$
בארץ

גפני: "כולנו בעד העלאת גיל הפרישה לנשים, האוצר צריך לקבל החלטה"

כך אמר יו"ר ועדת הכספים משה גפני בדיון בנושא הפגיעה המתמשכת בנשים שיוצאות מוקדם יותר לפנסיה. לדבריו, "האוצר יודע בדיוק מה הבעיות. זה יעלה הרבה, אבל המדינה תקבל הרבה יותר לטווח הארוך"; השרה לשוויון חברתי מירב כהן: "היום עובדות 'מסוכנות' יותר בגלל חופשת הלידה. צריך לכרוך את זה ברפורמה מבנית של חינוך לגיל הרך וחופשת לידה לאבות"

עמרי מילמן 14:5017.11.20

"אנחנו חושבים שצריך להעלות את גיל הפרישה עם תנאים לנשים שתיפגענה. אנחנו גם יודעים לזהות אותן בשמן. האוצר יודע בדיוק מהן הבעיות. הם ישבו אצלי בחדר ודיברנו על כל הסעיפים בהם יש בעיות. עכשיו זו רק שאלה של קבלת החלטה, זה לא דיון מקצועי". כך אמר היום (ג') יו"ר ועדת הכספים, משה גפני בדיון על העלאת גיל פרישה לנשים, שנמרח כבר שנים בין משרד האוצר לכנסת.

 

 

 

הדיון נעשה בעקבות הפגיעה המתמשכת בנשים שפורשות בשלב מוקדם יחסית של חייהן ולכן צוברות פנסיה נמוכה יותר, ובעקבות הצורך לאזן את קרנות הפנסיה הוותיקות שהסתמכו על העלאת גיל הפרישה וכעת צריכות לקצץ בקצבאות המבוטחים.

יו"ר ועדת הכספים משה גפני יו"ר ועדת הכספים משה גפני צילומים: אלכס קולומויסקי

 

בפתח הדיון אמרה השרה לשוויון חברתי, מירב כהן כי "כשמסתכלים על העלאת גיל הפרישה הקודמת רואים שקרו דברים טובים. אנחנו גם רואים שתוחלת החיים הולכת ומתארכת, אז יש בזה היגיון. אבל - זה צריך להיעשות בצורה אחראית. המתווה שלנו עומד על שני רגליים. רגל אחת - סיוע לנשים המוחלשות, שבמקצועות השוחקים, שהוצאו משוק התעסוקה עוד מלפני גיל הפרישה".

 

"חשוב לקחת גם בחשבון את עקרות הבית. הרגל השנייה - להגיע לרגע של גיל הפרישה חזקות יותר. אם אנחנו באמת עובדות ומאריכות את גיל הפרישה - זה גם יכול להיטיב איתנו. העניין הוא שהרבה נשים נפלטות משוק התעסוקה לפני כן". 

 

"צריך לכרוך את זה ברפורמה מבנית אחרת והיא החינוך לגיל הרך. כדי שנצליח בתהליך הזה של שינוי שוק התעסוקה הוא מסגרת חינמית אחרת לגיל הרך. יש ממש קנס אימהות. ברגע שהתינוק נולד השכר יורד, וחוזר לעלות בגיל 3, בדרך פלא - בדיוק כשיש מסגרות חינוכיות".

 

עוד הוסיפה כי "מהלך נוסף שיכול לסייע לנשים בשוק התעסוקה הוא עניין חופשת הלידה לאבות. זאת כדי שהנטל יתחלק באופן יותר שוויוני בין האם לאב. היום כשעובדת נכנסת לשוק העבודה היא "מסוכנת" יותר כי היא תצא למספר חופשות לידה".

 

"נשים יושבות בבית...זה בלתי מתקבל על הדעת"

 

על כך השיב גפני כי "עמדת כל הסיעות בכנסת, אולי אני קצת מגזים, היא שצריך להעלות את גיל הפרישה תוך הטבה בשוק התעסוקה לנשים, כפי שמגיע להן. לגבי נושא הגיל הרך, שהוא חלק מהתוכנית ואת צודקת במאה אחוז, הוא לא יכול להופיע בחוק. הגיל הרך זה משהו נורא ואיום, והאוצר ומשרד הרווחה מתנהגים פה באופן... נשים יושבות בבית. לילדים שלהן בגיל הרך אין פתרון. זה בלתי מתקבל על הדעת".

 

 

ח"כ מירב כהן מפלגת כחול לבן ח"כ מירב כהן מפלגת כחול לבן צילום: ינאי יחיאל

 

מי שאמור להסדיר את הנושא בחקיקה הוא כמובן משרד האוצר, אולם שר האוצר לשעבר, משה כחלון, סרב לעסוק בנושא, למרות ההמלצות החד משמעיות שהוגשו לו על ידי צוות שהקים ובינתיים כץ מקיים דיונים בנושא אך טרם קיבל החלטה. לדברי יובל טלר-חסון, רכז באגף התקציבים: "להעלאת גיל הפרישה יש הרבה מאוד יתרונות. יתרונות בעולם התעסוקה, הסחר, הקידום התעסוקתי. במסגרת זה התבקשנו ע"י השר להציג את הדברים ולנסות לנתח מי האוכלוסיות המושפעות, כדי לגבש פתרון מתאים יותר ומדויק יותר לאוכלוסיות שמושפעות מהעלאת גיל הפרישה.

 

"אנחנו נמצאים כרגע בהליך פנים משרדי בו אנחנו מתייעצים. חלק גדול ממי שמסביב לשולחן כבר התייחס ישירות מול השר בנושא. השאלה היא מה הפיצוי שניתן והיא פחות שאלה של מתנגדים. הפיצוי יתחדד במהלך הדרך. אנחנו כן מנסים למצות את התהליכים".

 

על כך השיב גפני כי "אתם מדברים כאילו עכשיו עליתם לארץ. זה יעלה הרבה כסף, אחרת זה לא יעבור. אבל אח"כ מדינת ישראל תקבל הרבה הרבה כסף לאורך עשרות רבות של שנים. הרווח הוא עצום.

 

גפני הציע לאוצר למעשה להקל על חייהם ולהגיש הצעת חוק פרטית על ידי הוועדה, לצד הצעת חוק של המשרד לשוויון חברתי ולדאוג לכך שההצעות יתקדמו יחד בהסכמת האוצר. גפני הזהיר כי "אם לא יעבור הליך חקיקה כל שהוא, לא נתקדם לשום מקום. אנחנו במצב פוליטי קשה ומורכב. העלות (של צעדי הסיוע לנשים לצד העלאת גיל הפרישה) לדבריכם 2 מיליארד שקל, לדעתנו הרבה - הרבה פחות. היה לכם 4 שנים לקיים דיון, זה ייקח עוד שנה ואני לא יודע איפה נהיה אז. לכן אני רוצה תשובה".

x