$
בארץ

לימודים, חתונות וחגי תשרי: המשמעויות של תוכנית הרמזור

קבינט הקורונה אישר את תוכנית הרמזור של פרופ' גמזו להטלת הגבלות על היישובים בישראל. איפה מותר לקיים אירועים המוניים? האם יתקיימו לימודים באזורים אדומים? מי קובע את הצבע של כל עיר ואיך ייערכו השנה התפילות בראש השנה וביום הכיפורים? שאלות ותשובות

איתמר אייכנר, ynet 23:3630.08.20
קבינט הקורונה אישר הערב (א') את מתווה הרמזור של הפרויקטור הלאומי פרופ' רוני גמזו. לפי המתווה, על כל יישוב יוטלו הגבלות אחרות, בהתאם לרמת התחלואה המקומית. איך קובעים איזו עיר אדומה ואיזו רק צהובה? איך הדירוג משפיע על העסקים והיכלי התרבות? ואיך יתקיימו התפילות בחגי תשרי?

 

איך קובעים את הצבע של העיר?

 

במסגרת תוכנית הרמזור, לכל רשות מקומית יינתן ציון של 0-10 בהתאם לנוסחה שמתחשבת בפרמטרים הבאים: מספר החולים החדשים ל-10,000 תושבים ברשות בשבוע, שיעור הבדיקות החיוביות בכל רשות בשבוע וקצב גידול מספר החולים החדשים בכל רשות מקומית בשבוע.

 

הדירוג יתבצע אחת לשבועיים, ויפורסם לציבור. רשות שתקבל ציון מעל 7.5 תוגדר אזור אדום, רשות שתקבל ציון של 6-7.5 תוגדר אזור כתום, אם הציון יהיה 5-6 הרשות תוגדר כאזור צהוב ואילו רשות שתקבל ציון שנמוך מ-4.5 תוגדר אזור ירוק.

 

עם זאת, ועדת שרים תוכל להכריז על אזורים שאינם אדומים כ"אזור מוגבל", והצוות הבין-משרדי שיוקם יוכל להגדיר שכונה בתוך עיר או יישוב בתוך מועצה אזורית כאזור עם סיווג שונה מהסיווג הכללי של הרשות.

 

ההגבלות על התכנסות

 

באזור אדום – לא תותר התכנסות של יותר מעשרה אנשים במבנה סגור ו-20 אנשים בשטח פתוח.

 

באזור כתום מותרת התקהלות של עד 50 איש בשטח פתוח. אם מדובר בשטח ציבורי או עסקי מותרת התכנסות של עד 40% מהתפוסה המרבית שהוגדרה ברישיון עסק, ואם לא הוגדרה אז בחישוב של אדם על כל 4 מ"ר. במבנה סגור מותרת התכנסות של עד 25 איש. אם מדובר במבנה ציבורי או עסקי מותרת התכנסות של עד 20% מהתפוסה המרבית, אם לא הוגדרה אז בחישוב על אדם על כל 4 מ"ר.

 

באזור צהוב מותרת התקהלות של עד 100 איש בשטח פתוח. אם מדובר בשטח ציבורי או עסקי מותרת התכנסות של עד 60% מהתפוסה המרבית שהוגדרה ברישיון עסק, ואם לא הוגדרה אז בחישוב של אדם על כל 4 מ"ר. במבנה סגור מותרת התכנסות של עד 50 איש. אם מדובר במבנה ציבורי או עסקי מותרת התכנסות של עד 40% מהתפוסה המרבית, אם לא הוגדרה אז בחישוב על אדם על כל 4 מ"ר.

 

באזור ירוק מותרת התקהלות של עד 250 איש בשטח פתוח. אם מדובר בשטח ציבורי או עסקי מותרת התכנסות של עד 80% מהתפוסה המרבית שהוגדרה ברישיון עסק, ואם לא הוגדרה אז בחישוב של אדם על כל 4 מ"ר. במבנה סגור מותרת התכנסות של עד 100 איש. אם מדובר במבנה ציבורי או עסקי מותרת התכנסות של עד 60% מהתפוסה המרבית, אם לא הוגדרה אז בחישוב על אדם על כל 4 מ"ר.

 

 

מחסומים בירושלים מחסומים בירושלים צילום: אלכס קולומויסקי

 

מה קורה עם מערכת החינוך?

 

תוכנית הרמזור אינה מתייחסת למערכת החינוך, ועל הדברים עדיין קיים ויכוח בין השרים לבין פרויקטור הקורונה.

 

שר החינוך יואב גלנט הכריז כי הצעתו לפתוח את כל מערכת החינוך כסדרה באחד בספטמבר, גם בערים האדומות שבהן אחוז תחלואה גבוה, התקבלה למרות עמדתו של גמזו. הפרופ' הגיב בתקיפות כי "טרם התקבלה החלטה לפתוח את שנת הלימודים בערים אדומות. עמדתי החד משמעית לא השתנתה: פתיחת שנת לימודים בערים אדומות תביא להתפרצות התחלואה בערים אלו ובערים אחרות. אמשיך להילחם על כך בימים הקרובים".

 

 

כיתה (ארכיון) כיתה (ארכיון) צילום: אלכס קולומויסקי

 

איך התוכנית משפיעה על בתי הכנסת?

 

תוכנית הרמזור קבעה גם הגבלות שונות על בתי הכנסת ומנייני התפילה, בהתאם לצבע שקיבלה הרשות המקומית.

 

לפי התוכנית, באזור אדום מותר להתפלל עשרה אנשים בתוך מבנה ועד 20 אנשים בשטח פתוח. באזור כתום מותר להתפלל 25 אנשים בתוך מבנה ועד 50 אנשים בשטח פתוח. באזור צהוב ניתן לקיים תפילה בהשתתפות 50 אנשים בתוך מבנה ועד 100 אנשים בשטח פתוח. באזור ירוק ניתן לערוך תפילות בהשתתפות 100 מתפללים בתוך מבנה ועד 250 מתפללים בשטח פתוח.

 

 

משטרה בבית כנסת בבני ברק משטרה בבית כנסת בבני ברק צילום: צילום: איי אף פי

 

איך יתנהלו התפילות בחגי תשרי?

 

למרות ההגבלות שפורסמו על מנייני התפילה, ניתן יהיה לערוך את התפילות בחגי תשרי ובחודש אלול בשטח פתוח שמחולק למתחמים נפרדים, כך שבכל מתחם שוהים 20 אנשים לכל היותר.

 

כדי לקיים את מניין התפילה בשטח פתוח קבע גמזו כמה תנאים: שמירה של לפחות שני מטרים בין מתחם למתחם, סימון כל מתחם בחבל או סרט, הושבה בקבוצות קבועות ושמירה על מרחק של שני מטרים בין האנשים בתוך הקבוצה ומינוי ממונה קורונה לכל מניין. אם יש יותר מ-250 מתפללים במניין יש להעביר שרטוט מפורט של המקום והחלוקה לאישור הרשות המקומית ולשכת הבריאות המחוזית.

 

בחגי תשרי ובחודש אלול ניתן יהיה לקיים תפילה גם בתוך מבנה, בתנאי ששטחו עולה על 40 מ"ר ובכפוף לתנאים שנקבעו. מספר המתפללים שיוכלו להיות בתוך בית הכנסת הוא כפול מהתפוסה המרבית שמותרת לפי צבע הרשות המקומית, וכפול הכניסות של המתחם, ועד אלף מתפללים.

בבתי כנסת שנמצאים באזור אדום ושטחם יותר מ-240 מ"ר יתווספו לתפוסה המרבית עשרה מתפללים אם יש פתח אחד, ו-20 מתפללים אם יש יותר מכניסה אחת.

 

התפילה בבתי הכנסת בחגי תשרי תוכל להתקיים בתנאי שהמתפללים יחולקו לקבוצות קבועות שכל אחת מהן תיכנס בכניסה ייעודית ותכיל את התפוסה המרבית שמותרת בהתאם לאזור שבו נמצא בית הכנסת.

 

כל מתחם יסומן על ידי מחיצות קשיחות או ניילון ובכניסה למבנה יוצב שלט שבו יצוין גודל המבנה, מספר השוהים המותר ושם ממונה הקורונה. אם ניתן להכניס יותר מ-250 מתפללים יש להגיש תוכנית מפורטת לאישור הרשות המקומית ולשכת הבריאות המחוזית.

 

ההגבלות שהוטלו על קיום הופעות

 

המתווה של גמזו מתייחס לאפשרות לערוך אירועים בישיבה בלבד, ללא הגשת אוכל בכמה תנאים בסיסיים: הושבה במרחק של שני מטרים, חלוקת מקום האירוע למתחמים של 20 אנשים, סימון פיזי בין המתחמים, שמירה על מרחק בין המתחמים ומינוי ממונה קורונה.

באזורים אדומים וכתומים ניתן לקיים את האירועים לפי הגבלות ההתכנסות הכלליות של האזור. עם זאת, באזורים ירוקים וצהובים ניתן לקיים אירועים עד 500 איש עם הרשות המקומית בדקה וראתה שהתנאים המיוחדים שצוינו לעיל מתקיימים. אירועים עם יותר מ-500 איש ניתן לקיים אם ניתן אישור מהרשות המקומית וממנכ"ל משרד הבריאות.

 

התוכנית מתייחסת גם להיכלי התרבות ואולמות הקולנוע – מבנה עם כמה כניסות נפרדות שמתקיימת בו פעילות בהושבה בלבד וללא הגשת מזון. לפי התוכנית, ניתן יהיה להכניס למקום את אחוז התפוסה המרבית שמותרת לפי המתווה (בהתאם לצבע הרשות) כפול מספר הכניסות.

עם זאת, בכל מקרה לא תותר התכנסות של יותר מאלף בני אדם באולם. גם התנאים המקלים לאולמות הם בתנאי שכל כניסה תוביל למתחם נפרד ושמור שבו ישהו רק האנשים שנכנסו מאותו המתחם.

 

מותר לקיים חתונות?

לפי התוכנית, באזורים ירוקים וצהובים ניתן לערוך אירוע בגן אירועים, כלומר בשטח פתוח בלבד, כשמספר המשתתפים עומד על 100 איש בלבד, לא כולל עובדי המקום ונותני השירותים. כמו כן, נקבע כי האירוע חייב להיות בהושבה בלבד וללא ריקודים.

x