$
דעות

דעה

האסטרונאוט הישראלי השני? אולי תייר החלל הישראלי הראשון

איתן סטיבה ישלם מכספו הפרטי 50 מיליון דולר עבור הרפתקאת החלל שלו. עם הסכום הזה קרן רמון, העומדת מאחורי המשימה, הייתה יכולה לעשות מהפכה ולייצר דור של אנשי חלל איכותיים שיקפיצו את תעשיית החלל הישראלית קדימה. זכרו זאת כשסטיבה ימנף את שליחותו בחלל כמשימה לאומית ושליחות פילנטרופית

יוגב כרמל 12:1119.11.20
עם ישראל אוהב גיבורים, והשבוע התברכנו באחד חדש לפנתיאון הגבורה הציוני - איתן סטיבה שמו. על ראשו של סטיבה כבר נשזרו כתרים רבים: כטייס קרב היה לאחד מאלופי ההפלות של חיל האוויר, וכאיש עסקים צבר הון אישי שנאמד במאות מיליוני דולרים. סטיבה, שעלה לגדולה על מדים, השכיל להמיר את תהילתו הצבאית להצלחה עסקית - ואם יש משהו אחד שישראלים מעריכים יותר מאנשי צבא שמפציצים מטוסים, זהו אנשים שמפוצצים בכסף.

 

איתן סטיבה איתן סטיבה צילום: NASA איי אף פיי

 

הכותרות הכריזו השבוע על סטיבה כעל "האסטרונאוט הישראלי השני", אלא שהוא ישלם על ההרפתקה הזאת מכספו האישי 50 מיליון דולר. סטיבה הוא לא האסטרונאוט הישראלי השני, אם כבר נכון לומר עליו שהוא תייר החלל הישראלי הראשון. גם הפרסום לפיו שהותו בתחנת החלל הבינלאומית תנוצל לעריכת ניסויים מדעיים תוצרת הארץ לא מפחית מהעובדה שסטיבה הוא אדם עשיר מאוד, שקנה לעצמו בכספו חוויה, ועתיד להגשים חלום אישי.

 

במעט הפרסומים שהיו אודותיו עד כה מוצג סטיבה כפילנתרופ. אחת הגיחות היחידות שלו לעין הציבורית הייתה בכתבה של יגאל מוסקו ב"אולפן שישי" לפני שמונה שנים שכל כולה יחסי ציבור, ובה הוא מסומן כמלאך שומר שגואל את אדמות אפריקה ומציל עניים ברחבי היבשת מדלותם ונבערותם. מה שאותה כתבה מצניעה היא שכמו יוצאי צבא ישראלים רבים, את דרכו העסקית ביבשת השחורה התחיל כסוחר נשק.

 

עד שימריא לתחנת החלל בעוד כשנה יזכה סטיבה להתעניינות שיא והתקשורת תעקוב אחרי כל שלב בתהליך ההכשרה שלו. כשישוב לכדור הארץ ולארץ תגיע הגאווה הלאומית לשיא, ולסטיבה צפוי עתיד של גיבור לאומי מהסוג שרק מעטים זכו לו. נאחל לו אריכות ימים, אך לא מן הנמנע שבבוא העת יקראו על שם סטיבה רחובות וכיכרות ברחבי ישראל. זה עומד בניגוד מוחלט לאלמוניות הכמעט מוחלטת שבה חי סטיבה עד כה; כאיש עסקים פרטי, יחסי הציבור האלה ודאי לא יזיקו לו ולעסקיו.

 

במקום של טום קרוז

 

המגמה הבולטת בתחום החלל בשנים האחרונות היא המעבר של הפעילות בתחום מהזירה הלאומית-ממשלתית - מסוכנויות החלל הלאומיות - לשוק הפרטי. אקסיום, החברה שתכשיר את סטיבה ותיקח אותו לתחנת החלל, היא מחלוצות עסקי החלל ואחת החברות הבולטות בתחום. בחזון של החברה נמצאות טיסות חלל מסחריות לקהל הרחב. לכן, נכון לראות אותה לא רק כחברה מדעית, אלא גם כסוג של חברה תעופה כמו אל על או לופטהנזה.

 

המעבר של תחום החלל מהזירה הציבורית לשוק הפרטי יהיה ספוג בהרבה מאוד מפגני יחצנות, ובישראל הוא יתאפיין בגאווה לאומית ובתהילת הצבא. זאת בעוד שסטיבה, הגיבור הישראלי, יטוס לחלל רק בגלל שטיסה התפנה מקומו של טום קרוז. הכוכב ההוליוודי היה אמור לצלם, בסיוע אקסיום, סצינות מסרטו החדש בחתנת החלל, ורק בגלל הקורונה בוטלו הצילומים. דמיינו לעצמכם שסטיבה וקרוז היו חולקים בסוף את אותה טיסה: בצד אחד של החללית מצלמים סרטים, ובצד השני גיבור ישראל עורך ניסויים.

 

50 מיליון דולר הם הרבה מאוד כסף. אם סטיבה מעוניין לסייע לתחום חקר החלל בישראל, יש לא מעט דברים שניתן היה לעשות בכסף הזה. גורם בכיר בתעשיית החלל הישראלית סיפר לי שעם 50 מיליון דולר ניתן היה לפתח רשת לוויינים שתחליף את מערכת ה-GPS. קרן רמון, שעומדת מאחורי המשימה של סטיבה, עושה עבודה חשובה בתחום החינוך המדעי בישראל. עם השקעה של 50 מיליון דולר היא הייתה יכולה לעשות מהפכה ולייצר דור של אנשי חלל איכותיים שיקפיצו את תעשיית החלל הישראלית ההולכת ונבנית. זכרו זאת כשסטיבה ימנף את שליחותו בחלל כמשימה לאומית ושליחות פילנטרופית.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x