$
בארץ

אלפים הפגינו בסגר, נעצר נהג שהתקרב לעבר המוחים

יותר מ-3,000 הפגינו ברחוב בלפור בירושלים נגד נתניהו. המשטרה סימנה "מתחמי קפסולות" למפגינים, אך אלו לא נכנסו אליהם. עוכב מפגין שכרז לאחרים לעקוף את ההנחיות. במקביל: מאות הפגינו בקיסריה, "הדגלים השחורים" מחו בגשרים ובצמתים

ynet 22:3720.09.20

לראשונה מאז הוטל הסגר הפגינו הערב (א') אלפי בני אדם נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו בכיכר פריז, ליד מעונו ברחוב בלפור בירושלים. זו ההפגנה ה-14 במספר מאז החלה המחאה נגד המשך כהונתו תחת כתבי אישום וברקע כשלי ההתמודדות עם מגפת הקורונה. במהלך ההפגנה עצרו שוטרים נהג חשוד שנסע לכיוון מחסומי המשטרה ועצר בחריקה כשהתקרב לשוטרים. הנהג, תושב ירושלים בשנות ה-20 לחייו, נלקח לחקירת משטרה והרקע עדיין לא ברור. במקביל הפגינו כ-300 בני אדם בקיסריה, ליד ביתו הפרטי של נתניהו, ועוד רבים על גשרים ברחבי הארץ. 

 

זה אירוע המחאה הראשון מאז פרסום מתווה ההפגנות החדש, שטרם אושר. על פי המארגנים חולקו כ-15 אלף צמידים למשתתפים. נרשמו עימותים בין שוטרים לבין המשתתפים וכמה מהם נעצרו. מפגינים דיווחו על פקקים כבדים בדרך לירושלים שעיכבו אחרים מלהגיע. המשטרה אוכפת בכוחות מתוגברים את חובת עטיית המסיכה מעל האף. נחסמו לתנועה את הרחובות המובילים לכיכר - בן מימון, עזה, כיכר פריז, אגרון, קינג ג'ורג' וקרן היסוד.

 

המשטרה לא מתכוונת לאכוף את השהייה בקפסולות מכיוון שכאמור המתווה עדיין לא אושרר, אך הציעה למפגינים את האפשרות לעמוד בקבוצות. לא כל המפגינים נוהגים בהתאם, מאחר שקיימים חילוקי דעות בין חברי הקבוצות השונות. אחד המפגינים עוכב לחקירה בטענה שכרז לאחרים הנחיות שונות שיאפשרו להם לחמוק מאכיפה נגדם בשל אי עטיית מסיכה.

    

לפני ההפגנה סימנו פעילי המחאה מקומות מסודרים למפגינים במרחק של שני מטר זה מזה. בחלק מהמקומות סומנו לבבות במקום שבו המפגינים אמורים לעמוד. 

המחאה הערב בבלפור בזמן הסגר המחאה הערב בבלפור בזמן הסגר צילום: חיים גולדיטש

 

שיירה של כלי רכב בדרך להפגנה בבלפור, היום שיירה של כלי רכב בדרך להפגנה בבלפור, היום

 

 

מחאת הדגלים השחורים בגשר קק"ל מחאת הדגלים השחורים בגשר קק"ל צילום: הדגלים השחורים

 

הפגנת התנועה לאיכות השלטון מול ביתו של נתניהו בקיסריה, היום הפגנת התנועה לאיכות השלטון מול ביתו של נתניהו בקיסריה, היום צילום: גיל נחושתן

 

ארגון "הדגלים השחורים", שהוביל את ההפגנות הקודמות, לא השתתף הפעם באופן אקטיבי במחאה בבלפור, אלא רק בגשרים ובצמתים.

 

לעומתם, הארגונים "קריים מיניסטר", "חוזה חדש" ו"הדמוקרטים" קראו להשתתף במחאה הערב. גם ארגון "אין מצב" הודיע כי אנשיו יגיעו למחות מול מעון ראש הממשלה: "בואו הערב לבלפור עטויים במסכה ושמרו על הריחוק החברתי. המחאה הצודקת מול ביתו של ראש ממשלה נאשם בפלילים שלא טיפל במשבר הקורונה עבור אזרחי המדינה חייבת להימשך".

 

חלק מחברי "קואליציית הצעירים" משתתפים - אבל לא כארגון אלא כאנשים פרטיים.

 

מהמשטרה נמסר כי "על פי החלטת בג״ץ, החל מ-21:30 תיאסר הרעשה באמצעות צופרי אוויר, תופים, כלי הקשה ואמצעי הרעשה אחרים שאינם אמצעי כריזה והגברה (כגון רמקול או מגאפון). לאחר השעה 23:00 ייאסר השימוש גם באמצעי ההגברה".

 

ערב החג הודיעו המשטרה, משרד הבריאות ומשרד המשפטים כי גיבשו מתווה להפגנות בתקופת הסגר. המתווה לא מגביל אמנם את המספר הכולל של המפגינים - אך קובע כי יש לשמור על מגבלות ההתקהלות החלות על שהייה בשטח פתוח גם במסגרת הפגנות. לכן, נכתב, יש להתחלק לקבוצות של כ-20 מפגינים, ככל הניתן, ולשמור על מרחק סביר בין כל קבוצה לקבוצה, ועל מרחק של 2 מטרים לפחות בין אדם לאדם, למעט אנשים הגרים באותו מקום.

 

"כתוצאה מכך, גודל מקום ההפגנה עלול להגביל את כמות הקבוצות שיכולות להיכנס בכדי לעמוד במתווה המרחק", נכתב במתווה, "ולנוכח זאת, המשטרה תיערך בהתאם על מנת לאפשר למשתתפים בהפגנה לשמור על כללים אלו, בין היתר באמצעות הגדלת השטח המיועד להפגנה". בנוסף מארגני ההפגנות התבקשו למנות סדרנים שתפקידם להזכיר למפגינים את הכללים, ולסייע בחלוקה לקבוצות.

x