$
בארץ

עימות על פתיחת המסחר: "מצייץ בדיון? אל תהיה שר"

פחות מ-60 שעות נותרו, אבל בעלי העסקים טרם יודעים אם יוכלו לפתוח ביום ראשון. על פי המסתמן מדיון קבינט הקורונה, פתיחת חנויות הרחוב תידחה בשבוע - אבל הצימרים ייפתחו. "משרד הבריאות אטום", זעם שר האוצר כץ בטוויטר, נתניהו הגיב: "מי שמצייץ בדיון לא צריך להיות בממשלה"

כלכליסט ו-ynet 23:2629.10.20

נגיף הקורונה - תמונת מצב בארץ ובעולם

 

22:25 - שר האוצר כץ צייץ, נתניהו הגיב: מי שמצייץ באמצע דיון לא צריך להיות בממשלה

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר בישיבת קבינט הקורונה כי "מי שמצייץ (בטוויטר - מ"א) באמצע דיון לא צריך להיות חבר ממשלה". זאת לאחר שמזכיר הממשלה צחי ברוורמן אמר כי "יש שרים שלא רק מדליפים אלא גם מצייצים אחד נגד השני באמצע ישיבה". הוא התייחס לציוץ של שר האוצר ישראל כץ שבו הוא טען כי "משרד הבריאות נוהג באטימות" בהתנגדותו לפתיחת חנויות הרחוב.

(מורן אזולאי)

 

 

 

21:45 - מסתמן: פתיחת חנויות הרחוב תידחה, הצימרים ייפתחו

 

יום חמישי בערב, ועדיין בעלי העסקים לא יודעים אם יוכלו לפתוח ביום ראשון: קבינט הקורונה דן הערב (יום ה') בפתיחה מחדש של המסחר, בדגש על חנויות הרחוב, שבשלב זה מסתמן שיצטרכו להמתין שבוע נוסף עד לפתיחתן. לאחר ששוחח עם ראש המל"ל מאיר בן שבת ושר הבריאות יולי אדלשטיין, אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו בפתיחת הדיון כי "אני מציע לפתוח את החנויות ביום ראשון הבא - ולא הקרוב". שר האוצר ישראל כץ התנגד ותקף את משרד הבריאות בחריפות - אך לא הצליח לשכנע בעמדתו.

 

בהמשך הציע נתניהו שחנויות הרחוב ייפתחו כששיעור התחלואה יהיה מתחת ל-500 נדבקים ביממה - וציין כי מדובר בהצעה של ראש הממשלה החליפי בני גנץ, שתכליתה "שלב ביניים" בין השלב השני לשלב השלישי של היציאה מהסגר.

 

האפשרות לדחייה של שבוע בפתיחת חנויות הרחוב עלתה בשיחה של נתניהו עם ראש המל"ל, שר הבריאות ובכירים נוספים, שבה הוצעה גם האפשרות לפתוח אותן עם הגעה ל-500 נדבקים ביום. על פי המסתמן, גם כחול לבן והעבודה מסכימות לדחייה של שבוע בפתיחת המסחר. עם זאת, שר האוצר ישראל כץ מתנגד לפשרה, ודורש לפתוח את חנויות הרחוב ביום ראשון הקרוב, בשלב השני של ההקלות. משרד הבריאות מעוניין לדחות  את פתיחתן לשלב השלישי, בעוד מעט יותר משבועיים. בעקבות זאת, קבינט הקורונה התכנס מבלי שהתקבלו הסכמות לפני תחילתו. לדברי כץ, "משרד הבריאות נוהג באטימות ומנהל מאבק יוקרה על גבם של העוסקים הזעירים, שפתחו עסק בעשר אצבעות ונמצאים כעת על סף קריסה". בהמשך הוא תקף את משרד הבריאות גם בדיון בקבינט.

 

 

בנימין נתניהו וישראל כץ בנימין נתניהו וישראל כץ צילום: רויטרס

 

לפי המסתמן, היום יאשר הקבינט את אסטרטגיית היציאה בשישה שלבים, פתיחת הצימרים, דחיית פתיחת חנויות הרחוב בשבוע והשארת הקניונים סגורים עד לשלב השלישי של אסטרטגיית היציאה. מתווה החינוך המורחב יוצג בשבוע הבא. כמו כן, בעקבות שיחה בין שר התרבות והספורט חילי טרופר לאדלשטיין, הקבינט יאשר ככל הנראה גם את החזרת הספורט לילדים ולנוער בכל הענפים, פתיחת 200 אתרי מורשת וציונות של המועצה לשימור אתרים, פתיחת אתרי רשות העתיקות ופתיחת ספריות ציבוריות.

 

שר החוץ, גבי אשכנזי, אמר בדיון כי "הרבה מקומות חזרו לעשות חתונות. אנחנו יודעים מה גורם למקדם ההדבקה לעלות. המסחר לא ייפתח ביום ראשון כי במקום אחר מקדם ההדבקה עולה?". השר כץ חיזק את דבריו ואמר: "משרד הבריאות טעה בעבר כשלא נתן לפתוח את המסחר, זה ארבעה מיליארד שקלים בשבוע. בסופו של דבר אחרי עיכוב גדול העסקים נפתחו, והתחלואה המשיכה לרדת. מקדם ההדבקה לא הושפע מכך. אלה טעויות בקנה מידה גרנדיוזי".

 

כץ הוסיף: "אנחנו מבינים את המציאות, ולאור הנתונים אנחנו לא נאבקים על פתיחת הקניונים. יש במשרד הבריאות צוות שלא מכיר את המגזר העסקי, ולא נימק שום דבר. אנחנו באנו עם ממצאים, גרפים, טבלאות ונתונים, שחשבנו שבדיונים הם אמורים להשפיע. משרד הבריאות לרגע אחד לא הביא נתון. העסקים הם הראשונים שמבינים את המשמעות של עלייה בתחלואה וישמרו על הכללים, הם מבינים מה זה אומר להיפתח ולהיסגר. אנחנו רוצים לתת לאלה שהכי בסכנה לעבוד, והם יזהרו – כי הם בסכנה".

 

 

שר הבריאות, יולי אדלשטיין שר הבריאות, יולי אדלשטיין צילום מסך: לע"מ

 

 

בשלב הזה כץ החריף את המתקפה על משרד הבריאות: "גם משרד האוצר הביע עמדה וגם משרד הבריאות, אבל אין לדיאלוג הזה כמעט משמעות. עמדת משרד הבריאות היא זו שקובעת, ונגיד גם יותר מזה, אין כאן שום פשרה - כי או שפותחים או שלא פותחים. הוחלט שיהיה דיון, ואחרי כל דיון חוזרים לקביעה של משרד הבריאות, שבאופן עקבי ושיטתי טעה בכל הקביעות שלו לגבי העסקים. אלה טעויות בקנה מידה ענק, שנבעו כביכול משיקולים בריאותיים - אך לא היה להן שום שחר".

 

לדברי כץ, "חנויות הרחוב הגיעו לשלב של מצוקה. אני פונה אליכם, אי אפשר לדחות, זה לא פתרון. אפשר לפתוח אותם. אין להם שום לובי או כוח, יש להם רק את החנות שלהם, ואנחנו צריכים לנהוג בערבות הדדית".

 

כץ פנה לנתניהו וביקש שיתמוך בעמדתו, אך זה השיב: "נפתח את חנויות הרחוב בעוד שבוע. הם ידעו שאנחנו פותחים אותם. הייתי נזהר לומר מה מדבק ומה לא מדבק, אנחנו מנסים להבין מה הקש ששבר את גב הגמל".

 

אדלשטיין הגיב לדבריו של כץ: "רבותיי השרים, לא תהיה דרך לברוח מההכרעה. העמדה שלנו ברורה ומבוססת. אנחנו מבקשים לקבל את החלטת הקבינט על המדרגות של שבועיים בין השלבים, יש סיכון גדול מאוד. בהצעה שלנו כל המסחר ייפתח ביחד, בשלב השלישי, אם נהיה זהירים. ראש הממשלה קבע שהיציאה תהיה אחראית ומדורגת, אם ניקח מכל הבא ליד זה לא יהיה כך".

 

18:35 - נתניהו: נדון בפתיחה זהירה של חנויות הרחוב

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו ערך מסיבת עיתונאים לפני תחילתו של כינוס קבינט הקורונה בשעה זו, שידון שוב במתווה היציאה המדורג. במוקד הכינוס הפעם: פתיחת המסחר - בדגש על חנויות רחוב - מיום ראשון הקרוב.

 

בפתח דבריו שב נתניהו וחזר על נכונות הטלת הסגר, שהביא לירידת התחלואה. "הגל השני מכה באירופה, איטליה, צרפת וספרד. בצ'כיה, מדינה שדומה לישראל, יש יותר מ-15 אלף חולים חדשים ביום. הצלנו חיים רבים. מנהיגות פירושה לקבל החלטות קשות ולא פופולריות".

 

 

בנימין נתניהו בנימין נתניהו צילום: רויטרס

לדבריו, "הקורונה ממש לא מאחורינו, ואסור להיכנס לשאננות. הקורונה כאן. לכן אנחנו צריכים לפעול בזהירות ולשמור על ההנחיות. אנחנו נדון בפתיחה זהירה של חנויות הרחוב. קיבלנו החלטה לגבי פתיחה זהירה של מערכת החינוך. אני קשוב למצוקה ונעשה כל מאמץ לפתוח את העסקים. אם התחלואה תעלה בעיר כזו או אחרת אנחנו נסגור אותה".

 

ראש הממשלה הוסיף כי ישראל פועלת בשלושה צירים להבאת חיסון נגד קורונה. "הציר הראשון הוא המכון הביולוגי, הציר השני הוא משרד הבריאות שמנסה לארגן אספקה לישראל והציר השלישי הוא מגעים שלי עם ראשי מדינות לתגבור מנות של החיסון".

 

 

14:15 - מאושפזי הקורונה: ילדה במצב קשה, ארבעה בני פחות מ-40 במצב קריטי

 

מנתוני המטה לביטחון לאומי (מל"ל), שפורסמו לקראת כינוס קבינט הקורונה הערב לדיון בפתיחת חנויות הרחוב, עולה כי עשרה חולי קורונה בני פחות מתשע מאושפזים בבתי החולים ברחבי ארץ. מצבם של תשעה קל, ומצבה של ילדה אחת מוגדר קשה. עוד עולה כי תשעה ילדים ונערים בני 10 עד 19 מאושפזים גם הם בבתי החולים, שישה במצב קל, אחד במצב בינוני, אחד קשה ואחד קריטי. בקבוצת הגיל 20 עד 29 יש 19 מאושפזים – ארבעה במצב קשה ואחד קריטי. בקבוצת הגיל 30 עד 39 מאושפזים 24 חולים, ארבעה במצב קשה ושניים במצב קריטי. בקבוצת הגיל 40 עד 49 מאושפזים 56 חולי קורונה - 18 מהם במצב קשה ו-13 במצב קריטי.

 

11:35 - הקורונה בצה"ל: 224 חולים פעילים במצב קל, מצבו של חייל אחד - קשה

 

מספר חולי הקורונה הפעילים בצה"ל הוא 224, ומצבם קל. עם זאת, מצבו של חייל אחד מוגדר קשה. נכון לאתמול, יום רביעי, 2,573 משרתים שוהים בבידוד ביתי. יש לציין כי לפני שלושה שבועות מספר החולים הפעילים בקרב המשרתים בשירות סדיר, קבע ועובדי צה"ל עמד על כ-1,400.

 

10:30 - החל מרביעי הקרוב: האוטובוסים חוזרים לפעילות מלאה, גם במוצ"ש

 

משרד התחבורה הודיע שהחל מיום רביעי הקרוב (בעוד כשבוע) התחבורה הציבורית תשוב לפעול עד סוף שעות השירות, כולל במוצ"ש. התפוסה באוטובוסים תישאר ברף של עד 50%. עוד נקבע, שקווי אוטובוסים המסיעים תלמידים למוסדות החינוך לא יפעלו עד לחזרתם ללימודים של כלל התלמידים. כמו כן, עדיין לא יפעלו קווי הלילה, עד לפתיחתם של מקומות הבילוי.

 

לגבי רכבת ישראל נקבע ששלב זה לא יהיה שינוי: החברה תמשיך לפעול בימים ראשון עד חמישי בלבד, ללא סופי שבוע. תחנות הרכבת בנתב"ג, ירושלים (מלחה), רעננה (מערב ודרום), הוד השרון (סוקולוב) וכפר סבא (נורדאו), לא יפתחו בשלב זה. נסיעה ברכבת ישראל תתאפשר רק באמצעות הזמנת שובר נסיעה מראש.

(ליאור גוטמן)

 

10:11 - הקבינט הכריע: תלמידי כיתות א'-ד' ילמדו ארבעה ימים בבית הספר

 

חוזרים לבית הספר בכיתות הנמוכות: קבינט הקורונה החליט הבוקר (יום ד') כי תלמידי כיתות א'-ד' ישובו ללמוד ביום ראשון הקרוב למשך ארבעה ימים בשבוע. הלימודים בכיתות אלה ייערכו במתכונת של קפסולות בחצאי כיתות.

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר בפתח הדיון בקבינט הקורונה כי "אחרי שיחות שקיימתי אתמול עם שר החינוך, שר הבריאות ועם יו"ר השלטון המקומי חיים ביבס, החלטנו לצאת לדרך עם מתווה החינוך הראשון שסיכמנו, של חצאי כיתות בכיתות א'-ב' לפחות בשבועיים הראשונים".

 

הוא הוסיף: "בתוך השבועיים האלה נבדוק אם יש אפשרות ללכת לאלטרנטיבה אחרת שזה כיתות אחודות, אבל זה מחייב יצירת צהרונים כפולים ויש להתארגן על זה לוגיסטית ותקציבית. אבל זה לא מעשי ליום ראשון ואנחנו לא מעכבים את ההחלטה, לכן אנחנו יוצאים לדרך עם המתווה הנוכחי".

 

השתנות 20 הערים עם התחלואה הגבוהה ביותר מאז חודש מרץ

 

 

 

 

שיעור חיוביים

 

 

 

09:30 - גלנט: "אין צורך בהצבעה נוספת על מתווה החינוך", המשנה ליועמ"ש: "יש צורך"

 

שר החינוך יואב גלנט אמר בישיבת קבינט הקורונה כי אין צורך בהצבעה נוספת על מתווה חזרת ילדי כיתות א'-ד' לבתי הספר ביום ראשון: "חצאי כיתות, בלי תקציב נוסף, משרד החינוך יגבש מתווה אופטימלי ויפעל בסמכותו. זה מה שהבנתי, עשיתי והנחיתי". בתגובה, המשנה ליועץ המשפטי לממשלה רז נזרי אמר כי "יהיה צורך בהצבעה. עם עקרונות ואישור עקרונות לא פותחים בתי ספר. יש להצביע רשמית על התקנות בחלק זה של הישיבה".

 

טבלת נדבקים חדשים

 

 

 

 

 

חולים קשה ובינוני 

 

 

 

 

 

9:00 - נתניהו מתנגד למתווה של גלנט: "כיתות א'-ב' ילמדו חצי מהשבוע בבית הספר"

 

אם נדמה היה שמסתמן פתרון לחזרה המדורגת של תלמידי הכיתות הנמוכות לבתי הספר, נראה כי הקלפים נטרפים מחדש: ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר הבוקר (יום ה') בישיבת קבינט הקורונה כי תלמידי כיתות א'-ב' יחזרו ללמוד בתחילת השבוע הבא במסגרת של פיצול לשני חצאים - שלושה ימים בבית הספר ושלושה ימים בבית. נתניהו ציין כי דבריו נאמרו אחרי שיחות שנערכו עם משרד הביאות ומרכז השלטון המקומי.  

 

 

בכך למעשה מביע נתניהו התנגדות למתווה שהציע אתמול שר החינוך יואב גלנט, להרחבת מתווה חזרת תלמידי כיתות א'-ב' לארבעה ימים בשבוע בקבוצות של 18 תלמידים. לפי המתווה של גלנט, תלמידי כיתות ג'-ד' ילמדו אף הם ארבעה ימים בשבוע - ואולם אם הקבינט יכריע לקבל את הצעת ראש הממשלה, התלמידים בכיתות אלה ילמדו חמישה ימים בשבוע.

 

נתניהו אמר עוד בדברי הפתיחה שלו הבוקר: "צריך לרתום את אמצעי ההסברה והשלטון המקומי. אבל עוד דבר - אנחנו צריכים למצוא מסכה יותר נוחה. נהיה עם זה לפחות שנה. הבקשה מהציבור צריכה להיות קלה לביצוע, צריך להשקיע כסף בתכנון מסכות שיותר קל לעטות אותן".

  

חולים פעילים מול מחלימים

 

 

 

08:25 - נפתח הדיון בקבינט הקורונה

 

נפתח הדיון בקבינט הקורונה שבו ידונו השרים על הקלות נוספות החל מהשבוע הבא, במסגרת השלב השני בתוכנית היציאה מהסגר. הצדדים מתכוננים לעימות בנוגע לפתיחת המסחר, בדגש על חנויות הרחוב ולא על קניונים, וכן במתווה חזרת הכיתות הנמוכות ללימודים בתחילת השבוע.

 

08:05 - יותר חולים פעילים בתל אביב מאשר בבני ברק

 

מנתוני משרד הבריאות שפורסמו הבוקר עולה כי לאחר חודשים רבים מספר החולים הפעילים בתל אביב גבוה מזה שבבני ברק. בישראל 11,914 חולי קורונה פעילים. 1,732 מהם הם תושבי ירושלים, 552 מתגוררים בתל אביב ו-530 בבני ברק. אתמול היו יותר חולים פעילים בבני ברק מבתל אביב

 

688 ישראלים אובחנו אתמול כחיוביים לקורונה. בסך הכול מאז הגעת הנגיף לישראל בחודש פברואר אובחנו בארץ 312,787 נדבקים. ישראל מדורגת במקום ה-27 בעולם במספר הנדבקים הכללי. מנתוני משרד הבריאות שפורסמו הבוקר עולה כי בבתי החולים ברחבי הארץ מאושפזים 804 חולי קורונה, 464 מהם במצב קשה. 199 חולים מחוברים למכונות הנשמה. מספר הנפטרים בישראל מאז פרוץ המגפה עומד על 2,494.

 

 07:10 - הקרב בקבינט הקורונה על המסחר

 

שרי קבינט הקורונה יתכנסו הבוקר (יום ה') לדיון בהקלות נוספות החל מהשבוע הבא - הפעימה השנייה בתוכנית היציאה מהסגר - והצדדים מתכוננים לעימות בנוגע לפתיחת המסחר, בדגש על חנויות הרחוב ולא על קניונים. לקראת הדיון החריף שר האוצר ישראל כץ את הטון נגד משרד הבריאות: "פותחים מסז'ים וטיפולים אישיים ללא מסכות ורק את חנויות הרחוב, שהן הכי בטוחות בעולם, משאירים סגורות? רוצים לדחוף 80 אלף איש מתחת לסף העוני".

 

חנות סגורה חנות סגורה צילום: אורנה יפת

השר כץ אמר כי "חייבים לפתוח מיד את חנויות הרחוב שנמצאות על סף קריסה. מה זו הטרפת הזאת? משרד הבריאות התנתק מהעם ונוהג באטימות לב. די לנהל מאבקי יוקרה על גבם של העוסקים הזעירים. אנשים בנו עסקים בעשר אצבעות ונשארים עכשיו חסרי כל. עוד מעט יתחילו הגשמים ויהיה קשה להתחיל. זה פשוט לא ייתכן. הפכו את העוסקים הזעירים לאויבי העם, כי אין להם שדולה חזקה. אני לא אוותר ואלחם בשבילם בכל כוחי כדי לאפשר את חזרתם המיידית לפעילות".

 

מנגד, שר הבריאות יולי אדלשטיין, הבהיר שהוא לא מוכן להקדים את פתיחת החנויות. הוא אף עשוי להצביע נגד מתווה האוצר, שאותו ייתכן שיאמץ נתניהו. לבקשת שר הפנים אריה דרעי, בדיון תעלה גם סוגיית הצימרים וככל הנראה גם בתי הכנסת - סוגיה שאליה, באופן מפתיע, פרויקטור הקורונה הפרופ' רוני גמזו אינו צפוי להתנגד.

 

אתמול פוצצה הישיבה בין נציגי משרדי האוצר והבריאות - מה שהעמיד שוב את הפעימה השנייה של ההקלות בסימן שאלה. במשרד הבריאות מאמינים כי יש להיצמד למתווה המקורי של ראש שירותי בריאות הציבור, הד"ר שרון אלרעי-פרייס, שבמסגרתו חזרת המסחר תהיה חלק מהפעימה השלישית ולא מהפעימה השנייה.

 

ומה לגבי בתי הספר? זמן קצר לאחר שראש הממשלה הודיע לראשי רשויות בשיחת זום כי נשקלת אפשרות לבטל את הקפסולות בכיתות א'-ב' , הציג שר החינוך יואב גלנט מתווה חדש המרחיב את שבוע הלימודים של תלמידי כיתות א'-ב' לארבעה ימים במקום שלושה כפי שהחליט קבינט הקורונה לפני ימים אחדים ותלמידי כיתות ג'-ד' ילמדו ארבעה ימים במקום חמישה.

 

מזכ"לית הסתדרות המורים יפה בן דויד תקפה בעקבות כך את מקבלי ההחלטות. "מנהלי בתי הספר צריכים להיות לוליינים כדי להיערך בזמן. הם נאלצים לתכנן בכל פעם מערכת שעות חדשה. יש לדחות את החזרה ללימודים כי מטרללים את המערכת", אמרה בשיחה עם ynet. "אנחנו מבקשים שיישבו פעם אחת עד שיצא עשן לבן ויכינו מתווה הגיוני וקבוע. אי אפשר לשגע את המנהלים והמורים ללא הרף. אין החלטיות", טענה.

 

דבר אחד ברור לכולם, תוכניתה של אלרעי-פרייס - שכללה תשעה שלבי יציאה - קרסה. בפועל היא תכלול חמישה עד שישה שלבי יציאה.

x