה בארה"ב שבראשה עומד קצין בכיר לשעבר".

 

 

שיגור הטיל של רפאל שיגור הטיל של רפאל צילום: דוברות רפאל

 

x