$
בארץ

טיל שחלמתי על פראג: צ'כיה רוכשת מערכת הגנה אווירית מרפאל ב-430 מיליון דולר

משרד ההגנה הצ'כי יזמין 4 סוללות של מערכת הספיידר הישראלית, שיחליפו את טילי ה-SA6 המתיישנים. האספקה: ב-2023

אודי עציון 15:4325.09.20

במלחמת יום הכיפורים ב-1973 התגלו מערכת טילי ה-SA6 הרוסיות שסופקו למצרים ולסוריה כאויב קשה, כמעט בלתי מנוצח, למטוסי חיל האוויר. אבל 47 שנים לאחר מכן מדובר כבר במערכת שמתקשה להתמודד עם לוחמה אלקטרונית ואווירית עכשווית. 

 

שר ההגנה הצ'כי לובומיר מטנר הודיע היום כי בתום בדיקה של שבע מערכות הגנה אווירית מתשעה יצרנים החליטה צ'כיה לרכוש את מערכת הספיידר של רפאל כתחליף למערכת הרוסית המתיישנת. הצ'כים מתכוונים לחתום על החוזה ב-2021, במסגרתו ירכשו 4 סוללות של מערכת הספיידר הניידת. שווי החוזה: 430 מיליון דולר והמערכות יסופקו ב-2023. 

מערכת ההגנה האווירית ספיידר מערכת ההגנה האווירית ספיידר צילום: דוברות רפאל

 

כל סוללה כוללת רכב פיקוד ושליטה, משגרים לטילי פיתון-4 ודרבי של רפאל ומכ"ם מתוצרת חברת אלתא של התעשייה האווירית. מדובר בהסבה של טילי אוויר אוויר לטילי קרקע אוויר, באמצעות הוספת מאיץ שמעניק להם את המהירות הראשונית לפני שמופעל המנוע הרגיל שלהם.

 

המערכת מסוגלת להגן על שדות תעופה ואתרים אסטרטגיים, וגם להיפרס במהירות באתרים חדשים. צ'כיה הזמינה כבר בשנה שעברה מערכות מכ"ם של אלתא לתגבור מערך ההגנה האווירי שלה, ב-100 מיליון דולר.

 

מאז הצטרפה צ'כיה לנאט"ו ב-1999 היא נמצאת בתהליך ארוך ויקר של בנייה מחדש של כוחותיה הצבאיים, בהתאם לסטנדרטים של הברית הצפון אטלנטית, וכמענה לאיום הגובר של רוסיה על שכנותיה. למרות ההשקעות, הצ'כים הודיעו כי לפחות עד שנת 2024 לא יצליחו לעמוד ביעד של הוצאת 2% מהתמ"ג לצרכי ביטחון.

 

למרות שלא נרכשה בידי חיל האוויר, זוכה מערכת הספיידר להצלחה בקרב לקוחות זרים. עד כה רכשו אותה הודו, ולפי מקורות זרים גם גיאורגיה, ויטנאם וסינגפור. הפיליפינים צפויה להיות הלקוחה הבאה של המערכת.

x