$
בארץ

דו"ח בינלאומי: ישראל במקום גבוה במניעת מעורבות של חברות טבק בפעילות הממשל

ישראל נכנסה השנה לראשונה למדד הבינלאומי להתערבות חברות טבק בממשל ונכנסה למקום ה-14 מתוך 56 - כלומר נמצאת בתחתית הרבע הראשון. ההישג המרכזי: "יצירת חומה בין אנשי תעשיית הטבק לנבחריי הציבור"

שחר אילן 19:1424.11.20

ישראל ממוקמת במקום ה-14 מתוך 56 במדד הבינלאומי להתערבות חברות טבק בפעילות הממשל. זהו מקום חיובי בשולי הרבע הראשון של המדינות שיש בהן פחות מעורבות.

 

זוהי השנה הראשונה שבה ישראל משתתפת במדד שמפרסם המרכז העולמי לממשל תקין בפיקוח על טבק (GGTC). היא חולקת את המקום ה-14 עם ברזיל והמלדיביים. במקום הראשון ברוניי ואחריה צרפת, אוגנדה ובריטניה. אחרונה יפן ושניה מהסוף אינדונזיה.

 

לצפייה במדד לחצו כאן

 

הדו"ח בוחן את מעורבותה ודרכי השפעתה של תעשיית הטבק והניקוטין על הממשל ומדיניות המאבק בעישון בשנים 2017-2020. הפרק הישראלי בו נכתב על ידי ארגון המיזם למיגור העישון, בסיוע ההסתדרות הרפואית בישראל והעמותה לדמוקרטיה מתקדמת. הוא מציג תמונת מצב בהתבסס על שבעה פרמטרים: מעורבות תעשיית הטבק בפיתוח מדיניות, פעילויות בתחום האחריות החברתית-תאגידית, מתן יתרונות לתעשיית הטבק והניקוטין, אינטראקציה לא נחוצה, שקיפות, ניגודי עניינים וצעדי מניעה.  

עישון (אילוסטרציה) עישון (אילוסטרציה) צילום: שאטרסטוק

 

הציון הכללי של ישראל עומד על 48 נקודות מתוך 100. ככל שהציון נמוך יותר, ההגנה שמספק הממשל מפני התערבות תעשיית הטבק והעישון טובה יותר. בין ההישגים שנרשמו בתקופה זו במאבק בעישון: אישור חוק איסור פרסומת והגבלת השיווק של מוצרי טבק ועישון (תיקון מס' 7), צו מיסוי לסיגריית IQOS והשוואת המס על הטבק לגלגול למס על הסיגריות.

 

מנכ"לית המיזם למיגור העישון שירה כסלו כתבה לשר הבריאות יולי אדלשטיין כי "הישגה המרכזי של ישראל הוא ביצירת חומה בצורה כנגד מגעים חברתיים בין אנשי תעשיית הטבק והניקוטין לבין נבחרי הציבור. ישראל הצטיינה במניעת אינטראקציה לא פורמלית בין נבחרי ציבור ונציגי תעשיית הטבק והניקוטין לרבות מניעת מצג שווא של שותפויות חברתיות לכאורה בכסות 'אחריות תאגידית' של תעשיית הטבק והניקוטין".

 

כשל מרכזי עליו מצביע הדו"ח, לדברי כסלו, הוא "השפעה מדאיגה מאוד של תעשיית הטבק והניקוטין על הליכי החקיקה בכנסת העוסקים בפיקוח על מוצרי טבק וניקוטין באמצעות ההליכים הקבועים בתקנון הכנסת". הדוח נותן כדוגמא את ההשפעה של חברות הטבק על ניסוח סעיפי חוק איסור פרסומת בדיוני ועדת הכלכלה ב- 2018 וריכוכו.

 

מחברי הפרק הישראלי ממליצים, בין היתר, לקבוע קוד שקיפות לפגישות שמקיימים פקידי ממשל עם נציג תעשיית הטבק. המיזם למיגור העישון העביר את הדו"ח לשר החינוך יולי אדלשטיין. כסלו קראה לו ליישם את ההמלצות "על מנת להגן על הדור הבא של הישראלים". היא מציינת ש"המחקרים העדכניים מראים כי העישון מגביר את הסיכון לתחלואה ולתמותה מקורונה".

x