$
בארץ

דיווח שוטף

קבינט הקורונה ידון בבוקר במתווה חדש להפגנות

ראש הממשלה התייחס בדיון בקבינט הקורונה להפגנות, ואמר: "הפארסה הזו חייבת להיפסק, אנחנו בשעת חירום; מותר ללכת לכותל רק אם אתה גר במרחק 1,000 מטר משם, אבל לבלפור אפשר להגיע מכל רחבי הארץ"; ניסנקורן: "צריך להתאים את ההפגנות לסגר - לא למנוע"; יועצו של רה"מ, טופז לוק, נקנס על סך 5,000 שקלים בשל הפרת בידוד; נגיד בנק ישראל והמשנה נכנסו לבידוד; שירות התעסוקה: מעל 28 אלף דורשי עבודה נרשמו מאז אתמול

כלכליסט ו-ynet 20:5822.09.20

נגיף הקורונה - תמונת מצב בארץ ובעולם

 

 

חולים פעילים מול מחלימים

 

 

שיעור חיוביים

 

 

20:55 - צוות מיוחד יגבש מתווה להפגנות ולתפילות; דיון קבינט הקורונה ימשיך מחר

 

ק בינט הקורונה שהתכנס במשך כמעט תשע שעות לא הצליח לגבש החלטה בדבר הגבלות נוספות. הערב (יום ג') בתום דיון שחלק ניכר ממנו הוקדש למחאה נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו, אימץ הקבינט את ההצעה של השר גבי אשכנזי להקים צוות בין-משרדי שיגבש מתווה מסודר להפגנות. מתווה זה יוגש לקבינט בדיון שיתחדש ב-11:30 בבוקר.

 

שר החוץ גבי אשכנזי הציע כאמור להקים צוות בין-משרדי מקצועי בהשתתפות נציגי משרד הבריאות, המשפטים והמשטרה שיגבש מתווה מוסדר שיאפשר הפגנות תחת מגבלות משרד הבריאות ועם יכולות אכיפה על ידי המשטרה.

 

 

20:30 - יועצו של רה"מ, טופז לוק, נקנס על סך 5,000 שקלים בשל הפרת בידוד

 

יועצו של ראש הממשלה, טופז לוק, נקנס על סך 5,000 שקלים על הפרת בידוד. זאת לאחר שנצפה סמוך להפגנה במרכז ירושלים במוצאי החג, בזמן שהיה אמור להיות בבידוד לאחר שחזר עם המשלחת המדינית מוושינגטון.

 

20:20 - ניסנקורן: "צריך להתאים את ההפגנות לסגר - לא למנוע"

 

שר המשפטים, אבי ניסנקורן, אמר כי "יש להתאים את ההפגנות לסגר, אבל ההגבלות צריכות להיקבע על ידי צוות מקצועי ולא פוליטיקאים שנגם המחאה מופנית". לדבריו, "נתמוך במתן סמכויות אכיפה למשטרה כלפי המפגינים שיפרו את ההנחיות אבל במדינה דמוקרטית לא מונעים מאזרחים את הזכות להפגין".

 

 

 

19:55 - נתניהו על ההפגנות: "הפארסה הזו חייבת להיפסק, אנחנו בשעת חירום"

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחסה לסוגיית ההפגנות בדיון בקבינט הקורונה ואמר כי "הפארסה הזו חייבת להיפסק. כולם מבינים, אנחנו בשעת חירום". לדבריו, "מותר ללכת לכותל רק אם אתה גר במרחק 1,000 מטר משם, אבל לבלפור אפשר להגיע מכל רחבי הארץ". נתניהו הוסיף כי "כל הציבור נדרש לקיים הגבלות ורק קבוצה של מפגינים מוחרגת מהכלל. חייב להיות דין אחד גם לתפילות וגם להפגנות ולכל ההתקהלויות באשר הן. אחרת הציבור לא ישמע להנחיות ונגביר את התחלואה למימדים איומים".

 

לדברי ראש הממשלה, "נקבל החלטות חשובות מאוד בקבינט הקורונה היום או לכל המאוחר מחר". הקבינט החל בדיונים מוקדם יותר היום על רקע העלייה המתמשכת בתחלואה בנגיף.

 

 

מפגינים בבלפור מפגינים בבלפור צילום: חיים גולדיטש

 

 

18:20 - שר הכלכלה והתעשייה עמיר פרץ: "אני נגד הטלת הגבלות נוספות"

 

לדברי שר הכלכלה והתעשייה, "אסור לשנות את ההחלטה שנתקבלה לפני מספר ימים. אם נצא שוב בהחלטות חדשות, ניצור בלבול. מקומות עבודה נערכו להגבלות האלה, והגבלות נוספות ייצרו כאוס. עוד הוסיף כי "הציבור מפנים את ההוראות ומתחיל לבצעם, העסקים הקטנים, המפעלים התאימו עצמם, המערכות הכלכליות התאימו עצמם. אין סיבה לאחר חמישה ימים לצאת בהוראות חדשות.

 

"אנחנו צריכים לקיים דיון לאחר שבועיים כדי לבחון את התוצאות ואז להכריע. עלינו להשקיע את מאמצנו בעיבוי מערכת הבריאות, להגדיל את התשתיות ואת כח האדם. חתמתי על צו שאוסר ייצוא של מכונות הנשמה וכל מה שדרוש למניעת הקורונה. מערכת הבריאות במבחן הכי גדול, שם אנו צריכים להשקיע. חייבים להניח לכלכלה להמשיך לפעול בהתאם להנחיות הנוכחיות".

עומרי מילמן

 

 

17:18 - נגיד בנק ישראל והמשנה נכנסו לבידוד בעקבות חולה מאומת בדיוני הוועדה המוניטרית

 

אחד מעובדי הבנק שהשתתף בדיוני הוועדה המוניטרית ביום רביעי שעבר אובחן היום כחולה קורונה כך הודיע היום בנק ישראל, ולכן משתתפי הדיונים, וביניהם חברי הוועדה (כולל הנגיד אמיר ירון והמשנה לנגיד אנדרו אביר) מצויים כעת בבידוד עד לסיום החקירה האפידמיולוגית ועד לקבלת הנחיות נוספות. עבודתם מתבצעת באופן שוטף וסדיר מביתם.

 

בבנק ציינו כי אין מדובר באחד מחברי הוועדה המוניטרית ושדיוני הוועדה המוניטרית התקיימו כל העת במסגרת הנחיות התו הסגול ותוך הקפדה על ריחוק בין המשתתפים. (עמרי מילמן)

 

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון ינו נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון ינו צילום: אלכס קולומויסקי

 

17:15 - ח"כ שלח: "לעצור את ההפגנות עד תום הסגר"

 

ח"כ עפר שלח מסיעת יש עתיד-תלם קרא לעצירת ההפגנות עד סוף הסגר: "מי שהמטרה יקרה לליבו צריך להגיד עכשיו: עוצרים עד סוף הסגר, ממשיכים בדרכים אחרות". לדבריו, "אין דבר צודק יותר המחאה נגד ראש ממשלה מושחת וכושל. ואין דבר מוצדק יותר מעצירת ההפגנות ההמוניות נגדו ברגע הקריטי הזה".

 

 

15:17 - נתניהו: להפעיל חוק שיאפשר "צו 8" לרופאים פרטיים, גם נגד רצונם

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו הנחה להפעיל חוק שיאפשר להביא בצו רופאים ממערכת הבריאות הפרטית גם בניגוד לרצונם, זאת כדי שיסייעו בטיפול בחולי קורונה במרכזים הרפואיים בארץ. (איתמר אייכנר)

 

13:00 - מעל 28 אלף דורשי עבודה מאז אתמול 

 

היקף גל המפוטרים של הסגר השני הגיע הבוקר ל-70 אלף איש. לאחר שבראש השנה נרשמה 42 אלף מובטלים חדשים, אתמול נרשמו 28 אלף. מתוך ה-70 אלף, ל-55 אלף - כ-80% - זהו חל"ת שני מאז תחילת משבר הקורונה; כך מסר היום (ג') שירות התעסוקה. מדובר במספרים גדולים, אבל רחוקים מהמספרים שנרשמו בשבוע הראשון של המשבר והגיעו ל-130 אלף איש ביום. רק 5,000 דיווחים התקבלו במקביל על שיבה לעבודה.

 

מתוך סך המובטלים, 64 אלף הוצאו לחל"ת ו-6,000 - המהווים 8% בלבד - הפכו למובטלים בשל פיטורים או סיבות אחרות. יש לזכור שהוצאה לחל"ת אינה בהכרח מעידה על כוונה להחזיר את העובד - לעיתים היא פשוט דרך לדחות את ההליכים וההוצאות הכרוכות בפיטוריו.

 

כך, מספר דורשי העבודה הרשומים בשירות התעסוקה עבר שוב את ה-800 אלף איש והוא עומד כרגע על 802 אלף. באוצר מעריכים שצפויה תוספת של 250-300 אלף מובטלים במהלך הסגר השני. אם התחזית תתממש, בשיא הגל הזה נתקרב למיליון מובטלים. כרגע קצב ההוצאה לחל"ת נראה איטי יחסית, והרבה תלוי בשאלה עד כמה תחליט הממשלה להחמיר את הסגר על עסקים שאינם מקבלים קהל.

(שחר אילן)

 

12:10 - גמזו דורש החמרה

 

סגירת בתי הכנסת, צמצום פעילות מקומות העבודה - אלו רק חלק מדרישות פרויקטור הקורונה, פרופ' רוני גמזו, שאותן יעלה לדיון בישיבת קבינט הקורונה היום (שלישי). במצגת שהועברה מטעם "מגן ישראל", התוכנית למאבק בקורונה שבראשה עומד גמזו, פורטו האפשרויות להחמרה בסגר, במטרה להוריד את נתוני התחלואה.

 

 

רוני גמזו רוני גמזו צילום: לע"מ

 

אלו האפשרויות להחמרה: צמצום פעילות מקומות העבודה - 50% במגזר הפרטי, המגזר הציבורי במתכונת חירום; סגירת בתי הכנסת ואיסור התקהלויות חג רחבות; סגירה מלאה של שווקים (כולל שוק ארבעת המינים); וכן צמצום סיכונים ביום כיפור, כולל אכיפה מוגברת לאיסור הגעה למקוואות.

 

גמזו הדגיש אם יוחלט על החמרה, יש לבצע את כלל ההחמרות יחד ולא לפצל אותן. בנוסף כתב כי יש לבצע את ההחמרה מוקדם ככל הניתן. במצגת שהעביר נכתב כי "ניכר כי בימי החג חלה היענות גבוהה מאוד להגבלות ההתקהלות והתנועה, למעט מקרים חריגים ובודדים. סגירת העסקים - מסעדות, מתחמי בילוי, מסחר, אירועים – מבוצעת היטב".

 

בנוגע למתווה בתי הכנסת נכתב כי "במרבית המקומות נעשה מאמץ לעמוד בהנחיות, לצד זאת התקיימו שורת הפרות בקהילות שונות". לגבי הפעלת מקומות העבודה מאתמול נאמר כי "לא נרשמו הפרות בהיקפים משמעותיים - ניתנו 1,022 דו"חות על הפרת יציאה שאינה למטרה מותרת ו-38 דו"חות לבתי עסק שנפתחו בניגוד להנחיות הסגר". עם זאת, צוין, עוד מוקדם לקבוע את מידת ההיענות במודל זה.

  

11:00 - לאחר חודשיים וחצי: אל על החלה בחידוש הדרגתי של טיסות המטען שלה

 

חברת אל על החלה בחידוש הדרגתי של טיסות המטען שלה באמצעות צי הדרימליינר עם המראתו הבוקר של מטוס החברה מנתב"ג להונג קונג. בחודש הבא, כך דיווחה החברה לבורסה, היא תחל בצורה הדרגתית בהוצאת טיסות נוסעים. ב-1 באוקטובר נערכת החברה להוצאת טיסות ליוון והחל מ-12 באוקטובר יופעלו טיסות יומיות לפריז, לונדון וניו יורק.

 

10:20 - שר המדע שי: "נשקלת הפחתת פעילות המגזר הפרטי ל-50%"

 

שר המדע והטכנולוגיה יזהר שי אמר בריאיון באולפן ynet כי אין ברירה אלא להחמיר את ההגבלות. "אנחנו רואים את מספר התחזיות שבהן התחלואה הקשה עוברת את הקו האדום וזה יקרה תוך שבעה עד עשרה ימים. צריך להגיב כדי למנוע את הצמיחה הזאת", אמר. שי ציין כי "יש שורה של צעדים שאפשר לנקוט בהם - אחד הדברים הוא הפחתה במקומות עבודה, אנחנו שוקלים להפחית את המגזר הפרטי ל-50%".  

יזהר שי יזהר שי

 

09:00 - נתוני הקורונה: 3,843 חולים אובחנו אתמול, שיעור הבדיקות החיוביות - 11.2%

 

אחרי יממה של ירידה במספר המאובחנים עקב הירידה בבדיקות, שוב חלה עלייה - ו-3,843 אובחנו אתמול. עם זאת, המספר נמוך יחסית לנתונים של השבוע שעבר, בין היתר בשל מספר הבדיקות הנמוך בהשוואה לשבוע הקודם.

 

שיעור החיוביים אתמול היה מהגבוהים ביותר מפרוץ המגפה - 11.6%. למעשה, אחד מכל 9 נבדקים אובחן כחיובי לקורונה. בסך הכול פוענחו אתמול 33,119 תוצאות בדיקות קורונה.

 

מאז הגעת הנגיף לארץ אובחנו בישראל 192,579 נדבקים. ישראל מדורגת במקום ה-24 בעולם במספר הנדבקים, ובמקום ה-13 בעולם מבחינת מספר הנדבקים הכולל למיליון תושבים, מעט אחרי ברזיל וארצות הברית.

 

בבתי החולים ברחבי הארץ מאושפזים 1,359 חולי קורונה. 653 מהם במצב קשה ו-279 במצב בינוני. 169 חולים מחוברים למכונות הנשמה. מאז הגיע הנגיף לארץ נפטרו 1,273 חולים. 

 

חולים קשה ובינוני

 

 

בישראל 50,563 חולים פעילים. 5,466 מהם, כלומר יותר מ-10%, הם תושבי ירושלים. 2,720 חולים פעילים מתגוררים בבני ברק, 1,825 באשדוד, 1,472 בתל אביב, 1,315 בפתח תקווה, 1,203 בנתניה, 1,167 בבאר שבע, 1,158 בחולון, 1,075 במודיעין עילית, 1,045 בחיפה, 1,023 בראשון לציון, 892 באשקלון, 859 בבית שמש, 723 באלעד, 702 ברחובות, 650 בחדרה, 616 באום אל פחם, 598 בבת ים, 563 בנתיבות, 528 בנצרת, 498 בביתר עילית, 467 ברמת גן, 449 בסכנין, 411 בטמרה, 398 ביבנה, 384 ברמלה, 378 במודיעין-מכבים-רעות, 376 בלוד, 354 באופקים, 345 בראש העין, 331 בקריית גת, 329 בבקה אל גרבייה, 324 בכפר סבא, 316 בעפולה, 313 בהרצליה ו-302 ברעננה. 

 

מתחילת החודש אובחנו בישראל 75,697 נדבקים בקורונה. מדובר בכ-40% מסך כל הנדבקים מאז הגיע הנגיף לארץ. למעשה, החודש מאובחנים בממוצע מדי יום כ-3,600 נדבקים חדשים - פי 3 ממספר הנדבקים שאובחן בכל חודש מאי.

 

מספר המונשמים עלה מתחילת החודש מ-118 ל-169. מדובר בעלייה מדאיגה של 43%. מספר החולים שמצבם קשה זינק מ-438 בתחילת החודש ל-653 היום. כאן מדובר בעלייה של כמעט 50%. מתחילת החודש נפטרו בישראל 327 חולי קורונה. מדובר ביותר מ-15 נפטרים מדי יום.

 

8:30 - התרחיש שהוצג לשרים: תוך 3 שבועות - עוד אלף חולים קשה

 

בערב החג נחצה לראשונה רף 600 חולי הקורונה שמצבם קשה. היום מאושפזים 653 חולים קשה בבתי החולים. על פי ההערכות, כבר בסוף השבוע ישראל תחצה את קו הספיקה של 800 חולים קשה.

 

אבל העלייה החדה במספרם לא צפויה להסתיים כאן. לפי התרחיש שהוצג לשרים, עד אמצע אוקטובר - תוך לא יותר משלושה שבועות - מספר חולי הקורונה שמאושפזים במצב קשה יגיע ליותר מ-1,600.

 

התרחיש הזה הוצג לממשלה אתמול (שני) בשיחת זום על ידי פרופ' ינון אשכנזי מהאוניברסיטה העברית. על פי הערכתו, שנמסרה בשיחת הזום, מספר החולים קשה בבבתי החולים יגיע ל-800 עד סוף השבוע. הערכה דומה הציג גם פרופ' ערן סגל ממכון ויצמן, שגם הוא מייעץ לקבינט הקורונה.

 

פרופ' אשכנזי אמר כי ברוב המחקרים שבוצעו הדבקות רחבות מתרחשות בשטחים סגורים. לדבריו, בשטח פתוח אין כמעט סיכון אבל אם אנשים "שרים" זה על זה, כמו במקהלה, הם עלולים להידבק. כך גם אם לא נזהרים ולא שומרים על ריחוק חברתי. הוא ציין כי מסכה אמנם חשובה מאוד בשטח סגור אך אינה מספיקה, והדבקה במקום סגור אפשרית גם כשעוטים מסכה. לכן, המשמעות היא שצריך להגביל את מספר האנשים בחלל סגור.

 

מחלקת קורונה בית חולים מאיר כפר סבא מחלקת קורונה בית חולים מאיר כפר סבא צילום: אי אף פי

 

"בשבועות האחרונים מספר הבדיקות עולה ויחד איתו עולה שיעור הבדיקות החיוביות", ציין פרופ' סגל. "זה מראה לנו שהמצב לא טוב ושהתחלואה עוד יותר גבוהה. אחוז הבדיקות החיוביות בממוצע שבועי הוא בעלייה. על פי המחקרים, 80 אחוז מהחולים קשה מחלימים ו-20 אחוז נפטרים. על פי תרחיש פסימי, יתווספו כ-6,000 חולים קשה חדשים וימותו כ-1,200 אנשים נוספים עד אמצע נובמבר. על פי התרחיש האופטימי, יתווספו כ-3,500 חולים קשה וימותו כ-700 איש עד אמצע נובמבר".

 

פרופ' סגל הוסיף כי באוגוסט כבר יש 10 אחוזים תמותה עודפת לעומת השנה שעברה. זאת, לאחר שבחודשים האחרונים אחרי פרוץ המגפה שיעור המתים הכולל בישראל היה נמוך מבשנים עברו.

על כך אמר שר המדע יזהר שי מכחול לבן: "מכחישי הקורונה יכולים לנשום לרווחה. התמותה בישראל גם עולה, ועולה על התמותה בשנים שעברו. אלמלא נקטנו זהירות בגל הראשון היינו רואים הרבה יותר מתים משנה רגילה".

 

היום ב-12:00 יתכנס קבינט הקורונה כדי לדון בהחמרת הסגר, וזאת לאור נתוני התחלואה המזנקים. ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר אתמול בישיבת הממשלה כי כל מי שזלזל בהגבלות שהטלנו, כל מי שדילל בהחלטות בכנסת או ביטל אותן - שלא יבוא אלינו בטענות איך התחלואה עולה.

 

דבריו כוונו כעקיצה ליו"ר ועדת הקורונה ח"כ יפעת שאשא ביטון, שענתה לו אחר כך: "מציעה לראש הממשלה להתעשת ולהפסיק לחפש אשמות. זה הזמן להגדיל את כושר הספיקה של בתי החולים, לייצר מערך קטיעת הידבקויות יעיל, לגייס את הציבור למאבק על ידי הסברה נכונה לשמור על עצמו ועל קבוצות הסיכון. מומלץ גם לתת דוגמה אישית. טוב יעשה אם ראש הממשלה יתרכז בכך ולא בבריחה מאחריות והטלת בוץ ורפש".

 

עמדתו של שר הבריאות יולי אדלשטיין היא שעקרונית צריך להדק את הסגר אבל הוא סביר שצריך להמתין כמה ימים כדי לראות את התנהגות הציבור ואת הנתונים. לכן ההערכה היא שגם אם יוחלט על החמרת הסגר לא נראה שהצעדים ייכנסו לתוקף מיידי אלא רק אחרי יום הכיפורים ואישור התקנות בכנסת.

 

קבינט הקורונה ידון גם בהיערכות בתי החולים ובמתווה ההפגנות שנדון בהרחבה בישיבת הממשלה. ראש הממשלה החליפי בני גנץ אמר בישיבה: "אני מבקש להדגיש את הצורך המהותי לאשר את התכנית ל-2021, אנחנו שמים עוד פלסטר ועוד פלסטר. התחלואה הולכת וגדלה. אנחנו צריכים לקחת החלטות קדימה".

x