$
בארץ

פרסום ראשון

למרות ההתחייבות: הממשלה תקצה 300 מיליון שקל בלבד עבור תשלום לספקי מערכת הבריאות

ועדת הכלכלה דנה במוסר התשלומים הבעייתי של מערכת הבריאות, זאת לאחר שבאוגוסט התחייב האוצר להקצות חצי מיליארד שקל לצמצום העיכוב בתשלום לספקים קטנים. יו"ר הוועדה יעקב מרגי תקף את מנכ"ל משרד הבריאות חזי לוי: "אני לא מבין את משרד הבריאות, אנחנו באנו לעזור לו וכנראה שלא מבינים את גודל המצוקה"

עמרי מילמן 11:5916.09.20

ועדת הכלכלה דנה היום במוסר התשלומים הבעייתי של מערכת הבריאות. בדיון התברר, כי למרות שמשרדי הבריאות והאוצר התחייבו להעלות תקנות שיסדירו את הנושא עד ה-1.10, עד היום, שבועיים לפני המועד לגביו התחייבו, משרד הכלכלה,  עדיין לא ראה שום טיוטה. 

 

 

נציג משרד הבריאות, ליאור ברק, אמר בדיון כי "הממשלה אישרה לנו, בעידוד שרי הבריאות והאוצר, 300 מיליון שקל להתחלת הפעלת המתווה על מערכת הבריאות. זה כמובן לא מספיק אבל זו התחלת תהליך. זה סכום שאפשר לעשות איתו לא מעט דברים. אנחנו בשלבי יישורת אחרונים של גיבוש התקנות. נתחיל בספקים הקטנים יותר של המערכת".  

 

יולי אדלשטיין יולי אדלשטיין צילום: youtube

 

עם זאת, כאשר נשאלה נציגת משרד הכלכלה, נעמי היימן רייש מה עמדתם על התקנות המתגבשות אמרה, "לא ראיתי עדיין תקנות. לא היינו שותפים לניסוח התקנות". לפי נציג משרד הבריאות, כדי להסתנכרן עם לוחות הזמנים של עתירה שהוגשה נגד הממשלה בנושא זה הטיוטה תוגש עד ה-1 באוקטובר, אולם גורמים בוועדה ציינו כי לפני כן התחייב משרד הבריאות להגיש את התקנות כבר באוגוסט.

 

בפתח הדיון תקף יו"ר ועדת הכלכלה יעקב מרגי את מנכ"ל משרד הבריאות חזי לוי שמתעלם מהנושא ואמר, "אני מצר על כך שמנכ"ל משרד הבריאות לא יכל לתת לנו תשומת לב של 5 דקות בזום. לא לנו, לחוק מוסר תשלומים ולחברות התרופות וציוד הבריאות והרופאים שנאנקים במיוחד בעת הזו. כולנו התכנסנו להקל במצוקת האשראי והייתה צריכה להיות אמירה של משרד הבריאות. אני מבין את הקושי אבל אם לא לקדם את זה בעת הזו שהמדינה יודעת להביא כסף למשבר אז מתי זה יקרה? כשנהדק את החגורה אחרי המשבר? אני לא מבין את משרד הבריאות, אנחנו באנו לעזור לו וכנראה שלא מבינים את גודל המצוקה".

 

למעשה בחודש אוגוסט התחייב משרד האוצר כי יקצה חצי מיליארד שקל לצמצום העיכוב בתשלום לספקים קטנים, אולם כעת נחשף בוועדה כי הסכום צומצם ל-300 מיליון שקל.

 

יו"ר הוועדה יעקב מרגי אמר בדיון "אותנו זה לא יספק תקנות שהותאמו ל-300 מיליון. זה יישום חלקי. צריכות להיות תקנות כוללות שמביאות לידי ביטוי את לשון החוק. התקנות הם מיישמות את לשון החוק?" שכן חוק מוסר תשלומים שאושר ב-2017 קבע כי התשלום תוך שוטף פלוס 30 (כלומר עד 30 יום מסוף החודש בו הומצא החשבון) או תוך 45 יום מהיום בו הומצא החשבון.

 

נציגת הייעוץ המשפטי של משרד הבריאות דנה שני השיבה כי "הן מיישמות את מה שסוכם עם האוצר".

 

מרגי השיב על כך, "לא ידענו שיש רשות רביעית. האוצר כפוף לחוק. התקנות צריכות ליישם את לשון החוק. 300 מיליון שקל צריך להיות אבן דרך ליישום מלא של חוק מוסר תשלומים".

 

לשאלתו של מרגי מה הסכום הדרוש כדי לקיים את החוק השיב נציג משרד הבריאות כי הערכה של משרד הבריאות מדברת על 3 מיליארד שקל.

 

מרגי אמר בתום הדיון כי "300 מיליון שקל להתחלת תהליך זה לא רציני כשאתה לא אומר לי שבתקנות יהיה מתווה. כשאומר האוצר שזה זה ואין יותר אז לא עשינו כלום. הוועדה רואה בחומרה שהחוק לא מיושם במלואו. הוועדה רשמה שיועברו תקנות עד אוקטובר ותובעת ממשרד הבריאות להעביר עוד היום את נוסח התקנות למשרד הכלכלה. הוועדה מבקשת ממשרד הכלכלה להודיע לה את עמדתו בתוך שבוע וקוראת לאוצר להגדיל משמעותית את הסכום ליישום החוק. הוועדה בדעה שהסכום לא מאפשר הנעה רצינית ליישום החוק ולא עולה בקנה אחד עם החוק. הוועדה מחוייבת לעקוב ותעשה הכל ליישם את החוק".

 

 עוד הוסיף כי "בדיון ב-11 ביוני נוכחנו לראות שהתנהלות משרדי ממשלה מסוימים עולה לכדי זלזול בכנסת. ביקשתי פרויקטורים במשרדים דרשנו ממשרד הבריאות תקנות עד תחילת אוגוסוט ואם לא חברי הכנסת יקדמו הצעת חוק מטעמם. הצעת החוק מוכנה ולא הגשנו בגלל הקורונה אבל היא מוכנה ונחתים עליה חברי כנסת אם נגלה שלא חלה התקדמות משביעת רצון נקדם אותה".

x