$
בארץ

עשרות פונו מבתיהם בשיטפונות: "בכל שנה זה חוזר"

כוחות החילוץ פעלו לחילוץ אנשים שנלכדו בהצפות בכבישים, בבתים ובחניונים - ועד כה לא היו נפגעים. 18 תושבים בהם קשישים פונו בנס ציונה מבתים שהוצפו. ראש העיר שהגיע למקום ספג ביקורת קשה: "הכול שקרים, לא רואים את התושבים השקופים". גם בטייבה זועמים: "אנחנו ב-2020, וחיים כמו לפני 300 שנה"

ynet 16:5021.11.20

שוב יממה אחת של גשם גורמת לכאוס: עשרות אנשים חולצו מבתים, מרתפים, חניונים ורכבים מאתמול בלילה (שישי) ועד שעות הצהריים המוקדמות היום בשל הצפות קשות שמהן סבלו תושבים בכל רחבי הארץ. כמו בימים גשומים קודמים בשנים האחרונות, גם הפעם נצפו מראות כמו נהג שיושב על רכבו באמצע כביש מוצף וסירה ששטה בחניון, והתושבים - שברוב המקומות האלה מתלוננים כבר זמן רב על התשתיות הלקויות - מתוסכלים.

 

הצפות גדולות ופעולות חילוץ היו בין היתר, בנס ציונה, יהוד, ראשון לציון, אור יהודה, חולון, תל אביב, חיפה ובערים נוספות. ניסים, שמתגורר בבית שהוצף ביהוד, אמר ל-ynet כי "הגשם לא מפסיק לרדת, וכל הבית מתחיל להתמלא במים והרחוב מוצף לגמרי. היו פה הצפות בשנים האחרונות, אבל לא ככה. התקשרנו לכוחות החירום והמשטרה שיבואו לחלץ אותנו מכאן". 

הצפות בנס ציונה הצפות בנס ציונה צילום: תמיר פרוקס

 

 

מכוניות עמוק במים בנס ציונה מכוניות עמוק במים בנס ציונה צילום: תמיר פרוקס

 

מכבי אש ביהוד מכבי אש ביהוד צילום: דוברות כבאות בני ברק

 

 

   צילום: כיבוי אש מחוז דן

 

פינוי קשישים בנס ציונה פינוי קשישים בנס ציונה צילום: דוברות כבאות והצלה

 

אירוע קשה של הצפות היה ברחוב העצמאות שבנס ציונה, שם חולצו 18 אנשים, חלקם קשישים. 40 לוחמי אש מתחנת הכיבוי שברחובות, בסיוע צוותים מיחידת להבה, פעלו במשך שעות ארוכות לחילוץ אזרחים מהבתים ברחוב - לאחר שכבר בשעה 05:00 לפנות בוקר התקבלו דיווחים על עליית מפלס המים בו. במקרה אחד חולץ זוג קשישים שכמעט סבלו מהיפותרמיה, לאחר שהמים בביתם הגיעו עד לספה. הכוחות הרבים, מצוידים בסירות, פעלו גם לשאיבת מים ושלילת לכודים בחניון תת קרקעי שהוצף ברחוב חיים טפר בנס ציונה.

 

ליאל נואה, כבאי שהשתתף בחילוץ זוג הקשישים, סיפר: "מדובר בזוג שגר ביחידה פנימית ברחוב העצמאות שהוצף. המים שם הגיעו לגובה מטר ו-70 ס"מ. באמצע האירוע ביקשנו שכולם ישמרו על שקט, וביקשנו מכל מי שבמצוקה לצעוק - ופתאום שמענו את האישה זועקת: 'אני, אני, אני'. הם עמדו על הספות, כל הבית היה מלא במים. הם בני 80 פלוס והיו דקה מהיפותרמיה. אם לא היינו מגיעים אליהם, אני לא יודע כמה זמן הם היו מחזיקים. נשקפה סכנה אמיתית לחייהם".

 

ראש העיר נס ציונה שמואל בוקסר שהגיע לפקח על עבודות הפינוי והניקוז ברחוב הציונות ספג ביקורת קשה מתושבים שטענו כי הנושא מוזנח שנים רבות: "בכל שנה זה חוזר", אמר אחד התושבים, "הכול שקרים, אל תאמינו לו. שלא יספר סיפורים. אף אחד לא רואה את התושבים, הם שקופים". לדברי תושב השכונה, הבעיה נגררת כבר שמונה שנים: "משאירים את התושבים ככה עם תשתיות מוזנחות וככה זה נראה. ראש העיר הזה לא מוכן לקחת אחריות. הוא אומר שאין לו פתרון שלמהנדסים אין פתרון וזה תלוי רק בעיריות ראשון לציון ובאר יעקב".

 

ראש העיר השיב לתושבים המיואשים: "אני אומר שיש פתרון קבוע ומאורגן בתוכניות בניין העיר של נס ציונה, ראשון לציון ורחובות. נס ציונה פנתה במהלך השנים. הבעיה זה שהשיטפונות מגיעים מראשון לציון ומבאר יעקב שהם לפי החוק ולפי תוכניות בניין העיר היו צריכים לעשות אגני שהייה. נס ציונה עושה הכול כדי לחייב ואפילו לעשות יחד. היום דיברתי עם ראש העיר ראשון לציון אמרתי לו 'אני מוכן לחפור במקומך'". התושבים הגיבו בספקנות: "טוב שנזכרת". ראש העיר השיב: "זה כבר 20 שנה ככה". בעיריית נס ציונה תלו את האשמה בבנייה המואצת מסביבם ואמרו כי בשל מיקומה הטופוגרפי הנמוך של העיר, המים זורמים אליה.

 

בשכונת הבדואים בטייבה, למשל, התושבים התקשו לצאת מהבתים בשל השלוליות העמוקות. תושב המקום, מחמוד זבארקה: "אנחנו לא יכולים לצאת מהבתים, ואין מי שיטפל בנו. אנחנו גרים בשכונת הבדואים, קרוב ל-3,000 אנשים - ילדים, קשישים ונשים. כל שעות הלילה טיפלנו בעצמנו, כל הגופים מפקירים אותנו. היו צריכים להתחיל לבנות תשתיות, אבל כל ההבטחות הן רק באוויר. על מה מבקשים שנשלם מים וארנונה אם אין שירותים?".

 

זבארקה הוסיף: "כבר הרבה שנים אנחנו פונים לעיריית טייבה ותאגיד מי עירון, כדי שיתחילו לפתח כאן תשתיות, אבל שום דבר לא מתקדם. אנחנו בני אדם ויש לנו חולים, ובמצב כזה קשה לצאת. הילדים והנשים לא הצליחו לישון מכיוון שהמים חדרו לבתים".

 

אחמד אבו מטיר, גם הוא תושב השכונה, הוסיף:" הרבה מים חדרו לבית שלי. הייתי ער כל הלילה והוצאתי מים החוצה. לא מספיק הנזק מבפנים, חפרתי על חשבוני בור שיסדר את הביוב אבל הגשם הרס לי הכל. השקעתי כאן סכום של 40 אלף שקל והכל הלך". לדבריו, "עד מתי יזלזלו בתושבי השכונה? אנחנו בשנת 2020 וחיים כמו לפני 300 שנה. תפסיקו להתעלם מאיתנו, חייבים לסדר את השכונה הזו שתהיה כמו שאר השכונות בעיר. תתייחסו אלינו כמו אל בני אדם".

 

"גם הלילה לא נישן בבית"

 

אסתר ובעלה, שמתגוררים בשכונת השיכון בראשון לציון, נאלצו להתפנות במהלך הלילה מהמקום בעקבות הצפה. הבוקר היא חזרה לראות את מצב הדירה, והבינה שגם הלילה לא תוכל לישון שם. "הבית שלי יחסית נמוך, וכשיש הצפות - הכל נכנס פנימה", אמרה. "אתמול הביוב עלה על גדותיו והמים לא הפסיקו לזרום לבית. הרמנו חפצים, גרפנו את המים החוצה כמה שיכולנו, וברגע שראינו שזה נמשך שעות ארוכות הבנו שאין ברירה אלא להתפנות מהבית".

 

גם ביום שאחרי, אסתר חוששת מהצפה נוספת. "עכשיו הבית בסדר, אבל אני מפחדת שזה יקרה שוב", אמרה. "השארתי את הבת שלי אצל ההורים שלי, ואנחנו נישן אצלם גם הלילה. אני לא מוכנה לקחת את הסיכון, אי אפשר לישון כאן".

 

אירוע מדאיג נוסף קרה ברחוב קלישר שבתל אביב, שם זוג ותינוק נתקעו ברכב בתוך מעלית רכבים, ככל הנראה בשל זרימת מי גשם למערכת בקומה מינוס אחת. מד"א דיווח שהשלושה חולצו בשלום ולא נזקקו לטיפול רפואי.

 

ולא רק הצפות. תושבי שכונת הנשיא ברחובות נאלצו להעביר את הלילה ללא חשמל, והתקלה לא טופלה גם עד לשעות הצהריים המוקדמות. רעות קדם, אם לשניים שגרה בשכונה, נאלצה לעזוב את ביתה בבוקר ואמרה: "אנחנו בלי חשמל משעה 23:30 בלילה. לקחתי את הילדים אליי למיטה כדי שלא יקפאו מקור. כל הבית חשוך, כי התריסים הם חשמליים ואי אפשר להפעיל אותם".

 

לדבריה, "כל פעם שהתקשרנו למוקד של חברת החשמל אמרו לנו שעה מאוחרת יותר שבה התקלה תטופל". לאחר המתנה ארוכה, החליטה רעות לנסוע להוריה: "אמרו שלא יתקנו את התקלה עד שעה 13:00, ואנחנו צריכים לאכול. אין לי איך לבשל והיה ממש קר". היא הוסיפה שתקלה דומה קרתה גם לפני שבועיים, ואמרה כי "מאז שהתחיל החורף אנחנו מפחדים בכל גשם שהחשמל יפסיק לעבוד". הפסקות חשמל נקודתיות נרשמו גם בחולון, גבעתיים ודרום תל אביב - והשעה המשוערת לחזרת החשמל היא 15:30.

x