$
בארץ

גמילאל נגד פורום הגז האזורי: אין התייחסות למשבר האקלים, ההסכם מקבע את מעמדה של פלסטין כמדינה

השרה להגנת הסביבה מבקשת להביא לדיון בממשלה את השתתפותה של ישראל בפורום הגז האזורי, בו חברות מצרים, ירדן, הרשות הפלסטינית, יוון, קפריסין ואיטליה. הדרישה נשלחה עם עותק לראש הממשלה נתניהו, שר החוץ אשכנזי ושר האנרגיה יובל שטייניץ, והוא כולל שני נימוקים - האחד סביבתי והשני מדיני. שטייניץ: "השרה מוכנה לסכן את מעמדה הבינלאומי של ישראל רק כדי לקבל כמה כותרות חיוביות בתקשורת"

ליאור גוטמן 15:4920.12.20
השרה להגנת הסביבה גילה גמליאל שלחה היום (א) הסתייגות למזכיר הממשלה צחי ברוורמן, שם היא מבקשת להביא לדיון בממשלה את השתתפותה של ישראל בפורום הגז האזורי. הדרישה נשלחה עם עותק לראש הממשלה נתניהו, שר החוץ אשכנזי ושר האנרגיה יובל שטייניץ, והוא כולל שני נימוקים - האחד סביבתי והשני מדיני.

 

פורום הגז האזורי נולד לפני כשלוש שנים כיוזמה ישראלית-מצרית, עם מטרה לשתף פעולה בפיתוח משק האנרגיה האזורי לאור תגליות הגז ששוכנות בכל מדינה. לאורך השנים הצטרפו לפורום עוד מדינות, וכיום הוא כולל את ירדן, הרשות הפלסטינית, יוון, קפריסין ואיטליה. בספטמבר האחרון חתם שר האנרגיה שטייניץ על השתתפותה של ישראל בפורום ובחוקה שלה, כאשר ההערכות במשק האנרגיה היו שהקמת הפורום ייצרה חזית גיאו-פוליטית נגד מדינות שונות, ובראשן טורקיה, עם כוונה לשתף משאבים כלכליים ודיפלומטים של המדינות החברות.

 

גילה גמליאל שרה להגנת הסביבה גילה גמליאל שרה להגנת הסביבה צילום: אלכס קולומויסקי

 

לטענת גמליאל, מסמכי הייסוד של הפורום לא כוללים התייחסות למשבר האקלים, ולכן לתפיסתה יש לכלול מחויבות ברורה להפחתת פליטות ונזקים שמקורם מהפקה ושינוע גז טבעי. "ראש הממשלה הכריז רק לפני שבוע בועידת האקלים הבינלאומית כי ישראל מחויבת למעבר מדלקים פוסיליים לאנרגיה מתחדשת עד שנת 2050", ולכן "הרצון להקים פורום שיתאם את פעילות הגז באזור הוא מובן, אך יש לתת ביטוי ברור בחוקת הארגון למחויבות של ישראל". גמליאל לא מפרטת כיצד היא מתכוונת או מציעה לכפות על מצרים או ירדן לשלב בחוקה שאושרה על ידי כולם התייחסות סביבתית פרטנית לישראל.

 

בחלק השני של פנייתה לברוורמן מציינת גמליאל נימוק נוסף, מדיני בעיקרו, והוא החשש מקיבוע לכאורה של מעמדה של הרשות הפלסטינית כמדינה לכל דבר ועניין. "אני מבקשת לעלות לדיון במליאת הממשלה את העובדה שבהסכם בינלאומי שמדינת ישראל חתומה עליו והייתה ממנה ממנסחיו ניתן לרשות הפלסטינית מעמד זה ליתר מדינות האזור הכלולות בו - ישראל, איטליה, יוון, ירדן מצרים וקפריסין", כותבת גמליאל. לטענתה "לא יעלה על הדעת שהרשות הפלסטינית אשר מממנת טרור ומהווה גוף עוין למדינת ישראל, תקבל מעמד שווה ערך למדינות החברות בפורום", מסכמת השרה, ומבקשת כאמור דיון בממשלה בטרם יאושר המהלך.

 

שר האנרגיה יובל שטייניץ מסר בתגובה ש"המשמעות האמיתית של התנאים המופרכים שמנסה לכפות השרה גמליאל על הפורום, כשנתיים לאחר היווסדו, הם יציאת ישראל מהפורום, הראשון מסוגו שמדינת ישראל חברה בו לצד מדינות ערביות ואירופיות, ושישראל יזמה ביחד עם מצרים. לצערי, למרות שבוודאי זו לא הכוונה, עוד עלול להיווצר הרושם שהשרה גמליאל מוכנה לסכן את מעמדה הבינלאומי של ישראל ואת שיתוף הפעולה המבורך בנושא ייצוא הגז למצרים, רק כדי לקבל כמה כותרות חיוביות בתקשורת, או לזכות באהדת הארגונים הירוקים. לגבי טענתה השנייה של השרה גמליאל, ביחס לחברות הפסולה של הרשות הפלסטינית בפורום. הניסוח של אמנת הפורום תואם באופן מלא עם משרד החוץ, משרד המשפטים ומשרד ראש הממשלה (המל"ל), על מנת לוודא שהחברות של הרשות הפלסטינית בפורום - כמו שקורה בעשרות ארגונים בינלאומיים נוספים - אינה מהווה אישור או הכרה ברשות כמדינה מבחינת ישראל. חברותה של הרשות הפלסטינית בפורום הגז דומה לחברותה בארגון הכדורגל העולמי פיפ"א, והרי לא יעלה על הדעת שישראל תוותר על חברותה בארגון זה בשל כך". 

x