$
בארץ

נתניהו או גנץ: מי ימצמץ ראשון?

לקראת ההצבעה על פיזור הכנסת, בליכוד ובכחול לבן מנסים למצוא פשרות שימנעו בחירות מוקדמות. שר האוצר יציג הבוקר לבני גנץ את תקציב 2021 ויבקש את תמיכתו. בינתיים, לאחר חודשים של שיתוק, שתי המפלגות משתפות פעולה

צבי זרחיה 06:5930.11.20

ניסיונות נואשים בממשלה למנוע את פיזור הכנסת והקדמת הבחירות. הבוקר יציג שר האוצר ישראל כץ בפני ראש הממשלה בנימין נתניהו את הצעת תקציב המדינה לשנת 2021. לאחר אישורו של נתניהו ייפגש כץ עם בני גנץ ויבקש את תמיכתו באישור התקציב בממשלה עד אמצע דצמבר השנה.

 

 

 

 

הפגישה מתקיימת יומיים לפני ההצבעה הצפויה ביום רביעי בהצעת החוק לפיזור הכנסת שהוגשה על ידי ח"כ יאיר לפיד. אם הכנסת תחליט על התפזרותה, ישראל תלך לבחירות בעוד 4-3 חודשים.

 

מצד שני, גם אם החוק לפיזור הכנסת לא יתקבל, מוקש נוסף בדרכה של הממשלה צפוי להתפוצץ בעוד פחות מחודש: אם עד 23 בדצמבר הכנסת לא תאשר את תקציב המדינה לשנת 2020 בקריאה שנייה ושלישית – הממשלה תיפול והבחירות ייערכו כעבור שלושה חודשים.

 

המפתח לפלונטר הפוליטי מצוי בידיהם של נתניהו וגנץ. נתניהו לא מתכוון למצמץ, ומנגד גנץ וכחול לבן ממשיכים לתקוף ולהשמיע איומים. בישיבת הממשלה אתמול קבל גנץ ש"אנו שוב נמצאים בישיבת ממשלה שלא מאשרים בה תקציב. אני מקווה שנצליח לפתור את הנושא הזה, אבל מעריך שזה לא יקרה".

 

גנץ תובע שמליאת הכנסת תאשר בקריאה הראשונה את תקציב המדינה לשנת 2021 עוד השנה. מנגד, נתניהו מחזיק את תקציב 2021 כבן ערובה לצורך אי־מימוש הרוטציה עם גנץ בנובמבר 2021. נתניהו לא מתכוון לאשר את תקציב 2021 עד 31 במרץ כדי שהכנסת תתפזר והרוטציה עם גנץ לא תמומש. אם גנץ יסכים לוותר על הרוטציה, כללי המשחק ישתנו וגם התקציב צפוי להיות מאושר. אבל זה עוד רחוק.

 

בסוף השבוע טענו בכחול לבן שהם עשויים לתמוך בהצעה לפיזור הכנסת. בישיבת שרי כחול לבן אתמול הודיע גנץ שיקבע את עמדתו ממש סמוך להצבעה. ההערכה שכחול לבן לא יתמכו בפיזור הכנסת כי שר המצביע במליאת הכנסת נגד הצעת הממשלה או נמנע מן ההצבעה, שלא בהסכמה מוקדמת של הממשלה, דינו כדין מי שהתפטר מן הממשלה. כלומר, אם יצביעו נגד נתניהו הוא יוכל לפטרם למרות חוק החילופים שאוסר עליו לעשות זאת.

 

עם זאת, לא צריך להיבהל מחילופי ההאשמות. מאחורי הקלעים מתנהל שיח ער בין הצדדים בניסיון להגיע לפשרה שתמנע את פיזור הכנסת. גם לנתניהו וגם לגנץ אין ממש חשק להקדים את הבחירות. נתניהו לא מעוניין בכך כל עוד ימינה בראשות נפתלי בנט מככבת עם יותר מ־20 מנדטים וכל עוד משבר הקורונה והמשבר הכלכלי טרם חלפו. הוא מעדיף שהבחירות ייערכו ביוני בתקווה שעד אז רוב אזרחי ישראל כבר יחוסנו והכלכלה תתחיל להתאושש.

 

ואילו גנץ, שהסקרים מנבאים לו 9 מנדטים, מייחל לכך שמצבו האלקטורלי ישתפר, לאחר שכבר הודה כי אינו מאמין שנתניהו יבצע את הסכם הרוטציה. עם זאת, בכירים בכחול לבן, ובהם שר המשפטים אבי ניסנקורן, לוחצים על גנץ לפרק כעת את הממשלה ולא לתת לנתניהו את האופציה להמשיך בשלטון עד אמצע 2021.

 

למרות חילוקי הדעות וההאשמות הפומביות, דווקא כעת יש שיתוף פעולה בין שתי המפלגות הגדולות. אתמול אישרה הממשלה את מינויו של השר במשרד הביטחון מיכאל ביטון גם כשר לנושאים אסטרטגיים במקומה של אורית פרקש־הכהן שעברה למשרד התיירות. הממשלה גם אישרה יוזמה של השרה לשוויון חברתי מירב כהן (כחול לבן) ונציב שירות המדינה פרופ' דניאל הרשקוביץ לעידוד תעסוקת מבוגרים בשירות המדינה. בנוסף, בשבוע שעבר אישרה הממשלה את מינויו של הוד בצר, מקורבו של גנץ, כמנכ"ל משרד רה"מ החליפי לאחר חודשיים וחצי שבהם נתניהו הטיל וטו על המינוי. בתמורה, כחול לבן תמכה במינויו של יהלי רוטנברג כחשב כללי. כמו כן, הליכוד וכחול לבן הסכימו על הסדרת חלק מהמאחזים ביהודה ושומרון. בארבעת הימים האחרונים כונסה פעמיים ועדת השרים לענייני חקיקה שהיתה מושבתת כמה חודשים. כחול לבן קיבלה את הצעת החוק של שר התקשורת יועז הנדל לפריסת סיבים, והליכוד קיבל את הצעת החוק של שר האוצר לקיצוץ של 10% בשכר השרים וחברי הכנסת.

 

לאור שיתוף הפעולה בין שתי המפלגות גוברות ההערכות שכחול לבן והליכוד ימשיכו לתקוף זו את זו, אבל ינסו למצוא פשרה שתמנע כעת את פיזורה של הכנסת.

 

 

מהם התרחישים הצפויים כעת?

 

1. אישור תקציב 2020 ותחילת הדרך בתקציב 2021: כץ מבקש להגיש להצבעה בקריאה ראשונה את תקציב 2021 באמצע ינואר ולטענתו ניתן לאשרו בקריאה השנייה והשלישית עד סוף פברואר או תחילת מרץ. אישורו של תקציב 2021 יבוא לאחר שהכנסת תאשר עד 23 בדצמבר את תקציב 2020. באוצר אומרים כי מאחר שתקציב 2020 כבר חולק ברובו, ומאחר שוועדת הכספים כבר אישרה את התוספת של 12 מיליארד שקל לתקציב ההמשכי, לא צפויים שינויים גדולים בתקציב אלא רק אישורו הפורמלי. כך או כך, שנת 2021 תתנהל כמעט כולה בלא תקציב מאושר. אם הבחירות יהיו במרץ, תוקם ממשלה ביוני והתקציב יוגש לכנסת רק בספטמבר ויאושר בנובמבר. גנץ מתעקש על אישורו בקריאה ראשונה של תקציב 2021 עד 23 בדצמבר, אולם גם הוא מבין שהדבר לא יקרה ולכן התבטא באחרונה שיסכים לדחייה עד ינואר. השאלה היא האם יסכים למתווה של כץ.

 

בכחול לבן בדקו אופציה של שינוי ההסכם הקואליציוני כך שאם הכנסת תתפזר על רקע אי־אישור התקציב – נתניהו יפנה את לשכת ראש הממשלה עבור גנץ. בליכוד לא יסכימו להצעה ואומרים שימצאו סיבה שתמנע העברת כיסא רה"מ לגנץ כמו למשל שהתקציב יאושר בממשלה אבל לא יאושר בקריאה הראשונה בכנסת. במקרה כזה יוכלו לטעון בליכוד שצריך לבחון את התקציב מחדש בעקבות התפתחויות הקורונה.

בליכוד הציעו אתמול הצעה חדשה כדי לתת לגנץ סולם לרדת ממנו: 90% מתקציב 2021 יאושרו בוועדת הכספים בפברואר, והשאר ימתין לאישור

ב־31 במרץ. ואולם, מאחר שמדובר בחוק תקציב אחד, המשמעות היא שאם החוק כולו לא יאושר עד 31 במרץ, הכנסת תתפזר והבחירות יהיו ביוני 2021.

 

2. פיזור הכנסת ב־23 בדצמבר: אם גנץ יתמיד בדרישתו לאישורו של תקציב 2021 עד סוף 2020 ומאחר שהדבר לא הולך לקרות, הרי שבעוד שלושה שבועות הכנסת תתפזר והבחירות ייערכו כעבור שלושה חודשים. העניין הוא שגם נתניהו וגם גנץ לא מעוניינים בפיזור הכנסת כעת. גורמים בכחול לבן אומרים לגנץ שעדיף לו לפרק כעת את הממשלה על רקע התקציב ו"לצאת גדול" מאשר להיות מובל על ידי נתניהו. אבל עם 9 מנדטים, בממשלה הבאה הוא יוכל לכל היותר לכהן כשר התחבורה. בכחול לבן מאיימים שאם התקציב לא יאושר, הם יגישו הצעות חוק שיביכו את נתניהו.

 

3. הכנסת מצביעה על פיזורה: לפי שעה לא ברור אם יש רוב לפיזור הכנסת השבוע. בהצבעות בקריאה הטרומית, הראשונה והשנייה מספיק רוב רגיל ואין צורך ברוב של 61 מנדטים. אם הצעת החוק תתקבל ביום רביעי בקריאה הטרומית, יתחיל כדור שלג שיוביל בסופו של דבר להקדמת הבחירות למרץ־אפריל 2021. לאחר אישורה של הצעת החוק בקריאה הטרומית היא תועבר לוועדת החוקה בראשות ח"כ יעקב אשר (יהדות התורה) שיוכל להשפיע על מועד הבחירות.

 

x