$
בארץ

פרשנות

משרד הבריאות ממשיך להתפרק, את המחיר נשלם גם אחרי משבר הקורונה

פרישתו של המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, איתמר גרוטו, אינה מפתיעה; אלה חדשות רעות למערכת הבריאות הישראלית השחוקה - הזקוקה לרגולטור חזק

אדריאן פילוט 19:0308.11.20

באמצע ספטמבר חשף "כלכליסט" כי אבי בן זקן פורש ממשרד הבריאות. באופן רשמי, בן זקן כיהן כסמנכ"ל בכיר וראש המינהל לפיתוח, תכנון ובינוי מוסדות רפואה. הלכה למעשה, הוא היה פרוקטור הקורונה מטעם משרד הבריאות. בן זקן עזב בשקט, והדבר נחשף על רקע בקשתו להיכנס, יום אחרי פרישתו מהמשרד, בתחילת נובמבר, לתפקיד סמנכ"ל בכיר באיכילוב.

 

פרישתו של בן זקן שיקפה משהו הרבה יותר עמוק: התפרקות השדרה הניהולית במשרד הבריאות, על רקע הטיפול במגיפת הקורונה. רשימת הבכירים שעזבו כוללת את המנכ"ל הקודם משה בר סימן טוב; מנהלת אגף בריאות הציבור, פרופ' סיגל סדצקי; מנהלי חטיבת בתי החולים ד''ר אורלי וינשטיין וד''ר ארז און שהחליף אותו והחזיק מעמד כחצי שנה בלבד; ומנהל הרגולציה מוריס דורפמן.

 

לפני שבוע התפטר דובר משרד הבריאות, אייל בסון, שמאז מרץ מנהל עם עוד שתי עוזרות וכמה סטודנטים את כל מערך התקשורת והדוברות של האירוע הבריאותי הגדול מאז קום המדינה. טוב עשו שר הבריאות ומנכ"ל המשרד שהחליטו, כפי שנחשף באתר "כלכליסט" להשקיע 12 מיליון שקל ולהקים מערך דוברות יעודי לקורונה. עבור בסון, זה היה מאוחר מדי - המגה-אירוע הזה שחק את כולם.

  

אלא שדווקא המועמד הכי בולט להתפטרות מאז החל אירוע הקורונה, פרופ' איתמר גרוטו, המשנה למנכ"ל המשרד - הוא היחיד שנשאר. לא היו חסרות לו "הזדמנויות" להתפטר, והוא אף צלח ניסיון ממשי לפיטורים.

 

גרוטו הוא אפידמיולוג במקצועו וחבר בארגון הבריאות העולמי. גורמים במשרד שדווקא מאוד מעריכים את גרוטו, אומרים כי מאז שפרצה המגיפה "הוא התבלבל". זה התחיל עם הראיונות היומיים לערוצי הטלוויזיה מאז יצא ליפן לחלץ את התיירים הישראלים שנתקעו על ספינת התענוגות "דיאמונד פרינסס" - 

 מגורם כמעט אלמוני, הפך גרוטו ל"כוכב" וניכר היה שהוא מאוד נהנה ממעמדו החדש, עד שהחל להתראיין גם בלי אישור או הודעה.

 

 

איתמר גרוטו בדיון בכנסת איתמר גרוטו בדיון בכנסת צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת

 

זאת ועוד, במהלך משבר הקורונה, גרוטו - בניגוד לרוב הבכירים במשרד - היה מעורב בכמה "סקנדלים" ואירועים מביכים: החל מהראיון שבו הצטלם מחופש ל"מתאגרף", דרך הצרחות על ח''כ מיקי לוי (יש עתיד) בכנסת, ועד פרשת טדי שגיא, שבה אישר גרוטו למיליארדר הישראלי לצאת מבידוד למרות ההנחיות המפורשות. מנכ"ל המשרד בר סימן טוב ביקש את התפטרותו, אך בסופו של דבר הפרשה גוועה וגרוטו נשאר במשרד. בנוסף, במהלך כל התקופה גרוטו חטף מכל עבר - משרים, מפוליטיקאים, מהציבור, ממנהלי בתי חולים ממנכ"לי קופות חולים ועוד.

 

פרישתו של גרוטו, לכן, לא רק שאינה מפתיעה, אלא שבמובן מסוים היא מתבקשת. גרוטו, איש טוב לפי עמיתיו, פשוט נשחק.

 

ואולם פרישתו של גרוטו היא עוד סימן להמשך התפרקותו של הדרג המקצועי - המצוין יש לומר - במשרד הבריאות. אלו חדשות רעות מאוד למערכת הבריאות ולאזרחי ישראל. לא רק כי משבר הקורונה רחוק מאוד מסיום, והצוותים הרפואיים שחוקים לחלוטין, אלא בעיקר כי גם אחרי הקורונה, מערכת הבריאות הישראלית הכל כך מורכבת - חייבת רגולטור טוב, חזק ועם מורל גבוה.

 

ואולם המצב כיום הפוך לגמרי: בכירים במשרד מדברים על אווירה קשה ביותר. השר יולי אדלשטיין, המנותק לחלוטין ממה שמתרחש, אינו מסייע. המנכ"ל, פרופ' חזי לוי, רופא מוערך ואיש חביב, לא מצליח להשתלט על העניינים.

 

גורם בכיר לשעבר שהגיב לחשיפת "כלכליסט" על פרישת בן זקן, אמר: "חסרה מנהיגות. היתה ואינה עוד. צפויות פרישות נוספות". מאז החשיפה, הדובר בסון הספיק ללכת, וכעת גרוטו. במידה רבה של ביטחון, ניתן להעריך שלו הגורם היה מתבקש להגיב לעזיבות הנוספות, תשובתו היתה זהה.

x