$
בארץ

מי יישבר ראשון בקרב המינויים?

הקרב על מינוי פרקליט מדינה הפך לסכסוך בין היועמ"ש אביחי מנדלבליט ושר המשפטים אבי ניסנקורן לבין ראש הממשלה בנימין נתניהו ונציב שירות המדינה דניאל הרשקוביץ. בכחול לבן מאיימים: אם לא יאושר מנכ"ל לניסנקורן, גם צמרת האוצר תישאר מיותמת

צבי זרחיה 07:5915.10.20

הקרב על מינויו של פרקליט המדינה הבא מסלים, ומוסיף איום חדש ליציבות הקואליציה. אתמול נוספה לקרב הזה חזית חדשה. בצד האחד: שר המשפטים אבי ניסנקורן והיועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט. בצד השני: ראש הממשלה בנימין נתניהו ונציב שירות המדינה דניאל הרשקוביץ, המונע את הקמתה של ועדת איתור לתפקיד.

 

 

 

במכתב ששלח אתמול להרשקוביץ, מנדלבליט דרש כי יקים לאלתר את ועדת האיתור לפרקליט המדינה, בהשתתפות ממלאת מקום מנכ"ל משרד המשפטים סיגל יעקבי. המכתב נשלח בעקבות סירובו של הרשקוביץ להקים את הוועדה כל עוד לא מונה מנכ"ל קבע למשרד המשפטים. בכחול לבן רוצים למנות את שימי בראון, אולם נתניהו מעכב את אישור המינוי בממשלה.

 

"לא קיימת שום מניעה שיעקבי תשמש חברה בוועדה. חסימת הבקשה לכינוס ועדת האיתור לפרק זמן בלתי ידוע - שכן לא ברור מתי יתאפשר מינויו של מנכ"ל קבוע למשרד המשפטים - מעלה קשיים כבדי משקל... ביחס לשימוש סמכות נציב שירות המדינה בהינתן החובה המוטלת עליו להקמת הוועדה. רק בהתקיים עילה משפטית המונעת את מינויה של יעקבי כחברה בועדת האיתור ניתן היה למנוע את כינוס הוועדה. בהתאם לעמדתי המשפטית לא מתקיימת כל מניעה לכך".

 

שר המשפטים אבי ניסנקורן ונציב שירות המדינה דניאל הרשקוביץ שר המשפטים אבי ניסנקורן ונציב שירות המדינה דניאל הרשקוביץ צילומים: עמית שאבי, חיים צח

 

אין שיח, אין הסכמות

 

הקרב על מינוי הפרקליט הוא רק אחד מיני רבים המתחוללים סביב מינויי בכירים בשירות הציבורי. אלא שככל שהכאוס הממשלתי גובר, היכולת להגיע להסכמות על המינויים הללו נעשית דמיונית. בתקופה שבה כמעט מדי שבוע בכיר בשירות הציבורי עוזב את תפקידו, הצורך במילוי התפקידים גדול מתמיד. אולם כדי למנות, כחול לבן והליכוד צריכות לעשות את הבלתי אפשרי: להגיע להסכמות ביניהן.

 

בכחול לבן רוצים לכרוך את המינויים במשרדים שבידיהם יחד עם אלו שבידי הליכוד. מלבד מינוי בראון למנכ"ל משרד המשפטים, ישנו גם מינוי הוד בצר למנכ"ל משרד ראש הממשלה החליפי. בצד הליכוד, מדובר במינוי מחליפים לצמרת משרד האוצר שהתפטרה: מנכ"ל חדש במקום קרן טרנר־אייל, ראש אגף תקציבים שיחליף את שאול מרידור ומחליף לחשב הכללי רוני חזקיהו.

 

נקודת התורפה: אחריות

 

יהלי רוטנברג, החשב הכללי המיועד, אמור להתחיל את תפקידו בעוד שבועיים - וגנץ מנצל את לחץ הזמנים כדי לדרוש עסקת חבילה של מינויים הבכירים. אולם גנץ, בניגוד לשותפו חסר הגבולות, ככל הנראה יאשר לבסוף את המינוי כדי לסייע למשק בעת משבר.

 

נתניהו ינסה לנצל את תחושת האחריות של גנץ כדי למנות חשב, בלי למנות באותה הזדמנות מנכ"ל למשרד המשפטים. נתניהו מעכב כבר חודשיים את מינויו של בראון, כדרך להמשיך לבחוש במשרד המשפטים גם כשבראשו עומד שר מכחול לבן.

 

גם ניסנקורן שלח אתמול מכתב להרשקוביץ ודרש כי ימנה ועדת איתור. "מדובר במצב בלתי מתקבל על הדעת, בלשון המעטה, ואסור לקבלו... בוועדות איתור ובהליכים הנוגעים למינוי בכירים תחת נציבות שירות המדינה שימש לא פעם ולא פעמיים ממלא מקום כחבר מן המניין".

 

כדוגמה, ניסנקורן מציין את מ"מ מנכ"ל משרד ראש הממשלה רונן פרץ, המשמש כיושב בוועדת חריגים לעניין הארכת כהונה של נושאי משרה.

 

יש משרדים, אין עובדים

 

ניסנקורן מבקש למנות משנה לפרקליט המדינה במקום דינה זילבר, שכבר אמורה היתה לפרוש אולם בשל המצב הוארכה כהונתה ב־3 חודשים. במשרד המשפטים רוצים למנות גם משנה ציבורי־חוקתי ליועץ המשפטי לממשלה במקום רז ניזרי, שמכהן גם כמשנה לענייני ניהול ותפקידים מיוחדים. גם הליך זה תקוע בגלל שאין מנכ"ל קבע למשרד.

 

מהצד השני, שר האוצר ישראל כץ רוצה למנות בהקדם את רוטנברג כחשב כללי. כמו כן, הוא יבקש למנות בקרוב מנכ"ל חדש למשרדו, בעקבות התפטרותה בתחילת השבוע של המנכ"לית קרן טרנר־אייל; וראש אגף תקציבים במקום שאול מרידור, שהתפטר באוגוסט תוך פרסום מכתב שבו הטיח ביקורת קשה בכץ. בינתיים מנהל רשות המסים ערן יעקב משמש כמ"מ מנכ"ל האוצר ויוגב גרדוס כמ"מ הממונה על התקציבים.

 

 

x