$
בארץ

כלכליסט TV

איך מתמודדים בפיקוד העורף עם 60 אלף בדיקות קורונה ביום

מי אחראי על הבדיקות, איך מתמודדים עם הזינוק, בשיעור 650%, במספרן בהשוואה לסגר הראשון - ומה היעד של פיקוד העורף. כלכליסט TV בעקבות בדיקות הקורונה בישראל

ענבל עומר 14:5206.10.20

עם העלייה בתחלואה בסוף ספטמבר נרשם שיא בביקוש להפניות לבדיקות קורונה ומספר הבדיקות ביום הגיע ללמעלה מ-60 אלף בדיקות. למרות שביומיים האחרונים חלה התמתנות במספר הבדיקות, נראה כי עדיין לא ניתן לראות בכך אינדיקציה לירידה בביקוש הגבוה לבדיקות קורונה וייתכן כי יש לייחס זאת לימי החג.

 

בהשוואה לגל הראשון של הקורונה בחודש אפריל, מדובר בעלייה דרמטית בכמות הבדיקות ובקופות חולים מציינים כי זה כרוך בעומסים גדולים מאוד.

 

 

בפיקוד העורף שנכנס לפני כחודשיים לתמונה ומנהל את מערך הבדיקות, נערכים לעלייה משמעותית עוד יותר בכמות הבדיקות כאשר על פי התכנון בחודש נובמבר ולקראת החורף הקרוב, מספר הבדיקות צפוי להגיע ל-100 אלף בדיקות ביום.

 

"מדובר במאמץ לאומי שבו לוקחים חלק קופות החולים, מד"א ומרכזי הבדיקה של פיקוד העורף. אנו אחראים על הבקרה והוויסות של העומסים במטרה למנוע את הלחץ על המעבדות כדי לאפשר להן לעמוד בכמות הבדיקות", מסביר סא"ל רוני האיון, סגן מערך הבדיקות בפיקוד העורף.

פיקוד העורף מתמודד עם נגיף הקורונה פיקוד העורף מתמודד עם נגיף הקורונה צילום: דובר צה"ל

 

עשרות אלפי דגימות שנלקחות מדי יום יוצרות לחץ עצום על המעבדות שצריכות לספק תשובות בטווח זמן מיידי. "הקופות נערכו לנושא זה. מכבי הרחיבה משמעותית את המעבדה המרכזית. קלטנו עשרות עובדים נוספים, הכשרנו אותם כדי לבצע את כל הבדיקות הנוספות האלה. אנחנו נותנים מענה לצורך שעולה כרגע", מציינת ד"ר מירי מזרחי ראובני, ראש חטיבת הבריאות של מכבי.

 

אפקט העומס: "היו לי תסמינים, חיכיתי לתשובה אך הבדיקה שלי נעלמה"

 

העלייה הדרמטית בכמות הבדיקות היא תוצאה של העלייה בתחלואה וככל שמספר הבדיקות גדל, כך גדל גם מספר הנבדקים המאומתים. ככל שהעומס והלחץ גוברים, יש יותר סיכוי לטעויות ותקלות בשלבי הבדיקה, כפי שניתן ללמוד מהמקרה של מטופלת בקופת חולים כללית באיזור המרכז שסבלה מתסמיני קורונה וביקשה לבצע בדיקה.

 

"הרגשתי לא טוב בערב ראש השנה והופיעו אצלי תסמינים של חום, כאבי ראש, שיעול. פניתי לרופא המשפחה שאמר שיגיעו אליי ממד"א לקחת דגימה. באותו ערב כבר קיבלתי טלפון ממד"א שיגיעו רק בעוד שבוע, התחננתי שיקדימו כי אני לא חשה בטוב אך זה לא עזר. ניסיתי לקבל הפניה חדשה לביצוע הבדיקה בדרייב אין. בכל מקום אליו התקשרתי – קופת החולים, כוכבית 2700, מד"א, העבירו אותי אחד מהשני ולא הצלחתי לקבל הפניה חדשה. לשמחתי לאחר יומיים התקשרו שוב ממד"א והודיעו לי שיגיעו אליי בהקדם. הבדיקה נלקחה כבר באותו היום לשמחתי ואז המתנתי בדריכות לתוצאה, אחרי יומיים של המתנה התברר לי מרופא המשפחה שהבדיקה שלי נעלמה, פשוט אין תוצאה לבדיקה", מתארת מטופלת מאיזור המרכז.

 

בניסיון שלנו לברר את פרטי המקרה, אותרה לבסוף הבדיקה, אך גם אחרי האיתור לא הצליח רופא המשפחה לגלות את התוצאה לדגימה הזאת שהגיעה באופן לא ברור לבית החולים זיו בצפת ונתקעה שם. ניסיונות ליצור קשר עם המעבדה בבית החולים לא עלו יפה. רק בעקבות התערבות נוספת המטופלת קיבלה תשובה - אחרי שבוע מביצוע הבדיקה.

 

עמדת בדיקת קורונה בקופת חולים כללית עמדת בדיקת קורונה בקופת חולים כללית (צילום: דוד חורש, דוברות כללית

 

מקופת חולים כללית נמסר בתגובה למקרה זה כי "נטילת דגימה בבית המטופל נעשית באמצעות מד"א אשר קובעים את המועד לדיגום. המועד לבדיקת המטופלת הוקדם אך בשל העומס הקיים במעבדות בימים האחרונים, שחלקם היו גם ימי חג, מתן התשובה התעכב, אנו מצרים על כך".

 

עוד נמסר מקופת חולים כללית כי "בשל הביקוש לבדיקות נוצר עומס על כלל המעבדות בארץ. העומס הרב וכמות הבדיקות משפיע גם על טווח הזמן למתן התשובה שמתארך. אנו עושים את כל המאמצים כדי להשלים את התהליך במהירות האפשרית שניתן".

x