$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

שותפויות הגז מקדימות את הורדת המחיר לחברת החשמל

חברת החשמל והבעלים של מאגרי תמר ולווייתן צפויים לחתום על הסכמות חדשות, שלפיהן שותפויות הגז יקדימו בחצי שנה את ההנחה המתוכננת במחיר הגז שהן מוכרות. המשמעות: הצרכנים ייהנו מהוזלת תעריפי החשמל בינואר 2022

ליאור גוטמן 06:5410.01.21

חברת החשמל ושותפויות הגז המחזיקות במאגרי תמר ולוויתן מתקרבות להסכמות מחיר חדשות עבור כלל ההתקשרויות ביניהן. כך נודע ל"כלכליסט". מתחילת השנה מתנהל מו"מ בין הצדדים וכעת הושגה הבנה עקרונית לגבי שלושה חוזים: החוזה הגדול מול שותפות תמר מ־2012, החוזה הקצר מול שותפות לווייתן מ־2019, והחוזה החדש מהשנה שעברה מול שותפות תמר – זה שהוביל להתכתשות עסקית ול"סגירת השיבר" מצד שברון שסירבה לספק גז לחברת החשמל.

 

 

ההבנות העקרוניות כוללות הסכמה לפתוח מוקדם ככל שניתן את החוזה עם תמר משנת 2012 ולא לחכות לקיץ, שהוא המועד שבו חברת החשמל אמורה לקבל הנחה של 25%. כמו כן יש הבנה עקרונית בין הצדדים שלפיה המחיר החדש יגלם הנחה מלאה, כלומר כ־25%. המשמעות היא שהמחיר שתתלם חברת החשמל עבור הגז יהיה כ־4.8 דולר ליחידת חום (MMBTU), לעומת כ־6.4 דולר כיום. את ההנחה ירגישו צרכני החשמל בינואר 2022 במועד השנתי של עדכון תעריפי החשמל. בחברת החשמל מצפים שהמחיר החדש ייכנס לתוקף מוקדם ככל האפשר, ואם הצדדים לא יספיקו לסכם הכל במהלך ינואר אז לכל המאוחר בפברואר־מרץ 2021, כלומר 4־6 חודשים לפני המועד שנקבע בחוזה (יולי 2021).,

 

 

מצפים להוזלה נוספת

 

חברת החשמל עוד לא אמרה את המילה האחרונה, והיא מצפה להוזלה נוספת שתגיע לכל הפחות לכ־4.2 דולר ליחידת חום, כלומר כזו שתגלם כבר עכשיו את ההנחה השנייה שנקבעה בחוזה המקורי בין הצדדים: פעימת הנחה שנייה של עד 11% בשנת 2024.

 

בתמר עוד לא סגרו את כל הקצוות בין השותפים. עיקר החשש של חלק מששת השותפות בתמר הוא שאם המחיר יירד לרף התחתון, חברת החשמל לא תרכוש גז ממאגר לווייתן שבו שותפים דלק קידוחים (45%), שברון (40%) ורציו (15%). המחיר שבו נמכר הגז מלווייתן הוא 4.8 דולר ליחידת חום.

 

חוזה נוסף שהושגה לגביו הבנה עקרונית הוא החוזה משנה שעברה, שעורר מהומה בעיקר מפני שנובל אנרג'י האמריקאית (שהיתה כבר בבעלותה המלאה של שברון) סירבה לספק את הגז בטענה כי רק 53% מבעלי המאגר חתמו עליו (ביניהם תמר פטרוליום וישראמקו). למעשה שברון ניצלה את העובדה שהיא גם בעלת אחזקות (25%) במאגר וגם מפעילת האסדה כדי לא לספק גז. חברת החשמל ניסתה לערב את הממונה על התחרות מיכל הלפרין ואת משרד האנרגיה. לאחר 36 שעות של חילופי תכתובות נזעמות, חברת החשמל נאלצה להתקפל, ולהתחייב לשלם לשברון ולדלק קידוחים את המחיר המקורי הגבוה (6.4 דולר) ולשאר המחזיקים את המחיר החדש, שהיה נמוך בעשרות אחוזים.

 

על פי המסתמן, שברון ודלק יסכימו להיצמד למחיר החדש שנע סביב 4 דולר ליחידת חום, ובמקביל יפעלו לקדם בחצי השנה הקרובה חוזה מכר בנפרד ממאגר תמר, כל שכל שותף ימכור ביחס לחלקו. מציאות כזו תיצור במאגר תמר שישה תתי־ספקים שיתחרו על החוזים בשוק.

 

חיסכון של מיליארדים

 

החוזה השלישי נחתם ב־2019 בין לווייתן לחברת החשמל עם אספקה לפי תמחור של כ־4.8 דולר ליחידת חום. התמחור שלו יהיה זהה לתמחור של תמר, וחברת החשמל תבחר איך לחלק עצמאית את צריכת הגז שלה.

 

אם ההסכמות העקרוניות הללו יגיעו לכדי חתימה רשמית עוד החודש, סאגת מחירי הגז והחוזים במשק תתקרב לסיומה.

 

חברת החשמל היא צרכן הגז הגדול במדינה, ומספקת יותר מ־50% מההכנסות של תמר ממכירת גז. עיקר ההתקשרות בין הצדדים מקורה בחוזה ישן משנת 2012 שנחתם בתקופה שהגז המצרי נעלם ומאגר ים תטיס הישראלי היה על סף מיצוי. הייתה זו התנגשות נדירה בין מונופול פרטי (ספק גז בודד) לבין צרכן ממשלתי שאחראי לרוב הביקוש. ההתנגשות אירעה בתקופת משבר, ובמציאות שבה תעריף החשמל זינק ביותר מ־30% בין 2011 ל־2013 כתוצאה משימוש בסולר יקר ומזהם במקום גז. החוזה הישן, שזכה לכל האישורים הרגולטוריים ולאישור הממשלה, התברר בדיעבד כניצחון למונופול הגז. שכן הגז לחברת החשמל נמכר במחיר בסיס גבוה. במאי 2017 מבקר המדינה מצא שהתמחור המופקע יגלגל לאורך 15 שנות החוזה תשלומים עודפים של כ־8 מיליארד שקל על חשבון הציבור. במהלך 2015 הייתה למדינה הזדמנות לתקן את העיוות בדיוני מתווה הגז, אבל היא בחרה לתת לחוזה חסינות ולחכות לפתיחת המחיר שתוכננה לקיץ 2021.

 

בחברת החשמל בחרו שלא להגיב לידיעה.

x