$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

חדש באוניברסיטה העברית: ניסויים בנגיפי קורונה חיים

בעלות של כ-4 מיליון שקל ממשרדי הביטחון והאוצר מקימה המדינה באוניברסיטה העברית מעבדה לאומית מאובטחת לנגיפים. המטרה: ניסויים בנגיפי קורונה חיים. גורם במשרד הביטחון: "זה לא הנגיף האחרון שנצטרך להתמודד איתו"

אודי עציון 07:2508.09.20

המכון הביולוגי, רק על אזרחי: בשל הצורך הדחוף לקדם מחקר על אודות נגיף הקורונה, והקושי של מדענים אזרחיים להשתמש במעבדות המתקדמות של המכון בנס־ציונה, תקים המדינה מעבדה לאומית חדשה לתחום הנגיפים.

 

המעבדה תחל לפעול עוד השנה באוניברסיטה העברית בעלות של כ־4 מיליון שקל. המימון יהיה של משרד הביטחון, משרד האוצר והאוניברסיטה העברית עצמה.

 

"אנחנו מאמינים שנצטרך להתמודד עם עוד פתוגנים אחרי הקורונה, וגם את הקורונה עוד לא ניצחנו", אומר נדב כהן, ראש היחידה למחקר ותשתית טכנולוגית במינהל פיתוח אמצעי לחימה (מפא"ת) במשרד הביטחון. "זאת תהיה מעבדה מאובטחת במיוחד, שתאפשר לחוקרים לבצע ניסויים בנגיפי קורונה חיים ולבחון את התנהגות הנגיף, אמצעי חיטוי והגנה. היא תשמש את כל הקהילה המדעית בארץ, גם הביטחונית".

 

המעבדה תיבנה על פי תקן 3־BSL המחמיר, עם מערכת מיזוג אוויר מיוחדת, שפועלת בלחץ אוויר נמוך מהסביבה כדי ששום דבר לא יתפזר ממנה. יהיה ברשותה ציוד בדיקה וניסוי מתקדם, כולל ציוד הגנה שאותו יחויבו המדענים ללבוש.

 

אילוסטרציה אילוסטרציה צילום: שאטרסטוק

 

 

בעולם קיימת רק דרגה אחת מחמירה יותר מזו שתהיה למעבדה החדשה, תקן 4־BSL. היא נמצאת בעיקר בארה"ב וברוסיה, במעבדות שעוסקות בנגיפים שמסכנים את שלום העולם כמו אבולה. משרד הביטחון ישקיע בהקמת המעבדה באמצעות מפא"ת, גוף שעוסק בין היתר בפיתוח מדעי וטכנולוגי בתחומים שמעניינים את מערכת הביטחון.

 

פרופ' ראם סרי, סגן נשיא האוניברסיטה העברית למחקר ופיתוח, מסביר ש"ככל שמחקרי הקורונה מבשילים, גדל הצורך במעבדה כזאת. עד עכשיו אפשר היה לבצע ניסויים בנגיף מומת, אבל המעבדה החדשה תאפשר לבחון איך מתנהג וירוס חי ואיך לזהות אותו ואיך להרוג אותו. המעבדה תאפשר לנו לקדם גם פיתוח חיסון לנגיף, לבחון כיוונים ורעיונות שונים, במקביל לעבודה של החברות המסחריות שבעצמה נשענת על עבודה של הקהילה המדעית"

x