$
בארץ

בהתאם לציפיות: בנק ישראל הותיר את הריבית ברמה של 0.1%

החלטת הוועדה המוניטרית של בנק ישראל התקבלה על רקע משבר הקורונה והאינפלציה השלילית; בבנק מעריכים שהפגיעה במשק תהיה ממושכת חרף האופטימיות סביב חיסוני הקורונה, וצופים התכווצות של 5%-4.5% בתוצר עד סוף השנה

עמרי מילמן 16:0130.11.20

הוועדה המוניטרית של בנק ישראל הותירה היום (ב') כצפוי את הריבית על שיעור של 0.1%.

 

ההחלטה התקבלה על רקע משבר הקורונה והאינפלציה השלילית שהגיעה כבר למינוס 0.8% ב-12 החודשים האחרונים, לאחר שבהחלטת הריבית הקודמת הודיע נגיד הבנק, פרופ' אמיר ירון, על הרחבת תוכנית רכישות האג"ח הממשלתיות בשוק המשני ב-35 מיליארד שקל והענקת הלוואות בריבית של מינוס 0.1% לבנקים, כנגד הלוואות שיינתנו לעסקים קטנים בריבית שלא תעלה על פריים+1.3%. 

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון צילום: אלכס קולומויסקי

 

בבנק ישראל מדגישים כי אמנם התוצאות החיוביות בניסויים לחיסונים נגד נגיף הקורונה מגדילות את האופטימיות באשר לחזרה מהירה של המשק לתוואי של צמיחה בשנה הקרובה. אולם הפגיעה במשק ובפרט בשוק העבודה צפויה להיות ממושכת, מה שגם מעיד על כך שבנק ישראל ישמור על מדיניות מרחיבה בעתיד הנראה לעין.

 

חטיבת המחקר עדכנה את האומדנים החודשיים לשיעורי הפעילות במשק לאורך המשבר מהם עולה כי ב-2020 צפויה התכווצות של 4.5% בתוצר אם לא תתרחש נסיגה משמעותית בהסרת המגבלות עד סוף השנה, ובהתכווצות של 5% אם תתרחש נסיגה כזו בשל גידול בתחלואה. בנוגע ל-2021 מעריכים כי התחזיות המוקדמות יותר עדיין רלוונטיות, והן נעות על צמיחה של בין 1% ל-6.5% בהתאם להשתלטות על המגפה. הערכות חטיבת המחקר נשענות בין היתר על היקף ההשבתה של המשק. בעוד שבחודשי הקיץ שיעור הפעילות המצרפי במשק לעומת שיעור הפעילות שהיה צפוי ללא המשבר נע בין 91% ל-95%, באוקטובר שיעור זה צנח ל-84%. מוקדם יותר היום פרסם משרד האוצר את התחזיות המעודכנות שלו, מהן עולה תמונה מעט אופטימית יותר לפיה התוצר השנה יתכווץ בשיעור של 4.2%.

 

בהחלטה התייחסו לצמיחה ברבעון השלישי של 38% במונחים שנתיים מנוכי עונתיות וכן לאינדיקטורים הזמינים לגבי הפעילות באוקטובר ונובמבר המראים שהפגיעה בפעילות הכלכלית כתוצאה מהסגר השני הייתה מתונה יותר מהפגיעה בסגר הראשון. אולם גם ציינו כי כתוצאה מתהליך היציאה המדורג ההתאוששות בחלק מהענפים איטית יותר מלאחר הסגר הראשון, וניכרת שונות בפגיעה בפעילות על פני ענפי המשק השונים.

 

בנוגע להתחזקות השקל אמרו כי "חודשים האחרונים נע שער החליפין האפקטיבי בטווח צר יחסית, אך מאז החלטת הריבית הקודמת, השקל התחזק בכ-1% במונחי השער האפקטיבי ובכ-1.7% מול הדולר, על רקע היחלשות משמעותית של הדולר בעולם. המשך הייסוף עלול לפגוע ביצוא, והוא צפוי לפעול להאטה נוספת באינפלציה".

 

"לא צפויים שינויים נוספים במדיניות המוניטרית" 

השווקים העריכו כי בנק ישראל לא יפחית היום את הריבית, למרות משבר הקורונה. כך, בסקירה של הכלכלן הראשי של מיטב דש, אלכס זבז'ינסקי, נאמר כי "אנו לא צופים שינויים במדיניות בנק ישראל בהחלטת הריבית השבוע".

 

מנהל המחלקה הכלכלית בבנק הפועלים, ויקטור בהר, אמר אתמול כי "בנק ישראל אימץ כבר כמעט את כל הצעדים המרחיבים שנוקטים בנקים מרכזיים בעולם, ובכלל זה הלוואות לבנקים מסחריים בריבית שלילית בדומה לאירופה (TLTRO). בנסיבות הנוכחיות היכולת של המדיניות המוניטרית להשפיע על הפעילות הריאלית היא מוגבלת, שכן הנזילות בשוק גבוהה מאוד ומרווחי האשראי נמוכים.

 

"הפחתת הריבית לרמה של 0% היא עדיין אפשרית, אולם כי כפי שציינו בעבר - הצעד לא יגרום למשקיעים להעדיף השקעות במט"ח. אנו מעריכים כי לא צפויים שינויים נוספים במדיניות המוניטרית בתקופה הקרובה, אלא המשך שימוש בכלים הנוכחיים של רכישות מט"ח ואג"ח ממשלתיות", אמר בהר.

x