$
בארץ

דיווח שוטף

הקבינט אישר: ההגבלות יוארכו עד ל-1 בנובמבר

עוד אושר: כיתות א'-ב' יחזרו ללמוד לסירוגין, ג'-ד' בקפסולות; בגלל שעון החורף: תקלה במערכות משרד הבריאות, נתוני הקורונה לא הוצגו; הדואר מחזיר את הסניפים לפעילות רגילה

כלכליסט ו-ynet 21:4225.10.20

נגיף הקורונה - תמונת מצב בארץ ובעולם

 

חולים פעילים מול מחלימים

 

 

נדבקים חדשים בכל יום

 

 

21:40 - הקבינט אישר: כיתות א'-ב' יחזרו ללמוד לסירוגין, ג'-ד' בקפסולות

 

קבינט הקורונה אישר כי כיתות א'-ב' יחזרו ללמוד לשלושה ימים בשבוע, החל מ-1 בנובמבר. כיתות ג'-ד' ילמדו במתכונת קפסולות.

 

19:22 - המכון הביולוגי יחל ביום ראשון בניסויים בחיסון לקורונה

 

ביום ראשון יחל בישראל שלב הניסויים הקליניים בחיסון לקורונה של המכון הביולוגי בנס ציונה. משרד הביטחון, המכון למחקר ביולוגי ומשרד הבריאות הכריזו על קבלת האישור לתחילת שלב הניסויים הקליניים בבני אדם. יותר מ-25 אלף מנות חיסון הוכנו לשלב זה. שר הביטחון בני גנץ בירך: "לקחתם על עצמכם משימה בקנה מידה בינלאומי והיסטורי, ועשיתם היום צעד משמעותי בדרך אל היעד".

 

לפי הודעת משרד הביטחון, שלב הניסויים הקליניים בבני אדם ייארך כמה חודשים ויכלול שלושה שלבים. בחלק הראשון ייערכו בדיקות בטיחות על 80 מתנדבים בריאים בני 18 עד 55 בבתי החולים שיבא בתל השומר והדסה בירושלים. ביום ראשון יחל כאמור הניסוי על שני מתנדבים ובהתאם לתגובותיהם לחיסון - הוא יורחב בהדרגה עד ל-80 איש (40 בכל מרכז רפואי).

 

 

מעבדת המכון הביולוגי מעבדת המכון הביולוגי צילום: משרד הביטחון והמכון למחקר ביולוגי

 

19:15 - הקבינט אישר: ההגבלות יוארכו עד ל-1 בנובמבר, פעילות חינוכית תותר בחוץ

 

קבינט הקורונה אישר את ההגבלות הנוכחיות עד ליום ראשון הקרוב, 1 בנובמבר. הקבינט אישר הקלה אחת בלבד - מורה יוכל להיפגש עם תלמידיו בשטח פתוח בקבוצה של עד 15 אנשים, אך פעילות זו לא תהיה קשורה למסגרת הרגילה של הלימודים. לקראת הדיון על החזרת הלימודים, שר החינוך יואב גלנט הזהיר מדחיית ההחלטה בעניין כיתות א'-ב' ואמר כי משמעותה היא עיכוב ביישום ההחלטות שיתקבלו.

 

17:15 - עימות על החנויות והמספרות

 

בדיון עלתה גם הצעתו של שר האוצר ישראל כץ, הדורש לפתוח את חנויות הרחוב, בנוסף למספרות ועוד שירותים לציבור כבר ביום ראשון הקרוב. במשרד הבריאות הביעו התנגדות למתווה שהוצג, ולפיו חנויות רחוב ועסקים קטנים - לרבות מספרות ומכוני קוסמטיקה - יוכלו תוכל לפתוח את שעריהם רק אם יש להם "כניסה נפרדת מהרחוב" (כלומר אינם נמצאים בתוך מקום סגור כמו קניון).

 

פי המתווה שהציג משרד האוצר, קבלת קהל במקומות סגורים תהיה עבור טיפולים אחד על אחד, תוך הקפדה על מרווח של 7 מטר רבוע לכל אדם, עם התקהלות של עד חמישה אנשים. גם בקבלת קהל במקומות פתוחים יהיה צורך להקפיד על מרווח של 7 מטר רבוע לכל אדם, עם התקהלות של עד 20 אנשים.

 

נציגת האוצר בדיון ציינה כי פתיחת החנויות הללו תאפשר ל-80 אלף עובדים לחזור לעבודה. "המסחר זה הדבר הכי חשוב. זה מאוד חשוב להתחיל את שלב המסחר לתוצר ולתעסוקה".

 

השר כץ אמר כי במצב הנוכחי ישנה "אנרכיה מוחלטת" ולדבריו בעלי עססקים מוצאים פתרונות שונים כדי לפתוח בכל זאת. "אני חושב שכשמדברים על חנויות רחוב ועסקים קטנים זה נותן את ההגדרה באופן מצמצם ושמאפשר אכיפה".  

 

 

16:40 - בהיעדר תקציב לקפסולות: מסתמן שתלמידי א'-ב' יהיו בכיתות חצי מהשבוע

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו דחה בישיבת קבינט הקורונה את האפשרות ללימודים בשיטת הקפסולות בכיתות א'-ב' ולפי שעה מסתמן כי הלימודים יתקיימו במתכונת של חצי שבוע. הכיתות יחולקו לחצי וכל אחת מהקבוצות תלמד מחצית מהשבוע בכיתה. נתניהו אמר בצהריים (יום א') עם כינוס קבינט הקורונה כי "הגענו למסקנה שאין את היכולת לממן את הקפסולות. זה שישה מיליארד שקלים". עוד אמר: "קיימנו דיון מקדים במטרה למקד את הדיון והבאנו משימה לשר האוצר ולשר הבריאות להגיע למתווה מוסכם על המסחר".

 

קבינט הקורונה התכנס בצהריים לדון במתווה לחידוש הלימודים בכיתות הנמוכות ובהקלות נוספות. על פי הצעת הפרויקטור, פרופ' רוני גמזו, ומשרד הבריאות - השלב הבא שייצא לפועל בכפוף לנתוני התחלואה יכלול חידוש לימודים בכיתות א'-ד', פתיחת מכוני יופי ומספרות וכן חידוש טיפולי הרפואה המשלימה.

 

לפי גמזו, יש לבצע הפרדה לקפסולות החל מכיתה א', בנוסף לקיום הפרדה קבועה ומניעת ערבוב מסגרות בצהרונים ובהסעות, חובת עטיית מסכות לכל התלמידים וצוות ההוראה, ועריכת בדיקות סקר. כאמור, נתניהו אמר כי אין תקציב ללימודים בקפסולות. פרופ' גמזו אמר בדיון בקבינט: "אנחנו רוצים להגיע להמשך ירידה, להיות בשני אחוזים בממוצע של שיעור בדיקות חיוביות. נמצאים סביב 550 חולים קשה, זה המספר של הרמת דגל בפעם הקודמת. אנחנו רוצים לעלות בכמות הבדיקות. המדד החדש שלנו זה ערים מהבהבות - עוקבים אחרי זה ורואים איך זה עובד". הוא הציב את היעד להתערבות ולהגבלות ביישובים הללו: "קבענו מדד חדש של מעל חמישה אחוז בדיקות חיוביות ומדד הכפלה 1 - זה מדד להתערבות. נציע לשקול שם הגבלות תנועה ועוצר לילי".

 

13:55 - חולות קורונה טבלו במקוואות ציבוריים, הרשויות ידעו והעלימו עין

 

חשיפת ynet: בחודשים האחרונים נפתחו בחשאי מקוואות רבים ברחבי הארץ לטבילת נשים המחויבות בבידוד, במסגרת מערך מסודר ומאורגן, בידיעת הרשויות ותוך העלמת עין מצדן. בין היתר, נעשה שימוש גם במקוואות ציבוריים שמפעילה המדינה (באמצעות המועצות הדתיות) - בעיקר בריכוזי המגזר החרדי. בעקבות החשיפה, פועלים כעת ב"מגן ישראל" להכשיר את העניין ולאפשר את הטבילה תחת פיקוח.

 

11:15 - בגלל שעון החורף: תקלה במערכות משרד הבריאות, נתוני הקורונה לא הוצגו

 

משרד הבריאות לא פרסם הבוקר (א') את נתוני התחלואה מסוף השבוע בעקבות תקלת מחשוב בגלל המעבר לשעון החורף. כתוצאה מהתקלה, לא הוצגו נתונים עדכניים בהערכת המצב המשותפת של משרד הבריאות ופיקוד העורף, וגורמים במשרד הביעו חשש כי אם התקלה לא תתוקן - ייתכן שגם בישיבת קבינט הקורונה בצהריים לא יוצגו נתונים.

 

בהודעה חריגה שפרסם המשרד נכתב כי "עקב תקלה טכנית תמונת המצב' הבוקר תתעכב. אנחנו פועלים לפתרון התקלה, ונמשיך לעדכן". העדכון היומי של פיקוד העורף ולנציגי קופות החולים שנערך מדי יום בשעה 09:00 נותר ללא נתונים מעודכנים בשל התקלה.

 

מנכ”ל משרד הבריאות חזי לוי מנכ”ל משרד הבריאות חזי לוי צילום: אלכס קולומויסקי

 

בשעה 14:00 יתכנס קבינט הקורונה לדיון נוסף במתווה לחידוש הלימודים - כשברקע חוסר הסכמה בין משרדי הבריאות והחינוך לגבי שיטת הקפסולות בכיתות א'-ב'.

 

פרויקטור הקורונה, פרופ' רוני גמזו, אמר מוקדם יותר בריאיון לאולפן ynet כי הוא מקווה שבשבוע הבא ישראל תגיע ליעדי התחלואה ומקדמי ההדבקה כדי שיתאפשר לפתוח את כיתות א'-ד' - אך ציין כי הוא עדיין מנהל דיונים עם משרדי האוצר והחינוך.

 

גמזו צפוי לבקש מהקבינט להטיל סגר על מג'דל שמס ופוריידיס, בעקבות עלייה בתחלואה ביישובים הללו. "שמתי לב שיש חידוש של החתונות, זה גורם לערים רבות להגיע למצב של תחלואה גבוהה", הסביר. "אנחנו כרגע נמצאים במג'דל שמס ובפוריידיס שבצבע אדום בוהק - מה שאומר תנאי סגר. אנחנו נביא היום לוועדת השרים לאזורים מוגבלים בקשה של סגר, עם כל המאפיינים שהיו על ערים אחרות בדיוק לפני שבוע. אין לנו ברירה".

 

11:00 - דואר ישראל מחזירה את הסניפים לפעילות רגילה

 

חברת דואר ישראל הודיעה כי החל מהיום היא תפתח את כל יחידות הדואר במתכונת מלאה, כפי שפעלו לפני תקופת הסגר. המשמעות - מאות יחידות ייפתחו שוב שלוש פעמים בשבוע ברציפות מ-8:00 עד השעה 20:00, וכן בשישי מ-8:00-12:00. בנוסף, החברה הרחיבה את מערך זימון התורים אונליין.

 

10:00 -  בשל תקלה טכנית: מסתמן שלא יוצגו נתוני תחלואה עדכניים לקבינט הקורונה

 

בעקבות תקלה טכנית במערכת משרד הבריאות, ככל הנראה לא יוצגו נתוני תחלואה עדכניים בקבינט הקורונה שיתכנס היום, אלא אם הבעיה תיפתר עד אז. מוקדם יותר הודיעו במשרד הבריאות כי "תמונת המצב (עדכון התחלואה) הבוקר תתעכב".

 

09:50 - שר האוצר כץ: לפתוח את חנויות הרחוב והמספרות בשבוע הבא

 

שר האוצר, ישראל כץ, דורש לפתוח את חנויות הרחוב, המספרות ועוד שירותים לציבור כבר בראשון הקרוב, 1 בנובמבר. גורמים באוצר אמרו כי מתקיימים מגעים עם משרד הבריאות לאישור הדרישה, במקביל לפתיחת חלק מכיתות בתי הספר. לדברי כץ, "משרד הבריאות חייב לאשר חזרה מיידית של כיתות א'-ב' ללימודים, בהתאם לכללים שהוא עצמו קבע לקראת פתיחת שנת הלימודים בספטמבר, בדומה לילדי הגן".

 

07:50 - הקבינט ידון במתווה חידוש הלימודים בכיתות א'-ד'

 

שבוע לפני תאריך היעד לחידוש הלימודים בכיתות א'-ד', יתכנס היום ב-14:00 בצהריים קבינט הקורונה לדיון נוסף בעניין המתווה - כשברקע חוסר הסכמה בין משרדי הבריאות והחינוך לגבי שיטת הקפסולות בכיתות א'-ב'.

 

משרד החינוך מוכן למתווה של משרד הבריאות, אבל אומר שהוא יעלה 5.3 מיליארד שקלים וידרוש היערכות שתימשך כחמישה שבועות וגיוס של 13 אלף עובדים. בינתיים, אומרים במשרד החינוך שישמרו על קפסולות של חצי שבוע-חצי שבוע - בכיתות א'-ב'.

 

שיעור חיוביים

 

 

לגבי כיתות ג'-ד', הוסכם על פיצול שעליו הוחלט עוד לפני הסגר והנושא תוקצב. הבעיה נותרה כאמור בכיתות א'-ב'. משרד הבריאות סבר תחילה שאין צורך בקפסולות ושינה את דעתו. בדיון שהתקיים ביום חמישי ביקש המשנה לראש המל"ל ממשרד החינוך לייצר פתרונות "מחוץ לקופסה" ולהגיש הצעה למתווה חלופי. משרד האוצר מתנגד ללמידה בקפסולות בכיתות א'-ב' שתדרוש תוספת תקציבית.

 

אלפי הורים חתמו בסוף השבוע על עצומה לקראת קבינט הקורונה בדרישה להחזיר את הילדים לבתי הספר בהקדם בצורה אחראית ובטוחה ולא רק את תלמידי כיתות א'-ד'. הנהגת ההורים הארצית שיזמה את העצומה תובעת להציב על שולחן הדיונים גם את ילדי כיתות ה' עד י"ב ולא להמשיך להשאיר אותם בבית חודשים ארוכים נוספים. "החינוך הוא העתיד של ילדינו והביטחון להמשך קיומה של מדינת ישראל", נכתב בעצומה.

 

לאחר הביקור של פרויקטור הקורונה פרופ' רוני גמזו באום אל-פחם ובבקה אל-גרבייה, אמר ראש המטה של גמזו בחברה הערבית איימן סיף ל-ynet כי אם ימשיכו שיעורי התחלואה לטפס בחלק מהיישובים הערביים – גם הטלת סגר עליהן נשקלת. לפי שעה, מג'דל שמס מוגדרת אדומה והיא מיועדת לסגר אם הנתונים לא ישתנו. הערים "המהבהבות", כלומר אלו שנמצאות על הסף של הפיכה לאדומות, הן: אום אל-פחם, שפרעם, רהט, עראבה, טייבה וסכנין. יישובים מהבהבים (מתחת ל-25 אלף נפש): ערערה, אבו סנאן, דיר אל-אסד, כפר קאסם, מרר וקריית עקרון.

 

רוני גמזו רוני גמזו צילום מסך: לע"מ

 

 

"אנחנו אחרי תקופה די טובה של שיפור מתמשך בנתונים, גם במספר החולים, המאומתים ובאחוז הבדיקות החיוביות", אמר סיף. "התחלנו לראות לאחרונה בחלק מהיישובים תחלואה שהולכת ועולה. אנחנו מסתכלים כעת על שני נתונים - יחס ההכפלה ואחוז הבדיקות החיוביות. כלומר, שניים משלושת מדדי הרמזור. בנתונים הללו אנחנו רואים שהיישובים הללו נמצאים במגמת עלייה והמשמעות היא שיש שם התפרצות מסוימת. אנחנו רוצים להגיד ליישובים האלה שישימו לב לכך, על מנת שנעצור את זה מהר לפני שהנגיף ימשיך להתפשט".

 

עוד אמר כי בתקופת הסגר צומצם מאוד מספר החתונות, ולכן נתוני התחלואה ירדו בהתאמה, "אבל עכשיו יש אווירה שנגמר הסגר ומתברר שאנשים דחו את החתונות ועכשיו הן חוזרות". סיף מצביע על כמה סיבות לזינוק הנוכחי. "אזרחים ערבים שחזרו אובחנו עם הנגיף והדביקו את המשפחה הגרעינית. הסוגיה של חזרה מטורקיה מתחילה להיות עניין.

 

"אחד הגורמים להתפרצות הנוכחית של הנגיף בחברה הערבית זה השבים מטורקיה. בנוסף, גם כניסה של ערבים ישראלים לערים בשטחים כמו רמאללה, טול-כרם וחברון גורמת לעלייה ושם כמעט ולא עושים בדיקות. נראה שיש שם תחלואה סמויה. ערבים מישראל הולכים לעושת שם קניות ויושבים בבתי קפה, ואין אכיפה".

 

בגלל האיסור לקיים חתונות בכפרים הערבים בישראל, חלק מהם בוחרים לקיים אותן בצד הפלסטיני של הכפר ברטעה שמחציתו בשליטת ישראל ומחציתו בשליטת הרשות הפלסטינית שאינה אוכפת שם.

 

"מדובר כאן על עשרות אירועים בהשתתפות ערבים מישראל שלאחר מכן חוזרים לכאן", אמר גמזו. "לכן אנחנו רואים עלייה בחלק מהיישובים ואנחנו 'מתלבשים' על היישובים האלה, ומעוניינים להגדיל ולעשות כמה שיותר בדיקות וחקירות. אנחנו צריכים לתגבר יותר את המתחקרים בתוך הרשויות המקומיות, ולכן כל העבודה שלנו מתרכזת ביישובים המהבהבים. אם המצב יימשך כך ביישובים לאורך זמן, אז אפשר לבחון הטלת סגר על היישובים הללו, אם זה מוצדק".

x