$
בארץ

"פתיחת סכר דגניה מסכנת את צינור הגז הסמוך"

לכלכליסט נודע שרשות המים טוענת כי זכיינית הקו מרימון לא הטמינה את הצינור עמוק מספיק, ולכן פתיחת הסכר עשויה לפגוע בתשתית. מרימון דוחה את הטענות: "הקמנו את הקו בהתאם להיתרים. אין מניעה לפתיחת הסכר"

דרור מרמור 06:5219.01.21

תקלה בהכנות לפתיחת סכרי דגניה ואלומות שמדרום לכנרת: צינור הגז הטבעי שהונח בסמוך לסכר אלומות עלול להינזק בעקבות הזרמת המים מהכנרת - כך מזהירים ברשות המים. כעת דורשים ברשות מחברת מרימון, זכיינית חלוקת הגז הטבעי בצפון, לטפל בבעיה, לאחר שלטענתם היא הטמינה מראש את צינור הגז לא מספיק עמוק, בניגוד למה שנקבע בתוכנית. מנגד, בחברת מרימון עומדים על כך שהקו מספיק עמוק ולא צפויה סכנה לצינור הגז במידה ויפתח.

 

בשל עליית הכנרת בעקבות החורף הגשום בשנה שעברה, והמשקעים בחורף הנוכחי, מתכננת רשות המים לפתיחה אפשרית של סכר דגניה וסכר העפר אלומות שמדרום לו, על מנת למנוע הצפה של היישובים הסמוכים לחופי הכנרת. עם פתיחת הסכרים, יוזרמו מים לירדן ולים המלח. נכון לאתמול, מפלס הכנרת עומד על מינוס 209.9 מטרים מתחת לפני הים התיכון, וחסר לו מטר אחד מהקו האדום העליון.

 

במכתב ששלחה לחברת מרימון, מציינת רשות המים כי היא מחויבת להתרעה של 48 שעות בלבד לפני פתיחת הסכרים ומדגישה כי "לאור הנחיות כוחות הכבאות וההצלה ומשטרת ישראל, נדרשת מרימון כבר עכשיו לדאוג לקו חליפי חדש בעומק שישה–שבעה מטרים מתחת הקרקע, בהתאם לאישור שניתן לכן בזמנו". ברשות מציינים, כי בפועל, עומק הקו שחפרה החברה עומד על שניים–שלושה מטרים בלבד, "זאת בניגוד לאישור".

 

סכר דגניה. אפשרות שייפתח החורף סכר דגניה. אפשרות שייפתח החורף צילום: שרון צור

 

כאשר הסכרים פתוחים, זרימת המים מגיע בשיא ל־150–170 מ"ק בשנייה, שמשמעותה ירידה של עד שמונה ס"מ ממפלס הכנרת ביממה אחת. הפעם האחרונה שהסכרים נפתחו במלואם היתה בפברואר 1995, הרבה לפני שצינור גז טבעי היה באופק, אז הם נפתחו למשך 10 ימים.

 

למרות הקרבה של צינור הגז, בחברת מרימון משוכנעים שאין סכנה לצינור בעקבות פתיחת עתידית של הסכרים. בחברה אומרים כי הם דוחים "על הסף את טענות רשות המים. החברה הקימה את קו הגז לחיבור המפעלים בהתאם להיתרים שניתנו לה. בחציית הנחל החברה העמיקה את הצינור, ואין מניעה לפתוח את הסכר, ככל שידרש. החברה מתואמת עם כל הגורמים הרלונטיים בנושא פתיחת הסכר ובוודאי שאינה מהווה גורם מעכב לפתיחתו".

 

חברת מרימון גז טבעי צפון, הנמצאת בבעלות קרן נוי וחברת מרימון הפעילה בתחום המים והאנרגיה, זכתה ב־2012 במכרז של משרד האנרגיה לשמש זכיינית לתכנון, הקמה והפעלה של רשת חלוקה של גז טבעי בצפון הארץ לקתופה של 25 שנה. החברה אחראית על חיבור אזורי תעשייה, מפעלים וצרכנים גדולים בצפון – מחיפה ועד לקרית שמונה ורמת הגולן - לגז טבעי. באוגוסט 2019 רכשה קרן נוי 3 מחצית מרימון מחברת ח.מר, תמורת כ־33 מיליון שקל. בנוסף, ההסכם קבע כי על כל 10 מיליון קוב גז מעבר לרף שנקבע בין הצדדים (150 מיליון קוב), תשלם הקרן עוד 3.6 מיליון שקל למוכרת בגין כל אחת מהשנים 2020–2024.

x