$
בארץ

בדיקת כלכליסט

ההיגיון המוזר של משהב"ט: תקופת צינון מטיפול בעמותות, אבל לא ביצרנית מערכות נשק

אמיר אשל, מפקד חיל האוויר לשעבר, שמונה על ידי בני גנץ למנכ"ל משרד הביטחון, היה סוכן שיווק של יצרנית הנשק רפאל. למרות זאת, מותר לו לעסוק ללא הגבלה בנושאים הקשורים לחברה. מנגד, בעמותות חינוך שהיה חבר בהן הוא מנוע לשנה

תומר גנון ועמרי מילמן 11:5306.10.20

כאשר מונה אלוף במיל' אמיר אשל למנכ"ל משרד הביטחון על ידי שר הביטחון בני גנץ הוא נדרש, כמקובל במקרים כאלה לחתום על הסדר ניגוד עניינים. הסדרים כאלה נועדו לוודא שאיש הציבור לא ייקלע במסגרת תפקידו למצב של חשש לאינטרסים סותרים בין העניינים עליהם הוא מופקד לבין עניין אחר שלו — עסקי, משפחתי, חברי ועוד.

 

ההסדר של אשל, לשעבר מפקד חיל באוויר ששימש כיועץ עצמאי במטה "כחול לבן" במהלך 2020, נוסח על ידי היועץ המשפטי של משרד הביטחון, עו"ד איתי אופיר. מנוסח ההסדר עולים כמה סימני שאלה.

 

אמיר אשל. "הפעילות ברפאל לא מומשה" צילום: עמית שעל אמיר אשל. "הפעילות ברפאל לא מומשה" צילום: עמית שעל

 

סוכן שיווק של רפאל

 

כך, למשל, ההסדר מתיר לאשל לעסוק בענייני חברת רפאל המייצרת אמצעי לחימה מתקדמים, ויש לה ממשקים רבים עם משרד הביטחון. זאת, על אף שאשל שימש כסוכן שיווק של החברה.

 

רפאל היא אחת משלוש היצרניות הגדולות של התעשיות הביטחוניות עליהן נשען הצבא. כך למשל ב־2019, לפי הדו"חות הכספיים שלה, כ־40% מהכנסותיה (4.58 מיליארד שקל) היו ממכירות למערכת הביטחון.

 

מה היה הקשר של אשל לרפאל לפני מינויו? על פי ההסדר, הוא הקים באוגוסט 2019 יחד עם אל"מ במיל' עדי גור לביא, טייס לשעבר, את חברת איגל 88, במטרה לעסוק בתיווך ביטחוני. במסגרת זאת פעל כאמור כסוכן שיווק של רפאל.

 

"במסגרת פעילותי בחברת איגל", דיווח אשל למשרד הביטחון, "שימשתי כסוכן שיווק של רפאל — בתחום ספציפי ולמדינה ספציפית — במשך כחודשיים וחצי. פעילות זו לא מומשה בשל משבר הקורונה ולא התקבל על ידי כל תשלום או תקבול אחר בגין פעילות זו".

 

ההחלטה לאפשר לאשל לטפל ללא הגבלה בענייני רפאל, שהיא כאמור בעלת ממשקים רבים עם משרד הביטחון, מעוררת תמיהה מסיבה נוספת: האיסור שהוטל עליו לעסוק למשך שנה בעניינים של שתי עמותות שבהן היה חבר ועד — "קרן רמון" ו"מרכז מורשת ""יהדות בבל" — הפועלות בתחום החינוך והמורשת ועל פניו הקשר שלהן לתפקידו כיום זניח.

 

אם הקשר עם רפאל, כפי שטוענים במשרד הביטחון, הוא זניח עבור אשל ולכן אין סיבה למנוע ממנו לעסוק בעניינה של מי שאחראית על 40% מהמכירות למשרד, מדוע שייאסר עליו לעסוק למשך שנה בענייני עמותות חינוך ומורשת שאין להן קשר ידוע למשרד הביטחון?

 

"ההסדר נבחן ונוסח בהתאם לכללים המחייבים בעניין זה, ובכלל זה בהתאם לאמות המידה שנקבעו על ידי היועמ"ש לממשלה, ובתיאום עם כלל הגורמים הנדרשים", נטען בתגובה של משרד הביטחון. "במרץ 2020 התקשרה חברת הייעוץ איגל עם חברת רפאל למתן שירותי תיווך נקודתיים. נוכח פרוץ הקורונה, ההתקשרות כלל לא יצאה אל הפועל ועבודת הייעוץ כלל לא בוצעה. לפיכך, לא היה מקום למנוע את מנכ"ל המשרד מענייניה של רפאל".

 

זאת כאמור אינה התמיהה היחידה סביב ההסדר. אשל החזיק 80% מחברת איגל, באמצעות חברה פרטית נוספת שנמצאת בבעלותו המלאה — אי ווינד (א.ש.א). על פי רשם החברות, אשל וגור לביא, שותפו באיגל, שימשו כדירקטורים יחידים בחברה מיום היווסדה.

 

שר הביטחון בני גנץ שר הביטחון בני גנץ צילום: רויטרס

 

החברה הפרטית לא פורקה

 

על פי ההסדר, בעקבות כניסתו של אשל לתפקיד מנכ"ל המשרד הביטחון, ועל אף שנטען שלא הייתה בה כל פעילותה מלבד עסקת רפאל שלא צלחה, חברת איגל לא פורקה. הונה הרשום של החברה הוא 100 אלף שקל, ואשל העביר את מניותיו (80%) לאחר.

 

מבדיקה ברשם החברות עולה כי המניות הועברו ללא תמורה לגור לביא, שמחזיק כעת בבעלות מלאה באיגל באמצעות חברה פרטית שבבעלותו. אשל אגב התחייב גם להקפיא את כל פעילותו בחברה אי ווינד הפרטית בעת כהונתו בשירות המדינה.

 

אם כל תכליתה של פעילות איגל, כפי שטען אשל, הייתה עסקת תיווך אחת עם רפאל שלא צלחה, מדוע לא פורקה החברה? האם המניות עברו על מנת לשוב לידיו של אשל לאחר שיסיים את תפקידו בשירות הציבורי?

 

ממשרד הביטחון נמסר בתגובה: "העברת המניות בחברת איגל נעשתה ללא תמורה ואינה כוללת אופציה להחזרת השליטה לידי המנכ"ל. איגל נוסדה לשם מתן שירותי תיווך, אולם בפועל, לא התקיימה בה כל פעילות עסקית או כספית למעט ההתקשרות האמורה עם רפאל, אשר גם היא לא יצאה אל הפועל. נוכח פעילותה המצומצמת של החברה, לא היה מקום למנוע את המנכ"ל מעיסוק בענייניה למשך יותר מחצי שנה".

 

תמיהה נוספת שעולה מהסדר ניגוד העניינים של אשל היא סביב ההחלטה לאסור עליו לעסוק למשך חצי שנה בלבד בלקוחות מהותיים פרטיים של חברות מקבוצת BIRD, העוסקת בייצור וייצוא של מוצרים ביטחוניים, בהם מערכות הגנת מתקדמות לכלי טייס.

 

BIRD, שבה כיהן אשל כדירקטור במשך כשנה ושלושה חודשים, רשומה כיצואן וכספק של משרד הביטחון, אך לפי הצהרתו של אשל אין לה התקשרויות פעילות עם המשרד בעת כניסתו לתפקיד. למרות הפוטנציאל שקיים, ודווקא כאשר בענייני עמותות שבהן כיהן כחבר ועד מנהל נאסר עליו להיות מעורב במשך שנה, על אשל נאסר לעסוק בנושאים שקשורים ללקוחות חברת BIRD למשך חצי שנה בלבד.

 

ממשרד הביטחון נמסר בתגובה: "המנכ"ל מנוע מלעסוק בחברת BIRD או בכל עניין שיש בו כדי להשפיע באופן ישיר על החברה הנ"ל, חברות שבשליטתה, נושאי משרה או בעלי שליטה בה למשך שנה. הגבלה לחצי שנה היא רק בלקוחות מהותיים פרטיים ומסוימים של החברה או של חברות הבנות שלה".

x