$
בארץ

"תשישות, מלחמות ויחס מזלזל פוררו את משרד הבריאות"

המשנה למנכ"ל משרד הבריאות איתמר גרוטו הוא רק האחרון מבין שורת בכירים שעזבו את המשרד. בכירים שפרשו מספרים על מורל ירוד, עייפות ותסכול: "הפוליטיקאים מבטלים את העבודה שלנו. אין סיבה להישאר שם"

אדריאן פילוט 09:4310.11.20

"חסרה מנהיגות. הייתה ואינה עוד. צפויות פרישות נוספות" - אמר בכיר לשעבר במשרד הבריאות כשנחשפה ב"כלכליסט" התפטרותו של אבי בן זקן, סמנכ"ל בכיר במשרד הבריאות, לפני חודש וחצי. פרישתו של בן זקן הייתה הקש ששבר את גב הגמל: היא העניקה בסיס עובדתי לתחושה עזיבות הבכירים במשרד אינן צירוף מקרים, אלא גל פרישות שיש חוט מקשר ביניהן. מאז הצטרף לרשימת המתפטרים גם המשנה למנכ"ל פרופ' איתמר גרוטו, מהדמויות המזוהות ביותר עם המאבק בקורונה.

 

 

"התחושות קשות מאוד", אומר מנהל בכיר במשרד. "אנשים הולכים עם הראש באדמה, המורל ברצפה", מתאר בכיר אחר שכבר פרש. בשיחות עם בכירי המשרד — שנותרו ושעזבו — עולה תמונה מורכבת. חלק מההסברים, ובראשם השחיקה, לא ייחודיים לישראל ונוגעים להתמודדות הכללית עם המגיפה. ניהול המערכה נגד נגיף הקורונה הוא עיסוק אינטנסיבי שמתנהל מסביב לשעון, כולל שבתות וחגים. גם לאחר כניסתם לתמונה של גופים כמו פיקוד העורף, רוב העומס נופל על כתפי משרד הבריאות. מנקודת מבטם של פקידי המשרד, לא בטוח שההתקדמות בפיתוח החיסון של פייזר צפויה להקל בקרוב את המעמסה עליהם.

שר הבריאות יולי אדלשטיין. "רק כשיש משהו טוב הפוליטיקאים באים" שר הבריאות יולי אדלשטיין. "רק כשיש משהו טוב הפוליטיקאים באים" צילום: עמית שאבי

 

"פשוט תשו כוחותינו, תשו תקציבינו וכמובן, תשו אנשינו", מסביר אחד הפורשים. קולות דומים עולים מכלל אנשי משרד הבריאות, שנשארו או פרשו: "זה כמו להיות בבוטקה ב־5 בבוקר אחרי לילה שלם של שמירה, ולהבין שאף אחד לא בא להחליף אותך, ששכחו אותך", מסכם בכיר שפרש.

 

ללחץ הגלובלי נוסף מרכיב מקומי משמעותי: מתקפה פרועה, כפי שמגדירים זאת עובדי המשרד, שמתנהלת נגד בכיריו מאז חודש מרץ. "כל הזמן תוקפים אותך ובסוף זה מתנקז לאנשים", אומר אחד הפורשים. "אין רצון או יכולת להתקוטט בכל רגע עם גורם אחר — פיקוד העורף, משרד האוצר, משרד החוץ, משרד החינוך, המשטרה, רשויות מקומיות. איפה הכניסה מתחת לאלונקה שכולם הבטיחו? בסוף הכל עליך.

 

"איכונים לא נכונים של השב"כ? משרד הבריאות צריך לתת מענה. המשטרה מפשלת? מאשימים את ההנחיות הלא ברורות של משרד הבריאות. הניסויים של המכון הביולוגי לא מתקדמים? גם בכך אשם המשרד. כל העולם הולך על הראש שלנו", אומר הגורם.

 

על מילה טובה אין מה לדבר, כפי שמסביר פורש אחר: "המשרד לא קיבל הערכה מספקת, בניגוד למשל לבתי החולים והצוותים הרפואיים, שזכו לגילויי אהדה. זה גומר אותך כי אתה עובד כמו מטורף ולא מקבל שום הכרה. אפילו הפרויקטור רוני גמזו, בשר מבשרה של המערכת, הדבר הראשון שאמר לראש מערך החקירות האפידמיולוגיות במשרד היה נכשלתם".

 

 

המשנה למנכ"ל משרד הבריאות לשעבר פרופ' איתמר גרוטו המשנה למנכ"ל משרד הבריאות לשעבר פרופ' איתמר גרוטו צילום: אוראל כהן

 

נוסף למערכה שמנהלים בכירי משרד הבריאות נגד גורמים חיצוניים, המערכת רוויה בעימותים וביצרים, שמתעצמים בעת הזו. "תראה את ראש מערך הרפואה במשרד ורד עזרא", אומר גורם במערכת. "היא אישה מדהימה, אבל כמה אפשר לריב עם כל מנהלי בתי החולים? כל פעם שהיא מבקשת להמיר מחלקה פנימית בבית חולים למחלקת קורונה — מלחמת עולם ואין גיבוי".

 

העימותים שמלווים את עבודת המשרד מותירים באנשיו משקעים קשים: "דוקרים אותך מכל הכיוונים. להילחם בקורונה זה קל יותר מהילחם באנשים שנלחמים בך כשאתה נלחם בקורונה", אומר בכיר שפרש.

 

מהשיחות עם בכירי המשרד נפקדו שמותיהם של הפוליטיקאים שעומדים בראש המערכת, שר הבריאות יולי אדלשטיין וסגנו יואב קיש, כנראה מפאת רגישות העניין. ובכל זאת, היעדר הגיבוי מצדם מעלה התייחסות: "הפוליטיקאים מאוד דומיננטיים", אומר אחד הפורשים. "אתה עושה עבודה מקצועית והם מבטלים את זה. גם לא משתמשים במה שאנחנו עושים וגם משפילים אותנו. אין סיבה להישאר".

 

"אף אחד לא רוצה להיות שם ולכן לא מצליחים למנות", אומר פורש אחר. "יש שם בעיה רצינית. רק ברגע שיש משהו טוב, כמו חניכת המעבדה בנתב"ג, הפוליטיקאים באים. אנחנו כבר רואים מה קרה עם דו"ח מבקר המדינה, הוא ניקה את הפוליטיקאים. הם לא קשורים לאירוע, נשארים רק הפקידים. לא מיישמים את מה שאתה אומר, אבל זו אחריות שלך".

 

אבי בן זקן אבי בן זקן צילום: אוראל כהן

 

במשרד חוששים מהשלכות גל העזיבות: "כדי להתגבר על האירוע הזה צריכים צוות מגובש מאוד. חילופי גברי כל כך דרמטיים, מהירים ואגרסיביים בארגון מורכב ממילא ובשיאו של משבר קשה — זה לא מוביל לתוצאה הרצויה", אומר אחד הפורשים.

 

מנהל שנשאר במערכת מותח ביקורת קשה על המציאות החדשה: "מאז חילופי ההנהלה, אין פה תהליכי ניהול. מתקבלות החלטות מנותקות מהמציאות עד כדי העלאת תהיות. בהתחלה גם ישיבות ההנהלה היו הזויות. אנשים לא באו וחזי לוי — שהוא איש מדהים — לא הצליח להשתלט על האירוע ולא הקשיבו לו. יש בעיה של סמכות. עכשיו יש שיפור אבל עדיין התחושה היא שאין הנהלה וכולם רוצים ללכת".

x