$
בארץ

משרד הבריאות: עוד 7 נשאים של המוטציה הבריטית, מתקרבים לשיא המונשמים

הדגימות נלקחו ביישובים גבעת זאב, ירושלים ובני ברק, וככל הידוע מדובר בהדבקה ללא רקע נסיעה לחו"ל; במסיבת עיתונאים בנצרת אמר שר הבריאות כי "אנחנו במצב יותר קשה ביחס לתחילת ספטמבר"; מנהלי בתי החולים דורשים להחריף את הסגר: "נדרשים צעדים מידיים לעצירת היקף הנדבקים"

כלכליסט ו-ynet 22:3903.01.21

נגיף הקורונה - תמונת מצב בישראל ובעולם

 

 

 

22:40 - משרד הבריאות: ב-7 דגימות נוספות התגלתה המוטציה הבריטית, 30 בסך הכול

 

משרד הבריאות עדכן הערב (יום א') כי מתוך 96 דגימות חדשות שנלקחו עם חשד להימצאות המוטציה הבריטית לנגיף הקורונה, התקבלו שבע דגימות חיוביות. עד כה זוהו בישראל 30 נשאים של המוטציה, בהם שישה שחזרו בוודאות מחו"ל.

 

דגימות החיוביות האחרונות נמצאו בירושלים, בני ברק וגבעת זאב. במשרד הבריאות הדגישו כי ככל הידוע מדובר בהדבקה ללא רקע נסיעה לחו"ל.

 

עוד נמסר ממשרד הבריאות כי "כיום ישנן עוד כ-300 דגימות נוספות מכל הארץ שנמצאות בתהליכי ריצוף, כחלק מהמערך הלאומי לריצוף גנטי שהקים משרד הבריאות. נמשיך לעדכן בממצאים ככל שיהיו".

 

במקביל, מנתוני משרד הבריאות עולה כי 2,540 ישראלים אובחנו כחיוביים לקורונה מחצות. בסך הכול בוצעו כי 43 אלף בדיקות ושיעור החיוביים עומד על 6%. 

 

 

14:15 - אדלשטיין: "אין מקום לבתי ספר פתוחים"

 

שר הבריאות אומר מפורשות כי "במצב הנוכחי של התחלואה אין מקום לבתי ספר פתוחים" - ויש ראשי עיר שעוד לפני החלטה בנושא כבר פועלים כך. ראש העיר רמת גן כרמל שאמה הכהן הודיע כי ממחר תלמידי ה' עד י' בעיר, שאינה נחשבת לעיר אדומה, יעברו ללמידה מרחוק. ראש העיר בת ים צביקה ברוט מסר הודעה דומה כבר אתמול, וגם בעירו ילמדו ממחר שכבות ה'-י' בזום.

 

במסיבת עיתונאים בנצרת אמר שר הבריאות יולי אדלשטיין כי "אנחנו בהתפרצות מאוד קשה של המחלה. המספרים עולים ועולים ואני חייב לומר ביושר - אנחנו במצב יותר קשה ביחס לתחילת ספטמבר. לכן, לא יהיה מנוס מצעדים קשים, הגבלות קשות. אני מכיר את המצב הפוליטי, אבל אנחנו כמערכת הבריאות צריכים לדאוג לבריאות של האנשים במדינת ישראל וזה מה שנעשה. הדרישה שלנו היא שכולם יישארו בבית לשבועיים. אחר כך אפשר לצאת מזה לדרך חדשה".

 

 

שר הבריאות יולי אדלשטיין בביקור בנצרת, היום שר הבריאות יולי אדלשטיין בביקור בנצרת, היום צילום: שמיר אלבז

 

אדלשטיין נשאל על הצעת פרופ' איתמר גרוטו לחיסון במנה אחת, בדומה למודל הבריטי, וענה: "אני אגיד חד משמעית - במדינת ישראל לא תהיה מדיניות של חיסון אחד. אנחנו מחסנים אוכלוסייה בסיכון. החיסון המלא לפי כל המחקרים והניסויים של חברת פייזר מגיע אחרי שתי מנות. אנחנו לא נעשה חצי עבודה כדי לשפר את המספרים או משהו כזה. העמדה החד משמעית של משרד הבריאות היא שתי זריקות".

 

הוא אמר כי בקבינט הקורונה ידרוש משרד הבריאות סגר מלא לשבועיים: "כל שאר הדברים זה כמו חיסון במנה אחת. אנשים מתבלבלים ולא מבינים מה פתוח מה לעשות מה לא לעשות. צריך לתת לתחלואה הזאת מכה אחת חזקה וביחד לצאת לדרך חזרה".

 

12:40 - מנהלי בתי החולים דורשים להחריף את הסגר: "דגל אדום"

 

מנהלי בתי החולים דורשים להחריף את הסגר, ומאות האלפים שיתחסנו שם עלולים ליפול בין הכיסאות. לאחר שאמש הודיע מנכ"ל משרד הבריאות לנציגי קופות החולים כי בתי החולים לא יקבלו עוד חיסונים מלבד אלו שיהיו מיועדים לחיסוני עובדים, אמרו הבוקר (יום א') בהדסה כי הם מפנים את אלו שכבר חוסנו לקופות החולים - שם לא ששים לקבלם.

 

במקביל, מנהלי בתי החולים שיגרו למנכ"ל המשרד פרופ' חזי לוי מכתב ובו דרישה מיידית להחמרה ניכרת בכל הצעדים האפשריים, ברקע הזינוק במספר המאושפזים בבתי החולים. לדברי מנהלי בתי החולים, הם "מרימים כרגע את הדגל האדום".

 

במכתב ציינו המנהלים, בהם ד"ר איתן וירטהיים, מנהל בית החולים בילינסון ויו"ר איגוד מנהלי בתי החולים, ופרופ' ארנון אפק, כי "נדרשים צעדים מידיים לעצירת היקף הנדבקים, וזאת על מנת שנוכל להמשיך ולתת מענה נכון הן למאושפזים חולי הקורונה והן לחולים 'רגילים'".

 

"אנחנו רואים שגל התחלואה השלישי חמור מקודמיו", ציין ד"ר וירטהיים, "האשפוזים עולה ונדרשים צעדים מידיים למניעת הידרדרות המצב ועלייה בקצב ההדבקה. אסור לנו לחיות בזחיחות עקב החיסונים. חיסון הציבור הוא מהלך חשוב מאין כמותו, אך אנחנו רק בתחילתו ובמקביל נדרשים לניהול המגפה היות שקצב ההדבקה הוא כבעבר ואף יותר מכך. אל לנו להתבשם במבצע החיסונים כמגן אנושי כולל".

 

 

בדיקת קורונה בדיקת קורונה צילום: שאול גולן

 

 

10:40 - שירות התעסוקה: 7,266 דורשי עבודה חדשים - מיום חמישי

 

שירות התעסוקה עדכן כי מאז יום חמישי האחרון נרשמו 7,266 דורשי עבודה חדשים. מתחילת הסגר השלישי נרשמו בסך הכול 42,635 דורשי עבודה חדשים. 32.5% מכלל הנרשמים מכניסת הסגר לתוקפו הם עובדים בתחומי המכירות ועוד כ-11% עובדים בתחומי היופי, הטיפוח, הספא והאופנה.

 

10:30 - מנכ"ל משרד הבריאות קורא לסגירת מערכת החינוך: "התחלואה בריצת אמוק"

 

"התחלואה בריצת אמוק, ככה לא נוכל לבלום את זה": מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' חזי לוי, אמר היום (ראשון) בריאיון לאולפן ynet כי "אנחנו בהחלט דורשים להחמיר את התנאים של הסגר. נבוא עם זה להצבעה בממשלה, משום שהסגר הזה הוא גם לא מקיף מספיק וגם אנשים לא מתנהגים לפיו". הוא התייחס לחזרה אפשרית ללמידה מרחוק בכל שכבות הגילאים, ואמר כי "עם כל הקושי והכאב, אנחנו ממליצים כרגע לסגור את מערכת החינוך".

 

לדברי פרופ' לוי, "יהיה דיון אם נמליץ להשאיר או לסגור את כיתות א'-ד', אבל כרגע אנחנו רוצים להחמיר. סך הכל מערכת החינוך עובדת באופן מלא בערים הירוקות והצהובות, ובכתומות והאדומות היא עובדת תחת הגבלות".

 

פרופ' לוי הוסיף: "אנחנו רואים את ריצת האמוק בתחלואה, שהולכת ומכפילה את עצמה. אנחנו רואים את העומס הניכר בחולים קשים במחלקות, שהוכפל בפחות מעשרה ימים. לא נוכל להמשיך בלי לבלום את הדבר הזה - כי לא נוכל לטפל היטב בכל החולים במחלה".

 

"סגר כואב שיהיה קצת יותר הדוק יוריד את התחלואה לממדים שאנחנו חושבים שנכון לרדת אליהם", הוסיף פרופ' לוי. "בכל אותה עת נמשיך גם במבצע החיסונים".

 

כשנשאל אם ייסגרו גם גני הילדים, השיב פרופ' לוי כי הדבר עדיין לא ברור. "נדון בזה בקבינט הקורונה, כדי לראות מה נעשה במערכת החינוך ומה יתקבל", אמר. "אנחנו ממליצים כרגע לסגור את מערכת החינוך, עם כל הקושי והכאב, כדי לעשות באמת סגר שהוא אולי כואב יותר אבל יחזיר אותנו לאיזושהי שגרה במקביל למבצע החיסונים. כרגע לא נראית ברירה אחרת".

 

 

חזי לוי חזי לוי צילום: אולפן כלכליסט

 

 

08:10 - 3,977 בני אדם אובחנו אתמול עם קורונה, 44 חולים מתו בסוף השבוע

 

לראשונה זה קרוב לחודשיים, מספר החולים הפעילים חצה היום (ראשון) את 50 האלף והגיע ל-50,299. מספר המתחסנים בינתיים כבר הגיע למיליון ו-90 אלף - אך קיים חשש להאטה במבצע עקב מחסור בחיסונים.

 

עקב השבת פוענחו אתמול מספר נמוך יחסית של כ-75 אלף בדיקות קורונה, ובעקבות זאת גם מספר המאומתים היה נמוך ביחס לימים הקודמים - 3,977. שיעור החיוביים - 5.3%.

 

מספר המאושפזים במחלקות הקורונה בבתי החולים ברחבי הארץ עומד על 1,228 – 749 מהם במצב קשה. 188 חולים מחוברים למכונות הנשמה. מספר הנפטרים מאז פרוץ המגפה בישראל הוא 3,391, בהם 44 בסוף השבוע.

 

שיעור הבדיקות החיוביות בערים השונות בשבוע האחרון מראה את הפערים הגדולים, ועל רקע הפרסום הבוקר ב-ynet על התפרצות קורונה בישיבות חרדיות. שלוש הערים שציון הרמזור שלהן הוא הגבוה ביותר הן חרדיות - מודיעין עילית (10 בציון הרמזור, 17% חיוביים), ביתר עילית (10 בציון הרמזור, 24% חיוביים) וערד (9.6 ברמזור, 10% חיוביים).

 

גם בערים אחרות שבהן מוקדים חרדיים בולטים שיעור הבדיקות החיוביות גבוה - 15% בבני ברק, 16% באלעד, 12% בירושלים ו-10% בטבריה ובערד. גם ביישובים ערביים רבים שיעור החיוביים דו-ספרתי. בנצרת, העיר הערבית הגדולה ביותר, 15% חיוביים.

 

לעומת זאת, בערים אחרות שיעור החיוביים בשבוע האחרון נמוך בהרבה. בחיפה, פתח תקווה, באר שבע, ראשון לציון, חולון ונתניה 5% מהבדיקות יצאו חיוביות, בראשון לציון וברמת גן 4% ובתל אביב - רק 3% חיוביים.

 

 

בדיקת קורונה באסף הרופא בדיקת קורונה באסף הרופא צילום: אבי מועלם

 

 

08:00 - שבועיים מחנוכה - התפרצות חמורה בישיבות: "מאות חולים, חלקם מסתובבים בחופשיות"

 

שבועיים בדיוק אחרי חזרת התלמידים מחופשת החנוכה - התפרצות חמורה נוספת של הקורונה בישיבות: דו"ח פנימי של משרד הבריאות שהגיע לידי ynet חושף כי מאות בני נוער חרדים הלומדים בתנאי פנימייה, נמצאו בימים האחרונים חיוביים לנגיף. אם לא די בכך, הרי שעדויות מתוך אחד המוסדות החשובים והיוקרתיים במגזר, מתארות אובדן שליטה על המתווה שבמסגרתו פועלות הישיבות, כאשר חולים מאומתים מסתובבים בחופשיות ומתערבים בקפסולות "בריאות", במקום שיפונו למלוניות או יבודדו באגפים נפרדים.

 

לפי נתוני משרד הבריאות, כמעט 900 בחורי ישיבה נמצאו חיוביים לקורונה מאז אמצע חודש אוקטובר - כמחציתם רק בשבועיים האחרונים, לאחר חזרתם מהחופשה הראשונה בבתים. בצמרת רשימת התחלואה מככבים מוסדות גדולים, ותיקים ומרכזיים, כמו ישיבות "חברון" ו"קול יעקב" בירושלים, שנחשבות בדרך כלל לכאלו המקפידות על הנחיות משרד הבריאות, אך כעת הפכו ל"אדומות" עם עשרות מאומתים בכל אחת.

 

עד עתה שמרה "חברון", מישיבות הדגל של הזרם הליטאי המרכזי, על כללי המתווה ונקטה מדיניות קשה כלפי מי שהפרו אותם, כולל הטלת קנסות כספיים והרחקה של כמה מהם לצמיתות, והדבר אף הוביל להתקוממות של התלמידים ועימותים בינם לבין ההנהלה.

 

בימים האחרונים נטען, בין היתר, כי הישיבה סגרה באגף נפרד חולים רבים המיועדים לפינוי מבלי לספק להם תנאי מחיה בסיסיים, בזמן שהעברתם למלוניות פיקוד העורף מתעכבת. כעת נראה כי במוסד פונים ומקצינים לכיוון ההפוך, והחליטו להרפות לחלוטין מהכללים ולהתיר את הרסן. (קובי נחשוני, ynet)

 

 

ישיבת חברון ישיבת חברון צילום: חיים צח

 

07:30 - ההצעה השנויה במחלוקת של גרוטו: מנת חיסון אחת בלבד

 

החשש הכבד מפני מחסור במנות חיסון נותן את אותותיו: במשרד הבריאות שוקלים לקדם את "המודל הבריטי" שלפיו אין צורך במתן מנת החיסון השנייה או שניתן לדחות את הזרקתה ולא לתת אותה בין היום ה-21 ליום ה-28 לאחר הזרקת מנת החיסון הראשונה, כפי שקורה כיום. מי שעומד מאחורי היוזמה הוא המשנה למנכ"ל משרד הבריאות פרופ' איתמר גרוטו, שצפוי לסיים את תפקידו בחודש הבא.

 

פרופ' גרוטו שוחח לאחרונה בנושא עם כמה בכירים במשרד הבריאות, ואולם בשלב הזה אין כל שינוי בעמדת המשרד בנוגע למדיניות מתן החיסונים ובהתאם כל מתחסן יקבל מנת חיסון שנייה בטווח הזמנים שנקבע.

 

 

גרוטו גרוטו צילום: אוראל כהן

 

07:00 - משרד הבריאות דורש סגר מלא לשבועיים, התנגדות בממשלה לשיתוק מערכת החינוך

 

לנוכח נתוני התחלואה המחמירים דורש משרד הבריאות להחליט על הגבלות נוספות ובראשן סגירת מוסדות החינוך - אך לפי שעה נותרה עמדה זו במיעוט וזו גם הסיבה שטרם הוחלט על מועד לכינוס קבינט הקורונה. ראש הממשלה בנימין נתניהו אמור לכנס השבוע את קבינט הקורונה או את מליאת הכנסת כדי לקבל החלטה על סגר הדוק וקצר בן שבועיים, במתכונת הסגר השני שהוטל בחודש ספטמבר. נתניהו חותר לחזור להחלטה המקורית שלפיה ילמדו בגנים, בכיתות א'-ד' וי"א-י"ב בכל הארץ. לפי שעה מסתמן שאין רוב בקבינט הקורונה לסגירת מערכת החינוך. לנוכח ההתנגדות בכחול לבן, נראה כי נתניהו ויו"ר כחול לבן יידרשו להכריע בנושא בשיחה ביניהם.

 

משרד הבריאות מתעקש לסגור את כל מערכת החינוך. מלשכת שר הבריאות נמסר כי "נוכח עלייה משמעותית ומדאיגה בתחלואה ובמספר החולים הקשים, וגילוי מקרי מוטציה, שר הבריאות אדלשטיין מתכוון להביא הצעת החלטה לממשלה לסגר מלא לתקופה קצרה של שבועיים. זאת נוכח המלצת אנשי המקצוע של המשרד. שר הבריאות קורא לכל מקבלי ההחלטות לנהוג באחריות ולהימנע מפופוליזם של בחירות". שר החינוך יואב גלנט אמר כי "הפשרה שהובאה על-ידי ראש הממשלה בהחלטת הקבינט האחרונה מקובלת עלינו. גן עד ד' פתוח מלא וגם י"א-י"ב פתוח מלא כולל ערים אדומות. מנגד, במשרד הבריאות סבורים שלא יקרה דבר אם תלמידי י"א-י"ב יעברו ללמוד במשך שבועיים מרחוק (בזום).

x