$
בארץ

תמונה אחת מספרת את סיפור עוצמת ריסוק הפקידים על ידי נתניהו

ראש הממשלה החליט לצ'פר את מקורבו, מ"מ מנכ"ל משרד ראש הממשלה רונן פרץ, בחתימה על הפרוטוקול הכלכלי עם איחוד האמירויות. המפקח על הבנקים והכלכלנית הראשית במשרד האוצר ניצבו מאחור כשמסיכות סמליות על פיהם

אדריאן פילוט ועמרי מילמן 14:2703.09.20

"מ"מ מנכ"ל משרד רה"מ רונן פרץ ונגיד הבנק של איחוד האמירויות עבדול חמיד סעיד במעמד החתימה על פרוטוקול ההבנות בין ישראל ואיחוד האמירויות בתחומי הבנקאות והפיננסים", ציין כיתוב התמונה היבש מתחת לתמונה שהפיץ משרד רה"מ ממעמד חתימת הפרוטוקול הכלכלי בין שתי המדינות. עפ"י המזכר, ועדה משותפת לשתי המדינות תקדם שיתוף פעולה בתחום הפיננסים וההשקעות, ובהורדת חסמים פיננסים לביצוע השקעות - למרות המוניטין של הבנקים באיחוד האמירויות כמקלטי מס.

 

המינוי הפוליטי רונן פרץ חותם על ההסכם, המומחים הכלכליים צופים מאחורה המינוי הפוליטי רונן פרץ חותם על ההסכם, המומחים הכלכליים צופים מאחורה צילום: עמוס בן גרשום

 

הניצבים עטויי המסכות שכלל לא הוזכרו בכיתוב ושניצבים מאחורי החותמים הם יאיר אבידן, המפקח על הבנקים בבנק ישראל, שאחראי על כלל המערכת הבנקאית בישראל, ושירה גרינברג - הכלכלנית הראשית במשרד האוצר. אבידן כיהן בשורת תפקידים במערכת הבנקאית יותר מ־30 שנה, לרבות יו"ר בנק מרכנתיל דיסקונט. גרינברג, בנוסף לתפקידה המרכזי, מנהלת גם את הקשרים הבינלאומיים של משרד האוצר. היא החלה את דרכה במשרד לפני 12 שנים, ומכהנת כיום גם בוועדות ובגופים ציבוריים רבים, דוגמת מועצת הרשות הלאומית לחדשנות טכנולוגית ועוד.

 

מפעיל ליכוד למנכ"ל בפועל

 

מ"מ מנכ"ל משרד רה"מ רונן פרץ, מונה לתפקיד לפני קצת יותר משנה. עד לפני כשנתיים־שלוש היה פעיל בליכוד. הוא נשכר לעבוד במשרד רה"מ כמינוי פוליטי, ובשנת 2018 זכה במכרז לתפקיד סגנו השני של מזכיר הממשלה - תפקיד זוטר במדרג הממשלתי. לעומת זאת פרץ מחזיק בתואר מיוחד: הוא מכהן שלא עפ"י חוק כמ"מ מנכ"ל משרד רה"מ. מינויו של מנכ"ל משרד ממשלתי, מחייב על פי חוק כינוס של ועדת המינויים בראשות נציב שירות המדינה, אולם ועדה זו מעולם לא כונסה בעניינו. לפני כשנה הוסבר כי מדובר בממלא מקום ולכן אין צורך בכך. פרץ מונה אז להחליף את המנכ"ל הפורש יואב הורביץ, בין שתי מערכות בחירות.

 

גורמים משפטיים טענו בזמנו כי עובדת היותו של פרץ מ"מ אינה מן העניין משום שהוא עתיד להנות מכלל סמכויות המנכ"ל לתקופה ארוכה יחסית, כשכבר היה ברור שישראל ניצבת בפני מערכת בחירות שניה ברציפות. נציב שירות המדינה, דניאל הרשקוביץ - המקורב לנתניהו - חשב אחרת. אתמול אמר ל"כלכליסט" כי "הנושא מונח על שולחנו של בג"ץ, בעקבות עתירה שהוגשה בנושא על ידי התנועה לטוהר המידות", וכי "תשובת הנציבות תינתן לבג"ץ באמצעות פרקליטות המדינה, כמקובל".

 

הרשקוביץ מתכוון לעתירה שהוגשה לפני כחודש - כשנה לאחר מינויו של פרץ - ודורשת לעצור את כהונתו של פרץ לאלתר. בעתירה נטען בין היתר כי למנכ"ל משרד רה"מ השפעה רבה על השתתפות המדינה בהוצאות ראש הממשלה ומשפחתו, סוגיה רגישה שכבר הובילה לכתב אישום ולהרשעתה של שרה נתניהו בבית משפט. על פי דיווחים, נתניהו היוותה גורם מרכזי בהתפטרותם של שני המנכ"לים הקודמים במשרד ראש הממשלה - אלי גרונר והורוביץ. פרץ, לעומת זאת, קידם במרץ את ההחלטה לוותר לנתניהו על תשלום מס של יותר מחצי מיליון שקל בגין הוצאות שמימנה המדינה למעונו הפרטי בקיסריה במשך כמעט עשור.

 

אתה ראשון לחתום יא קאזה

 

עכשיו לשאלה מדוע, אם כן, חתם פרץ על הפרוטוקול הפיננסי עם איחוד האמירויות תוך שהוא זוכה לתהילה וכבוד לצד נגיד האמירויות? אין עוררין כי הניצבים מאחור, אבידן וגרינברג, מבינים טוב בהרבה את תוכנו של הפרוטוקול המורכב והמקצועי. אחד ההסברים שסיפקו לשאלה בסביבת רה"מ היה כי מקובל שהפרוטוקול הראשון נחתם על ידי ראש המשלחת. אלא שלמשלחת היו שלושה ראשים: פרץ, יו''ר המל"ל יאיר בן שבת ומנכ"ל משרד החוץ אלון אושפיז. אין מניעה רשמית, אגב, שכל חבר משלחת אחר יתכבד ויחתום על ההסכם.

 

ל"כלכליסט" נודע כי בסביבת ראש הממשלה היו נחושים להעניק את הכיבוד לפרץ, אבל ביקשו לצרף אליו גורמים נוספים מהמשלחת הישראלית. אבל האמירתים סירבו והסכימו שאדם אחד בלבד יחתום. נתניהו קבע כי יהיה זה פרץ. מדוע? זו דרך נהדרת לגמול לפרץ על נאמנותו ועל הדרך לחזק את מעמדו בליכוד, לשם מועדות כנראה פניו (הוא לא נראה מעוניין במיוחד בקריירה בשירות המדינה).

 

כמה שעות אחר כך, הוציא משרד האוצר בראשות השר ישראל כץ, שנותר בישראל, הודעה שמבארת מה נחתם בטקס כולל ציטוטים של אבידן וגרינברג - ללא התמונה המדוברת.

 

אם תמונה שווה יותר מ־1,000 מילים, היא מספרת בהבזק עדשה את דוקטרינת נתניהו. לא זו המדברת על נוסחת השלום תמורת שלום, אלא זו שמעלימה את הפקידות המקצועית וצובעת אותה בצבע פוליטי עז, שהגוון הבולט בו הוא נאמנות והתרפסות.

 

כשרונן פרץ נטול הכישורים הכלכליים, נצפה על ידי שומרי סף מקצועיים ומנוסים שכמעט ונדרשים למחוא לו כפיים, צריכות להידלק אצל כולנו נורות אזהרה. האם היינו רוצים שאת המדיניות הציבורית בתחומי הכלכלה, הבריאות, החינוך והתשתיות, יגבשו פעילים פוליטיים ללא כישרון אבל מאוד מקושרים? או להבדיל - פקידות מנוסה עם רקורד מרשים? זה לב העניין, וזו השאלה העקרונית, החשובה שמהדהדת ברקע.

 

ממשרד ראש הממשלה נמסר, "כתבה רצופה שקרים ובדיונות. מ"מ מנכ"ל משרד רה"מ רונן פרץ הוביל את הדיונים הכלכליים-אזרחיים במשלחת המקצועית שנשלחה לגבש את ההסכמים עם איחוד האמירויות. פרץ הוא זה שעשה את כלל ההכנות המקצועיות, הגדיר את מטרות ויעדי המשלחת בראשותו ועמל לילות כימים על הכנת כלל החומרים המקצועיים הרלוונטיים שסייעו להצלחת המשלחת. יתרה מכך, פרץ הוא זה שהוביל את הפגישה עם נגיד הבנק המרכזי של איחוד האמירויות, שהביאה לפריצת דרך וחתימה על פרוטוקול ההבנות ההיסטורי בין המדינות. כלל הדיונים התקיימו בשיתוף פעולה מלא עם עם נציגי בנק ישראל, משרד האוצר ומשרד החוץ.

 

"בניגוד לנטען, מר פרץ עובד בכיר במשרד ראש הממשלה מזה כ-7 שנים ואינו פעיל פוליטי וגם מעולם לא היה. מר פרץ זוכה להערכה מקצועית רבה מראש הממשלה, משרי הממשלה וממקביליו במגזר הציבורי והעסקי. כמו כן למר פרץ אין שום כוונה להשתלב בפוליטיקה".

x