$
בארץ

פרשנות

כלכלה חזקה עם מובטלים עניים

לממשלה הבאה מוצע להימנע מהארכה אוטומטית של דמי האבטלה ולאמץ את המודל הגרמני של העסקה חלקית

שחר אילן 08:0918.01.21

הסקירה שפירסמה אתמול הכלכלנית הראשית באוצר שירה גרינברג מגיעה למסקנה שמצבה הכלכלי של ישראל טוב מהנעשה בעולם ומצב שוק העבודה רע מאשר בעולם. קשה שלא לראות את הדמיון לנתונים שאפיינו חלק גדול מכהונת ראש הממשלה בנימין נתניהו: כלכלה שמצבה טוב בהרבה ממצבם של האנשים שצריכים לחיות בה.

 

הפתרון שבו בחרה הממשלה להתמודדות עם הסגרים היה חל"ת ודמי אבטלה עד יוני 2021. לפתרון הזה יתרון אחד גדול מבחינת הליכוד: הוא נותן לבוחרים אשליית ביטחון כלכלי עד אחרי הבחירות. החיסרון העצום שלו הוא בכך שאינו תורם דבר לשיקום שוק העבודה, אלא להיפך - הוא מעודד אבטלה. הממשלה הפכה את הביטוח הלאומי למעסיק מתחרה לכל המעסיקים, וכזה שאינו דורש מהעובדים דבר.

 

קשה לבוא בטענות לממשלה שעם פרוץ המשבר בחרה בדרך של דמי אבטלה וחל"ת. זהו האמצעי המהיר והזמין שעמד לרשותה. לעומת זאת, הממשלה סירבה לפתוח גם מסלול של המודל הגרמני שמאפשר למעסיק להעסיק את עובדיו בחלקי משרה ומאפשר לעובדים לקבל דמי אבטלה על היתר. נראה שבאוצר דווקא רואים בעין יפה את האפשרות שהמשבר ינוצל לפיטורי עובדים, התייעלות והתנתקות של המעסיקים מחלק מהעובדים.

 

גם ההשקעה של הממשלה במענקים לשימור וקליטה מחדש של עובדים היתה מוגבלת. רק בשבועות האחרונים היא החלה לשחרר תקציבים משמעותיים להכשרה מקצועית. קשה שלא להגיע למסקנה שבמצב שבו ההייטק ממשיך לשגשג ולכן הכלכלה אינה נופלת, משבר ענק בשוק התעסוקה לא ממש מדאיג את הממשלה. העובדה שרוב המובטלים הם משכבות חלשות רק מחזקת את האדישות.

 

הכלכלנית הראשית באוצר, שירה גרינברג הכלכלנית הראשית באוצר, שירה גרינברג צילום: אלכס קולומויסקי

 

 

שני תרחישי תעסוקה פירסמה הכלכלנית הראשית אתמול. אחר מהם, שמעורר קנאה באופטימיות שלו, הוא שנסיים את השנה עם ממוצע אבטלה של 8.5%. זה מחייב ירידה בסוף השנה ל־5% עד 6% אבטלה. כמובן קיימת האפשרות שבאוצר עדיין משוכנעים שברגע שהמשק ייפתח, כולל התיירות והבידור, הכל יחזור לקדמותו. אלא שהמשק עשה בשנה האחרונה את המעבר לשוק העבודה החדש שהיה אמור להימשך עשור שלם. לכן סביר שאנחנו צפויים לאבטלה כרונית שהאוצר לא מביא בחשבון.

 

התרחיש השני מתייחס לחזון הבלהות שלפיו במלחמה בין החיסונים למוטציות, המוטציות ינצחו והסגרים ימשכו. במקרה כזה, האבטלה הממוצעת ב־2021 צפויה להיות 11.5%. בין אם הנגיף ינצח ובן אם יתברר ששוק העבודה חוזר לעצמו הרבה יותר לאט מתקוות האוצר, משבר האבטלה יכול להימשך הרבה אחרי מועד סיום תשלום דמי האבטלה ביוני השנה.

 

לממשלה הבאה מוצע להימנע מהטעות של הארכה אוטומטית של דמי האבטלה ללא אבחנה. צריך לייסד מודל גרמני של העסקה חלקית, צריך ללחוץ על המובטלים למצוא עבודה, בין היתר באמצעות הפחתה הדרגתית של דמי האבטלה, וצריך גם להרחיב את הזכאות לקצבת הבטחת הכנסה למי שבסוף יישאר בלי כלום. כי כלכלה חזקה שמלאה במובטלים עניים זו הצלחה מפוקפקת מאוד.

x