$
בארץ

מבצע החיסונים יחל בשבוע הבא, אך בקופות החולים עדיין לא יודעים כמה מנות יקבלו

לפי ההצהרות של קופות חולים, ביכולתן לחסן בין 30 לכ-40 אלף איש ביום. אולם קשה לקבוע כמה מתחסנים לזמן ולאן, משום שאין ודאות לגבי מספר החיסונים; בכיר באחת הקופות: "אם אקבל פחות, לא נורא. מה שחשוב כאן זה לבנות יכולת טובה ואמינות, שהקופות יעמדו מאחורי ההבטחות והמספרים שהן נתנו"

אדריאן פילוט 17:4016.12.20

מבצע החיסונים הראשון נגד קורונה יחל בקופות החולים כבר ביום ראשון הקרוב, אך בקופות נותרו סימני שאלה רבים המקשים מאוד על ההיערכות. המשתנה הקריטי ביותר שאינו ידוע הוא מספר החיסונים שתקבל כל קופה.

  

 

 

החיסונים ייחלו בקופות ביום רביעי, אולם ההכנות כוללות שליחת זימונים לחיסון מבעוד מועד, וביום שני לכל המאוחר על הקופות לדעת כמה מבוטחים יגיעו, לאיזה נקודות חיסון, כמה צוות מחסן נדרש וכו'. יש קושי רב להתכונן ברגע שלא יודעים בכל קופה כמה חיסונים ייתקבלו.

 

אחד מבכירי הקופות התבדח ואף אמר כי "אתם (העיתונאים) צפויים לקבל את המספר קודם, ולכן נשמח שתעדכנו אותנו". הן בקופ"ח כללית והן בקופ"ח לאומית מנסים שכבר ביום ראשון הקרוב מערכת זימון תורים לקורונה תעבוד, וכל מוזמן יוכל לקבוע את שני התורים שלו (המנה השנייה חייבת להינתן 21 יום אחרי המנה הראשונה, כאשר אין מגבלת זמן אך יש המלצה שהיא תהיה כמה שיותר קרוב ל-21 יום אחרי הראשונה).  

 

חיסון של פייזר חיסון של פייזר צילום: רויטרס

 

 

לפי ההצהרות הרשמיות של קופות החולים, דווח כי ביכולתן לחסן בין 30 לכ-40 אלף איש ביום. לפי חישוב פשוט, מדובר על כ-960 אלף איש בחודש, כך שבחודש הראשון הקופות עשויות להיות ערוכות לחסן בתיאוריה כ-3.8 מיליון ישראלים. לפיכך, בין 5 ל-6 מיליון ישראלים עשויים להיות מחוסנים בתוך כחודשיים - מה שיאפשר להתחיל את הליך חסינות העדר.

 

עם זאת , גורמים בקופות מסרו לכלכליסט כי האחראים על החיסונים במשרד הבריאות אותתו אתמול, כי כמויות החיסונים שכל קופה וקופה תקבלנה יהיה נמוך באופן משמעותי, ולכן "כדאי להתחיל להוריד ציפיות".

 

 

מקררים שהוכנו בטבע לקליטת החיסונים מקררים שהוכנו בטבע לקליטת החיסונים צילום: אלעד מלכה

 

 

בהקשר הזה בכיר באחת הקופות אומר: "אם אקבל פחות, לא נורא. מה שחשוב כאן זה לבנות יכולת טובה ושהקופות יעמדו מאחורי ההבטחות והמספרים שהן נתנו. אסור לשכוח כי אף קופה מעולם לא חיסנה נגד קורונה. הכי חשוב בשלב הזה, זה לא לעשות טעויות שייפגעו באמינות. יש כאן הרבה אתגרים במקביל: לא לחסן אנשים שלא אמורים להתחסן (כגון נשים בהריון), לא לפספס תאריכי תפוגה (אחרי 5 ימים שהחיסון יצא מהקפאה, הוא מאבד תוקף חייב להיזרק - א.פ.) ולוודא שיש מנה שנייה תוך 21 יום", הוא מסביר.

 

בשלב הזה נכנסת הסוגיה הקריטית השנייה: תיעדוף מקבלי החיסונים. הסוגיה בטיפולה של ועדה מקצועית - הצוות לטיפול במגיפות במשרד הבריאות בראשות ד''ר בועז לב, ולפי הנחיות הרשמיות, ראשונים בתור להתחסן יהיו בני בני 60 ומעלה, שלפי הלמ"ס, מונים כ-1.4 מיליון איש וכ-57% מבוטחים על ידי הכללית.

 

אלא שבכיר באחת הקופות מסביר היום, כי משיחות עם משרד הבריאות עולה כי גם בני 15 ועד 60 עם מחלות רקע יכולים כבר להיות משובצים בתור להתחסן, אולם משיחות שקיים כלכליסט עם בכירים במשרד הבריאות, עולה כי אין הנחיה לתת עדיפות לבני 15 ומעלה עם מחלות רקע.

 

הקופות יפעילו שיקול דעת וגמישות

 

אותו גורם הסביר ל"כלכליסט" כי המלצות הוועדה מעניקות "גמישות" ו"שיקול דעת" לקופות. לדוגמא, אם קשיש בני 65 מגיע להתחסן, יחד עם מלווה שמטפל בו, אז יש הגיון לחסן גם את המלווה שלו – גם אם הוא צעיר ולא סובל ממחלות רקע.

 

כמו כן מסביר הבכיר, אם רופא משפחה סבור כי קיימת חשיבות לכך שמטופל שלו שצעיר מגיל 60 אך בגלל סיבות רפואיות מוטב שהוא יהיה מחוסן - הוא גם יכול לעלות זאת לקופה עצמה והיא רשאית לחסן אותו גם אם הוא לא בן 60 או יותר. קרי, אין הנחייה קשיחה, אלא המלצה חזקה או קריאת כיוון אבל עדיין חלק ניכר מההחלטה על הענקת החיסון תישאר בידי קופות החולים.

 

קשישים. יתחסנו ראשונים קשישים. יתחסנו ראשונים צילום: רויטרס

 

השאלה המשמעותית ביותר היא איך קופת חולים יכולה להיערך למתן חיסונים אם לא ידוע כמה חיסונים היא תקבל?  אין לשכוח כי אחת המטרות החשובות של המבצע היא "אפס בזבוז חיסונים" - קרי, שלא יהיה מצב שהחיסונים יזרקו לפח כי הם לא יגיעו לגופם של הישראלים אחרי 5 ימים שעזבו את הקירור.

 

לשאלות האלו לא נמצאו תשובות נכון להיום. שאלה נוספת שנותרה פתוחה היא האם יש תרחיש שקופה מסוימת תזמין מספר מבוטחים ליום מסוים, ולבסוף יתברר שמספר החיסונים שהיא מקבלת נמוך מזה של אלו שכבר זומנו: "כל תסריט יכול להתקיים", מסביר בכיר באחת הקופות. "אבל המדינה התחייבה עד סוף החודש שיהיו פה מיליוני חיסונים, כך שמה שלא ניתן בשבועיים הקרובים ינתן בשבועיים שאחרי".

 

בינתיים קופות החולים כבר פנו לתגבור של צוות סיעודי למתן החיסונים, לרבות קריאה לפנסיונרים צעירים וגיוס של תלמידי בי"ס לסיעוד. "הדברים נורא נזילים. ביום רביעי מתחילים ונראה. אתמול התחלנו את היום עם סטטוס אחד והיום כבר השתנה. לא יתנו לנו את הכמות שביקשנו. ביום שני, כאשר נבצע את ההזמנה ל"סלא" (החברה שאחראית על האחסון-א.פ.), נגלה כמה יתנו לנו", הסביר אותו בכיר.

 

במשרד הבריאות מרגיעים ומסבירים כי ביום ראשון (עם אפשרות לדחייה לשני) יתחילו הצוותים בבתי החולים, וההערכות הן כי בתי האבות הם אלו שיקבלו את רוב המנה השניה – וזה לא תחת אחריותן של קופות החולים.

 

"אין מקום להיות קשוח וקשה. זה גם תהליך מדורג ולא מסדר צבא. זה אירוע שיימשך על פני חודשים ולא זבנג וגמרנו: העקרונות הם בריאות, יעילות, בטיחות ונצילות - לאו דווקא מהירות. המשרד ממליץ וימשיך להמליץ על תיעדוף בהתאם לדינמיקה של האירוע, לאינפורמציה שנאסוף במהלך התהליך", מסר גורם בכיר במשרד הבריאות.  

x