$
בארץ

פוליטי כלכליסט

הר החובות האבודים של המפלגות בדרך אל הכנסת

רצוי שהמחוקק יחייב את הפוליטיקאים המתמודדים בבחירות לחתום על ערבות אישית להלוואות שהם מקבלים מהכנסת על מנת שיהיה מהיכן לתבוע את החוב שכולו כספי ציבור

צבי זרחיה 07:4004.01.21
בשורה התחתונה בסופה של מערכת הבחירות לכנסת ה־24 עלולות למצוא את עצמן כנסת ישראל והקופה הציבורית עם חובות אבודים בהיקף של כמעט 45 מיליון שקל. מדובר בחובות של מפלגות שמכהנות בכנסת ה־23, אבל יצטמצמו או ייעלמו בבחירות הקרובות. על פי הסקרים, יהיו אלה כחול לבן, העבודה, מרצ והבית היהודי.

 

על מפלגות מכהנות חל איסור ליטול אשראי מהבנקים או מגופים חיצוניים אחרים, ולכן הן רשאיות לקחת הלוואות רק מהכנסת. בבחירות לכנסת ה־24 מועד החזרת החוב יהיה לא יאוחר מיולי 2025, מועד סיום כהונתה. ערב הבחירות המפלגות לוקחות את ההלוואות על סמך גודלן בכנסת היוצאת. את ההלוואות הללו הן נדרשות להחזיר בכנסת העוקבת, בהנחה שנבחרו. ההחזר מגיע מכספי מימון המפלגות החודשי שלו זכאיות המפלגות ועומד על כמחצית מהסכום החודשי למשך כל הקדנציה.

 

 

היקף המימון החודשי מהכנסת עומד על 83 אלף שקל לכל חבר כנסת, בתוספת תשלום חודשי קבוע של 83 אלף שקל לכל סיעה. ברשימה המורכבת מכמה מפלגות מקבלת כל אחת מהן את התוספת הסיעתית בנפרד.

 

שפיר חייבת, כחלון מחזיר

 

לכנסת ניסיון לא טוב בשנים האחרונות עם חובות אבודים. מפלגת התנועה הירוקה, בראשות הח”כית לשעבר סתיו שפיר, ועצמאות, המקורבת לאהוד ברק, עדיין חייבות כיום לכנסת כל אחת כ־3.9 מיליון שקל. מדובר בכספים שאותם קיבלו המפלגות מהכנסת לפני שנה כשהיו מיוצגות בבית המחוקקים. ח”כ שפיר היתה נציגת התנועה הירוקה, וח”כ יאיר גולן היה נציג עצמאות. שפיר והתנועה הירוקה לא התמודדו לכנסת ה־23. גולן עזב את עצמאות ונכנס לכנסת ה־23 כחבר במפלגת העבודה־גשר־מרצ. חשבות הכנסת פנתה אשתקד אל שפיר ואל עצמאות בבקשה להשבת הכסף, אבל לפי שעה החזר החוב טרם הוסדר. בעקבות כך היועץ המשפטי של ועדת החוקה, ד”ר גור בליי, פנה אל פרקליטות המדינה כדי שתנקוט צעדים להשבת החוב לכנסת.

 

מימין: יו”ר העבודה עמיר פרץ ויו”ר כחול לבן בני גנץ. שובל של חובות מימין: יו”ר העבודה עמיר פרץ ויו”ר כחול לבן בני גנץ. שובל של חובות צילום: דנה קופל, אוראל כהן

 

יוצא מן הכלל הוא שר האוצר לשעבר משה כחלון, שנותר עם חוב לכנסת של מפלגת כולנו, והשיב אתמול לכנסת 3 מיליון שקל. בניכוי מימון המפלגות השוטף בסך חצי מיליון שקל, שמגיע לכולנו, שמיוצגת כעת על ידי ח”כ יפעת שאשא ביטון, כיסתה המפלגה את כל חובה לכנסת בסך של 3.5 מיליון שקל. הכסף הוחזר מעודפי תקציב מימון המפלגות שהועבר לכולנו על ידי הכנסת בשנה וחצי האחרונות.

 

כולנו היא כאמור יוצא מן הכלל שמחזק את הכלל. החובות של התנועה והירוקה ועצמאות הם הסנונית שעלולה לבשר חובות של מפלגות נוספות בבחירות הנוכחיות. בכנסת חוששים לגורלם של חובות בהיקף כולל של 45.8 מיליון שקל שצברו חמש מפלגות מכהנות שלפי הסקרים לא עוברות את אחוז החסימה בבחירות הקרובות או נמצאות על גבול אחוז החסימה עם ארבעה־חמישה מנדטים.

 

לחייב את הח”כ הפורש לעבור עם החוב

 

כפי שנחשף אתמול ב”כלכליסט”, מפלגת כחול לבן הגדילה בשבוע שעבר את חובה לכנסת ב־15 מיליון שקל, כך שהיקף חובה, נכון לעכשיו, מגיע ל־25 מיליון שקל. גם אם כחול לבן תעבור את אחוז החסימה עם ארבעה נבחרים, כפי שצופים חלק מהסקרים, אזי במהלך כל הקדנציה הבאה, גם אם תימשך במלואה, היא תחזיר רק 21 מיליון שקל מתוך החוב ולא את הסכום המלא. אם כחול לבן תחבור לרשימה נוספת, יקטן עוד יותר מספר חברי הכנסת שלה, וכך תקטן גם היכולת שלה להחזיר את ההלוואה שנגזרת כאמור ממימון חודשי שתואם את מספר חברי הכנסת המכהנים של אותה מפלגה.

 

למפלגת העבודה חוב לכנסת בהיקף 8.7 מיליון שקל. המפלגה מתכננת קמפיין בחירות בעלות כ־10 מיליון שקל. כדי להחזיר סכום כזה תצטרך המפלגה לזכות ב־9 מנדטים לפחות, אחרת כספי החוב יגזלו את מרבית מימון המפלגות השוטף ואף מעבר לכך.

 

לבית היהודי יש חוב לכנסת של 3.5 מיליון שקל. יו”ר המפלגה רפי פרץ מחפש מסגרת פוליטית שבה תתמודד הרשימה, גם אם הוא עצמו יפרוש ממנה. השאלה אם יו”ר ימינה נפתלי בנט יאמץ את פרץ, שזנח אותו לטובת תיק ירושלים ומורשת בממשלה היוצאת. אם הבית היהודי תישאר בחוץ, הכנסת תישאר עם חוב גבוה.

 

למרצ חוב לכנסת של 7.1 מיליון שקל. אם היא תעבור את אחוז החסימה ותכניס ארבעה מנדטים, היא תקבל מימון מפלגות שוטף של 415 אלף שקל בקדנציה הבאה, שיאפשרו לה להחזיר את חובותיה. ואילו לגשר, בראשות אורלי לוי אבקסיס, חוב של 1.5 מיליון שקל. ראש הממשלה בנימין נתניהו צפוי לשריין את לוי אבקסיס ברשימת הליכוד לכנסת ה־24, כך שתוכל להמשיך ולקבל מימון מפלגות של 166 אלף שקל בחודש ולכסות את חובה לכנסת.

 

בשורה התחתונה, השיטה שבה הכנסת מלווה למפלגות מכהנות כדי למנוע מהן להסתייע בערבויות של טייקונים הגיונית ונכונה. עם זאת, מכיוון שמדובר בכספי ציבור, טוב היה לו המחוקק היה עולה מדרגה ומחייב את נוטלי ההלוואות בערבות אישית של ראש המפלגה וחברי הרשימה כדי שיהיה מהיכן לתבוע את החוב לאחר מכן אם דברים משתבשים. הדבר לא בהכרח ימנע התמודדות בבחירות של מועמדים שאינם אמידים מלכתחילה.

 

בנוסף לכך ח”כ שפורש ממפלגה שלקחה הלוואה ומצטרף למפלגה חדשה צריך להיות מחויב לגרור איתו חלק יחסי מהחוב לבית החדש, כדי למנוע מצב שבו נדידה בין בתים פוליטיים הופכת דרך למחיקת חובות אוטומטית כמו במקרה של יאיר גולן, שעזב את עצמאות למרצ, והוא אינו יחיד.

 

x