$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

מחטף חקיקה בכנסת: הקלות במינוי יו"ר הוועדה הקובעת את שכר הח"כים

ועדת הכנסת תדון בהצעת חוק לפיה יו"ר הועדה הציבורית לקביעת שכרם ותנאיהם של חברי הכנסת לא יהיה חבר סגל אקדמי, כפי שנדרש כיום; גורמים בכנסת טוענים כי הסיבה לכך היא רצון למנות מועמד "נוח" יותר לחכ"ים, לאחר שהיו"ר הקודם, פרופ' חיים לוי, סירב לקבל את דרישותיהם במקרים רבים

צבי זרחיה 21:3906.09.20

ועדת הכנסת תדון מחר (ב') בבוקר בהצעת חוק לפיה יו"ר הועדה הציבורית לקביעת שכרם ותנאיהם של חברי הכנסת לא יהיה חבר סגל אקדמי. לפי החוק הקיים, בוועדה הציבורית יכהנו 3 נציגים שתמנה הכנסת לפי המלצתה של ועדת הכנסת - כאשר יו"ר הוועדה יהיה חבר סגל אקדמי.

 

כעת מוצע בהצעת החוק לבטל את החובה שלפיה יו"ר הועדה יהיה איש אקדמיה, מבלי לשנות את החובה למנות חבר סגל אקדמי כיו"ר הוועדה.

 

מליאת הכנסת מליאת הכנסת צילום: עמית שאבי

 

בהצעת החוק הוסבר כי "תיקון זה יעניק לוועדת הכנסת, ולכנסת המאשרת את הצעת הוועדה, שיקול דעת רחב יותר בקביעת הרכב הוועדה הציבורית, ויאפשר להעמיד בראשה את נציג הציבור המתאים ביותר מבין חבריה".

 

גורמים בכנסת טוענים כי מאחורי הצעת החוק שתוגש על ידי ועדת הכנסת ותועלה להצבעה בקריאה הראשונה בהליך מזורז קיים רצון למנות מועמד נוח לכנסת, ולא איש סגל אקדמי.

 

עוד טוענים בכנסת שמדובר במחטף שנועד להיות מחוקק בדרך מהירה. מאחר שמדובר בהצעת חוק של ועדת הכנסת הרי שהיא תועלה להצבעה בקריאה הראשונה, ובמהרה להצבעה בקריאה השנייה והשלישית. בקרוב תידרש הוועדה הציבורית לקביעת שכרם של חברי הכנסת לדון בדרישות להפחתה. כעת, כך נראה, רוצים למנות יו"ר נוח לח"כים.

 

שכרם של חברי הכנסת צמוד לשכר הממוצע ומתעדכן אחת לשנה במשכורת חודש ינואר. בינואר הקרוב צפוי זינוק בשכר הממוצע במשק המוערך ב-15-19% לנוכח התגברות האבטלה, ופיטוריהם של עובדים בשכר נמוך, שמעלה כלפי מעלה את השכר הממוצע במשק. ח"כ שלמה קרעי (ליכוד) הגיש הצעת חוק לפיה השפעת הקורונה והאבטלה לא תשפיע על עדכון שכרם של חברי הכנסת אבל הצעת החוק לא קודמה עד כה. שר האוצר ישראל כץ מבקש לקצץ ב-10% את שכרם של הנשיא, רה"מ, השופטים, השרים, סגניהם, וחברי הכנסת.

 

מינואר 2019 לא מכהנת בכנסת הוועדה הציבורית לקביעת שכרם ותנאיהם של חברי הכנסת. בוועדה היוצאת כיהנו פרופ' חיים לוי כיו"ר ושני נציגים - פרופ' איוואן פרידמן ועו"ד חגי סיטון. לוי היה לעומתי לכנסת במקרים רבים וסירב לקבל את דרישות הח"כים לשיפור בשכרם ובתנאיהם. בראש הוועדה שקדמה לו עמד פרופ' ראובן גרונאו, שאף הוא לא אישר את מרבית דרישותיהם של חברי הכנסת.

x