$
בארץ

קבינט הקורונה יתכנס מחר, אך לא ידון בשינויים במתכונת הסגר

בישיבה מחר ידונו השרים במידת ההצלחה של הסגר ובתנאים ליציאה ממנו. הם לא יקבלו החלטות על הקלה או החמרה בסגר, וימתינו לראות אם המגמות הנוכחיות יימשכו. נתניהו: "את ההחלטות על המשך הסגר נקבל ביום חמישי. נדון בהגדלת הקנסות"

איתמר אייכנר, ynet 21:3904.10.20

נגיף הקורונה - תמונת מצב בארץ ובעולם

 

קבינט הקורונה יתכנס מחר (שני) ב-17:00 לדיון על מידת הצלחתו של הסגר בריסון התחלואה, ועל קביעת יעדים לתוכנית היציאה ממנו. עם זאת בישיבה לא יתקבלו החלטות על החמרה או הקלה בסגר, והן יעמדו על הפרק רק בישיבה הבאה, שתתכנס ביום חמישי.

 

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר בסרטון שפרסם הערב כי "יש כאלה שכבר אומרים שיש להם אופטימיות זהירה שהסגר כבר מתחיל לעבוד, לעשות שיטוח של עקומת הגדילה". הוא הוסיף: "אני יותר זהיר מהזהירים. אני רוצה לחכות לפחות שיעברו לפחות 10 ימים. זה אומר שאת ההחלטות על המשך הסגר, אחרי מוצאי שמחת תורה, אנחנו נקבל רק ביום חמישי. בינתיים נדון מחר בקבינט על נתוני היציאה ארוכי הטווח מהקורונה, המעבר משלב לשלב, שמירת האוכלוסייה המבוגרת, הגדלת הקנסות והגברת המשמעת והאכיפה".

 

ההחלטה שלא להחליט מחר על שינויים במתכונת הסגר התקבלה אחרי שבהתייעצויות שקיימו היום ראש המל"ל, שר הבריאות וראשי מערכת הבריאות הגיעו למסקנה שאין מספיק נתונים, ולא ברור אם השיפור הקל בתחלואה בימים האחרונים נובע מירידה בהיענות הציבור להיבדק בזמן החגים וסוף השבוע.

 

רה"מ נתניהו. "יותר זהיר מהזהירים" רה"מ נתניהו. "יותר זהיר מהזהירים" צילום: צילום מסך

 

 

לפי הנתונים שהוצגו לשרים בקבינט הקורונה, ייתכן שמקדם ההדבקה R בציבור הכללי, כלומר מחוץ למגזר הערבי והחרדי, ירד מתחת ל-1. המשמעות היא שכל חולה מדביק בממוצע פחות מאדם אחד, דהיינו התפשטות המגפה נבלמת. עם זאת עדיין מוקדם לדעת כיצד השפיע יום כיפור על ההתפשטות.

 

גם מניתוח שביצעו פרופ' ערן סגל, חגי רוסמן, תומר מאיר ומכון ויצמן למדע עולה כי ישנה ירידה במספר הנדבקים החדשים ברמה הארצית. בפילוח לפי מגזרים, במגזר הכללי יש מגמת ירידה במספר הנדבקים החדשים אך יציבות במספר החולים שמצבם קשה. במגזר הערבי יש ירידה משמעותית במספר הנדבקים החדשים, במספר החולים המאושפזים ובתמותה מהנגיף, ואילו במגזר החרדי נמשכת המגמה של עלייה במספר הנדבקים היומי, במספר החולים המאושפזים ובתמותה מקורונה.

 

לגבי תוכנית היציאה מהסגר, היום התקיימו התייעצויות בין הגורמים השונים ומסתמנת הסכמה על מתווה כללי של יציאה מהסגר, הכולל חמישה עד שבעה שלבים. השלב הראשון יהיה החזרה של מקומות העבודה במגזר הפרטי שפועלים ללא קבלת קהל. עדיין ישנם ויכוחים מתי השלב הראשון ייכנס לפועל, אך גורמים בכירים בקבינט הקורונה אמרו שיש סיכוי להקלות ראשונות שכאלה כבר בשבוע הבא, אם מגמת הירידה בתחלואה תימשך.

 

 

בית החולים בילינסון בית החולים בילינסון צילום: דנה קופל

 

 

גם גורמי הבריאות חוששים פחות מחידוש העבודה במקומות הללו מבחינה אפידמיולוגית, אך התריעו מהתרופפות של המשמעת הכללית אם יתחילו הקלות כעת. בהמשך השבוע תתקיים ישיבה נוספת של קבינט הקורונה שבה יתקבלו החלטות.

 

השר לשיתוף פעולה אזורי אופיר אקוניס, שאינו חבר בקבינט הקורונה, אמר לקראת ישיבת הקבינט כי "הממשלה צריכה לאפשר את פתיחת המסחר בחנויות רחוב ומסעדות החל מעוד שבועיים ולפתוח מחדש את השמיים בהקדם".

 

שר הכלכלה והתעשייה עמיר פרץ הודיע כי ידרוש מחר בישיבת בקבינט הקורונה לקבוע יעד לפתיחת העסקים הקטנים שבהם עד עשרה עובדים ללא קבלת קהל, במקביל לפתיחת מעונות היום וגני הילדים. "אנו חייבים לפעול בזהירות, אך יש לקבוע נוסחה הקובעת את היקף הפתיחה בהתאם לירידת התחלואה. מצבם הכלכלי של העצמאים והעסקים הקטנים על סף קריסה, אנו חייבים לאפשר להם לחזור לעבוד", אמר פרץ.

 

המל"ל: לשלול תמיכה כלכלית ממי שמפרים את המגבלות

 

בדו"ח של המל"ל שפורסם היום נכתב כי יש לקדם הגדלה של הקנסות על עבירות על אי-עטיית מסכה, התקהלות, ואף לשלול תמיכה כלכלית ממי שמפרים את המגבלות. במל"ל גם טוענים כי היקף השימוש בתחבורה הציבורית גדול מדי, וכי תחת תנאי הסגר הנוכחיים תנועת האזרחים אמורה להיות נמוכה הרבה יותר.

 

לפי דו"ח המל"ל, שיעור הבדיקות החיוביות עמד בשבת על 10.3% מכלל הבדיקות - נמוך מהממוצע בשבוע שעבר שעמד על 12.6%. שיעור זה נמצא במגמת ירידה בארבעת הימים האחרונים לממוצע של 11.5% בימים רביעי עד שבת, לעומת 13.7% בארבעת הימים שקדמו להם.

 

עם זאת מספר החולים המאושפזים במצב קשה טיפס לשיא של 891. בשבת הגיע מספר המונשמים לשיא של 222, אך כעת ירד מעט ל-212. בשבוע האחרון מתו מהנגיף 222 בני אדם - ממוצע של 31 ביום. מספר החולים בפועל האמיר ל-70,367, אחרי שלפני שבוע עמד על כ-66 אלף.

 

 

שוטרת במחסום שוטרת במחסום צילום: רויטרס

 

x