$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

השכר הממוצע ממשיך לרדת: נשחק ב-4% מחודש יולי

על פי נתוני מס"ב השכר נטו ירד בנובמבר ל־7,154 שקל ועדיין היה גבוה ב־3% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. פער בין התאוששות במספר משלמי השכר למקבלי השכר מעיד על פגיעה מתמשכת בעסקים

עירית אבישר 06:4917.12.20

היציאה מהסגר השני הביאה כצפוי להתאוששות בשוק העבודה. מנתוני חברת מס"ב באמצעותה מועברים תלושי שכר למיליוני שכירים במשק, עולה כי לאחר שלושה חודשים רצופים של ירידה במספרם של מקבלי המשכורות, חלה בחודש נובמבר עלייה של מעל 100 אלף איש בנתון זה לעומת אוקטובר, ל־3.32 מיליון איש.

 

 

 

אולם מדובר בנתונים פחות טובים לעומת היציאה מהסגר הקודם. כך למשל, ביוני, שהיה החודש המלא הראשון לאחר הסרת המגבלות, מספר מקבלי המשכורות היה גבוה יותר ב־50 אלף לעומת נובמבר ועמד על 3.37 מיליון.

 

בית קפה סגור. מספר מקבלי המשכורות עדיין נמוך ב־330 אלף מאשר טרום המשבר בית קפה סגור. מספר מקבלי המשכורות עדיין נמוך ב־330 אלף מאשר טרום המשבר צילום: אדם קפלן

 

כמו כן, מנתוני מס"ב עולה כי מספר מקבלי המשכורות נמוך עדיין ב־330 אלף איש לעומת טרום המשבר. מס"ב (מרכז סליקה בנקאי) מפעילה את המערכת הלאומית המרכזית להעברת תשלומים בישראל. באמצעותה, כאמור, מועברים תלושי שכר לכ־3.5 מיליון שכירים במגזר הציבורי והפרטי - סדר גודל של 90% מהשכירים במשק. הרוב המוחלט של המעסיקים המעבירים משכורות לעובדיהם דרך מס”ב מעסיקים מעל ל־10 עובדים. כך שהנתונים אינם כוללים עסקים קטנים, זעירים ועצמאיים, שם המצב ככל הנראה פחות טוב מהנתונים הללו.

 

קצב היציאה האיטי יותר מהסגר השני מטריד

 

העובדה כי שוק העבודה אינו מתאושש באותו קצב כפי שהתאושש ביציאה מהסגר הראשון — מטרידה, ומחזקת את החשש כי ככל שמתרבים הסגרים, כך כמות העסקים שמצליחה להתאושש מהם יורדת.

 

עם זאת, היציאה הנוכחית הרבה יותר מדורגת לעומת הסגר הראשון - הקניונים חזרו רק באחרונה לפעילות, ומקומות כמו מסעדות ובתי קפה חזרו לפעילות מוגבלת, מה שמשפיע גם כן לרעה על הנתונים. ועדיין אם נמשיך במגמה הנוכחית אל תוך סגר שלישי, בהחלט ייתכן שהשיפור בשוק העבודה יהיה עוד יותר איטי מאשר כעת.

 

 

על אף כל זאת, נתון שאפשר לשאוב ממנו עידוד הוא העלייה בכמות המעסיקים שהעבירו בחודש האחרון משכורת. בחודשיים האחרונים ראינו ירידה במספר המעסיקים, אולם בחודש נובמבר נרשמה התאוששות מהירה ל־15.1 אלף, דומה לרמות טרום המשבר, אך עדיין לא כמו נתוני חודש אוגוסט שהיה חודש שיא עם 15.2 אלף מעסיקים.

 

השכר הממוצע של העובדים ירד ל־7,154 שקל

 

נתוני מס"ב מספקים גם הצצה לשכר הממוצע נטו שהועבר לעובדים. עם פרוץ משבר הקורונה נשמרה פחות או יותר יציבות בשכר הממוצע נטו. יחד עם זאת, בחודשים האחרונים מתחילה זחילה קלה כלפי מטה בשכר הממוצע.

 

המגמה החלה בחודש יולי, ומאז ירד השכר הממוצע נטו ב־4% עד ל־7,154 שקל בנובמבר. אולם השכר נטו עדיין גבוה ב־3% לעומת התקופה המקבילה ב־2019. כמו כן מוקדם עדיין להסיק מסקנות לגבי השכר במשק, שכן מדובר בתנודות קלות על פני כמה חודשים. בשנה הבאה, אם וכאשר יסתיימו הסגרים, ניתן יהיה להגיע למסקנה ברורה יותר.

x