$
בארץ

דיווח שוטף

משרד הבריאות: 444 חולים קשה, 8 נפטרו מחצות

קבינט הקורונה אישר פה אחד את "תוכנית הרמזור" - ללא מערכת החינוך; אדלשטיין: הורי תלמידי הגנים וכיתות א' יוכלו להיכנס לכיתות בימי ההסתגלות; המעבדות שובתות; שירות התעסוקה: 2,000 דורשי עבודה חדשים בסוף השבוע

שירות כלכליסט ו-ynet 21:5130.08.20

נגיף הקורונה – תמונת מצב בארץ ובעולם

 

טבלת נדבקים לפי יישוב

 

 

 

21:45 - מערכת החינוך תיפתח גם ביישובים עם תחלואה גבוהה בקורונה

 

קבינט הקורונה קיבל את עמדת משרד החינוך שהציע לפתוח את מערכת החינוך כסדרה באחד בספטמבר גם ביישובים שבהם אחוז התחלואה בנגיף הקורונה גבוה. שר החינוך, יואב גלנט, התייחס להחלטה ואמר כי "אסור למנוע מהתלמידים ביישובים אלה להתחיל את שנת הלימודים ללא סיבה מוצדקת".

 

 

20:40 - משרד הבריאות: 444 חולים קשה, 8 נפטרו מחצות

 

משרד הבריאות מעדכן: מחצות אובחנו 429 חולי קורונה, ב-5,545 בדיקות (שיעור חיוביים של 7.7%). אתמול אובחנו 897 חולים ב-10,060בדיקות (שיעור חיוביים של 8.9%). מספר החולים קשה עומד על 444. מחצות נפטרו 8 חולי קורונה. 

 

 

20:27 - קבינט הקורונה אישר פה אחד את "תוכנית הרמזור"

 

קבינט הקורונה אישר פה אחד את "תוכנית הרמזור". על פי התכנית, ניתן לקיים תפילה במקום בשטח פתוח בחלוקה למתחמים נפרדים, כך שבכל מתחם ישהו קבוצות קבועות של 20 אנשים לכל היותר, ובלבד שיתקיימו התנאים הבאים: מירת מרחק של 2 מטרים לפחות בין מתחם למתחם; סימון כל מתחם בסימון פיזי כגון חבל או סרט; הושבה בקבוצות קבוצות ובהושבת אנשים שאינם גרים באותו מקום יישמר מרחק של 2 מטר ככל הניתן ולכל הפחות , כיסא ריק ביניהם; מינוי ממונה קורונה למקום וכן סדרנים לשמירת החלוקה למתחמים והושבה בקבוצות קבועות; במקום שמספר השונים הכולל בו עולה על 250 , יש להעביר שרטוט מפורט של המקום והחלוקה למתחמים לאישור מראש של הרשות המקומית ולשכת הבריאות המחוזית.

 

19:10 - קבינט הקורונה יאשר את תוכנית הרמזור? "בלי אכיפה זה לא יעבוד"

 

קבינט הקורונה התכנס הערב (יום א') לישיבה ארוכה שצפויה להיות סוערת, ובמהלכה צפויה סוף סוף לעלות לאישור "תוכנית הרמזור" של פרויקטור הקורונה רוני גמזו, ואיתה גם השבתה אפשרית של הלימודים בערים שיוגדרו "אדומות".

 

התוכנית לא הצליחה לעבור את מבחן קבינט הקורונה כבר שלוש ישיבות עקב התנגדות עזה של החרדים. גמזו רוצה להתחיל ביישום הרמזור ב-1 בספטמבר, כך שאם התכנית לא תאושר בישיבה, ישראל תישאר ללא תוכנית מסודרת למאבק בקורונה.

 

על פי הצעת המחליטים שהופצה לשרים לקראת הישיבה, במסגרת תכנית הרמזור כל רשות מקומית בישראל תקבל ציון בין אפס ל-10 שנובע מהמשתנים הבאים: מספר חולים חדשים לכל עשרת אלפים תושבים בשבוע; קצב גידול מספר החולים בכל הרשויות המקומיות בשבוע; שיעור הבדיקות החיוביות בכל רשות בכל שבוע.

 

על בסיס המשתנים האלה יינתן הציון לכל רשות. אחת לשבועיים יבדקו את הציון ויעשו ממוצע בסוף השבועיים וזה יגדיר את מעמד העיר. עוד נקבע בהצעה שהסיווג יפורסם לציבור ואף אחד לא יישאר בחוסר וודאות. החלוקה לצבעים תגדיר גם את מגבלות ההתקהלות השונות.

 

 

נתניהו וגמזו נתניהו וגמזו צילום: טל שחר

 

19:00 - לא מקפידים על ההנחיות: 9,000 דו"חות קורונה בשבוע

 

ממשיכים לא להקפיד על ההנחיות. המרכז לגביית קנסות ברשות האכיפה והגבייה מדווח כי שולמו 42,342 קנסות קורונה בסכום כולל של כ-17 מיליון שקל. ב-11 ימים האחרונים נפתחו 14,742 תיקים בסכום כולל של כ- 8 מילון שקל. הממוצע השבועי במתן קנסות נשמר על כ- 9,000 דו"חות קורונה בשבוע. המרכז לגביית קנסות ברשות האכיפה והגבייה גובה את קנסות הקורונה, שמטילה המשטרה, בשל אי שמירה על תקנות הקורונה.

 

המרכז מעדכן שנכון ליום 27.8.20 שולמו 42,342 קנסות קורונה בסכום כולל של כ-17.6 מיליון שקל . לשם השוואה, ביום ראשון שעבר שולמו כ-36 אלף קנסות קורונה בסכום כולל של כ-15.6 מיליון שקל . כלומר, נגבו כשני מיליון שקל ב-11 ימים. ממוצע הגבייה הוא כמיליון בשבוע.

 

14:06 - אדלשטיין: הורי תלמידי הגנים וכיתות א' יוכלו להיכנס לכיתות בימי ההסתגלות

 

שר הבריאות יולי אדלשטיין הנחה לאפשר להורי ילדי הגנים ותלמידי כיתות א' להיכנס לכיתות בימי ההסתגלות למסגרות החדשות. לפי הנחיית אדלשטיין, בכל כיתה או בגן ישהו עד שישה הורים בקבוצה קבועה, תוך הקפדה על כללי הבטיחות והריחוק החברתי. עוד נקבע כי ההורים יוכלו להישאר בחצר הגן או בית הספר. ממשרד הבריאות נמסר כי ההחלטה התקבלה "לאור הסיכון הנמוך לתחלואה במסגרות אלה, המסתמך על נתוני משרד הבריאות, נתונים מהעולם, והעובדה שמסכות ושמירת מרחק והיגיינה מספקות הגנה מצוינת נגד הדבקה".

 

 

גן ילדים גן ילדים צילום: יריב כץ

 

 

13:12 - שירות התעסוקה: 1,200 ורשי עבודה חדשים בסוף השבוע

 

שירות התעסוקה מדווח היום (א') שמהדיווח האחרון ביום חמישי ועד הבוקר ב-7:00 התקבלו בשירות התעסוקה 2,003 דיווחים על חזרה לעבודה, ומנגד נרשמו 1,264 דורשי עבודה חדשים. מאז תחילת ההקלות לשחרור המשק מהסגר הראשון, ב-19.4.2020, התקבלו בשירות התעסוקה 485,905 דיווחים על חזרה לעבודה, ובמקביל, נרשמו 236,718 דורשי עבודה חדשים. כיום רשומים בשירות התעסוקה 846,536 דורשי עבודה, מהם 527,059 בחל"ת.

 

 

 

12:30 - 898 חולי קורונה אומתו אתמול

 

לפי נתונים שפרסם היום משרד הבריאות, אתמול (שבת) אומתו 898 חולי קורונה חדשים. החל מחצות אומתו עוד 30 חולים נוספים. סך הכל, מספר החולים המאומתים עומד על 113,648. מספר החולים במצב קשה עומד על 441. מספר המונשמים עלה בעוד 5 מחצות, ל-121. נפטר אחד נוסף היום למניין המתים מהמחלה. בסך הכל, מתו ממחלת הקורונה בישראל 909 בני אדם.

 

 

נדבקים כללי

 

 

 

נדבקים חדשים

 

 

מחלקת קורונה איכילוב מחלקת קורונה איכילוב צילום: זיו קורן

 

 

 

9:30 - סגן שר הבריאות: אם נגיע לאי-ספיקה בבתי החולים - יהיה סגר בחגים

 

סגן שר הבריאות ח"כ יואב קיש התייחס בריאיון לאפשרות שיוטל סגר בתקופת החגים, ולאיומי שר הבינוי והשיכון בדבר פרישה מהממשלה במקרה שצעד כזה יינקט: "לכולם ברור, ואני אומר את זה גם לשר ליצמן – אם נגיע למספרים שיגרמו לאי-ספיקה בבתי החולים ולחוסר יכולת טיפול במערכת הבריאות, יהיה סגר. לא תהיה פה פשרה".

 

קיש ציין כי בעיניו, אפשר למצוא מתווה להטסת חסידי ברסלב לאומן: "כפי שיכולנו למצוא מתווים נכונים למסעדות, נכון גם להקשיב ולנסות למצוא להם מתווה בסיכון בריאותי נמוך".

 

 

חולים קשה ובינוני

 

 

 

 

8:25 - המעבדות שובתות מהבוקר: נבדקים שליליים לקורונה לא יעודכנו

 

לאחר האיומים, סדרת ההפגנות מחוץ לבתי החולים והדיונים עם משרד האוצר שהסתיימו בפיצוץ - יצאה לדרך הבוקר (א') שביתת עובדי המעבדות. כ-2,000 עובדים פתחו בשביתה בדרישה לשיפור תנאי ההעסקה, נוכח משבר הקורונה שגרם להארכה משמעותית של שעות עבודתם והגביר את העומס על המעבדות. השביתה היא ללא הגבלת זמן וכוללת את המעבדות הרפואיות בבתי החולים, בקופות החולים וכן את מעבדות בריאות הציבור של משרד הבריאות.

 

מעבדה בבית חולים שיבא מעבדה בבית חולים שיבא צילום: עמית הובר

 

השביתה צפויה לפגוע בכל הפעילות בבתי החולים. כך למשל, לא יינתנו בדיקות למחלקות האשפוז, בין היתר לצורך שחרור חולים. יתאפשרו רק בדיקות למחלקת טיפול נמרץ ומספר בדיקות דחופות לחדרי המיון. לא יבוצעו בדיקות מעבדה הנחוצות לצורך ביצוע ניתוחים שאינם דחופים (אלקטיביים) והדבר עשוי לשבש את קיומם של ניתוחים.

 

בדיקות שגרתיות של קופות החולים לא יתבצעו, אך באשר לבדיקות קורונה, בהתאם להוראות שקיבלו עובדי המעבדות, "יבוצעו ויישלחו עדכונים רק על תשובות חיוביות על מנת לקטוע את שרשרת ההדבקות". מנגד, בדיקות מצילות חיים מחדרי מיון וטראומה, בדיקות לקראת ניתוחי חירום וחדרי לידה, כמו גם בדיקות לחולי סרטן - יבוצעו כרגיל.

 

הטסים לחו"ל ייפגעו

 

גם מי שתכננו לצאת בימים הקרובים לחו"ל ייפלו בין הכיסאות בעקבות השביתה. הטסים לחו"ל זקוקים לקבלת תוצאה שלילית לקורונה בתוך 24 שעות, כדי שיוכלו להציגן בעמדת הצ'ק אין טרם ההמראה ובעת הנחיתה ביעד עצמו. אך בשל השביתה - המעבדות יספקו אך ורק תשובות חיוביות למי שימצא חיובי לקורונה, כך שכל מי שרשאי להמשיך בדרכו - לא יידע זאת.

 

גם נוסע אשר יבצע את הבדיקות במעבדה פרטית עלול להיפגע נוכח השביתה. כך למשל, המרפאה הפרטית "סאלוס" אשר מבצעת דגימות לקורונה בבית הלקוח - שולחת את הדגימות למעבדה באיכילוב - אך כל עוד זו בשביתה - הדגימה לא תיבדק. ממרפאת "סאלוס" נמסר בתגובה: "אם לא יהיו בדיקות מעבדה לא נוכל לבצע את הדגימות בפועל ואכן תיווצר בעיה ליוצאים לחו"ל".

 

"אני מצר על כל שביתה", אמר פרופ' יניב שרר, מנהל בית החולים ברזילי באשקלון. "כשמגיעים לשביתה זה אומר שאנחנו כמערכת כשלנו. לשביתה יש פוטנציאל פגיעה במטופלים ולכן אני מתנגד לשביתה אך עם זאת, אני מזדהה מאוד ותומך במטרותיה. יש להגדיל את השכר והתקנים של עובדי המעבדות. עבודת המעבדות היא קריטית לנו גם בשגרה ובוודאי בימי הקורונה. המעבדות הן חלק אינטרגלי מהעבודה במערכת הבריאות אך תנאי השכר לא טובים וקשה למשוך צעירים לעבודה שכזאת. אנחנו צריכים שהמעבדות תאוישנה לאורך כל היום. בקורונה החלק של עובדי המעבדות הוא קריטי, גם בבית החולים וגם מחוצה לו".

 

8:15 - ילמדו בערים האדומות? דיון מכריע בקבינט הקורונה

 

"תוכנית הרמזור" עולה סוף-סוף לדיון בקבינט הקורונה, ואיתה גם השבתת הלימודים בערים האדומות: קבינט הקורונה יתכנס היום (א) בשעה 18:00 לישיבה שמתוכננת להימשך כארבע שעות וצפויה להיות סוערת. זאת, על רקע העלייה בנתוני התחלואה - חמישה ימים ברציפות עם יותר מ-1,800 נדבקים.

 

על הפרק: אישור "תוכנית הרמזור" של פרויקטור הקורונה פרופ' רוני גמזו, תוכנית שכבר שלוש ישיבות לא הצליחה לעבור את מבחן קבינט הקורונה עקב התנגדות עזה של החרדים. גמזו רוצה להתחיל ביישום הרמזור ב-1 בספטמבר, כך שאם התכנית לא תאושר בישיבה, ישראל תישאר ללא תוכנית מסודרת למאבק בקורונה.

 

רוני גמזו רוני גמזו צילום: לע"מ

 

הוויכוח המרכזי שצפוי בישיבה הוא דרישת גמזו לא לפתוח את שנת הלימודים בערים אדומות. שר החינוך יואב גלנט מתנגד לכך בתוקף. הצדדים דנים על פשרה לפיה הכיתות הנמוכות בלבד יפעלו, ואילו חטיבות הביניים והתיכונים באותם יישובים יישארו סגורים, אולי עד אחרי החגים.

 

בקבינט ידונו גם במתווה של גמזו "מבלימה לשליטה", שמהווה חלופה לסגר חגי תשרי. בשלב הראשון של התוכנית יימשך המאמץ להקמת תשתית לקטיעת שרשראות ההדבקה וצמצום התחלואה.

 

לפי התוכנית, ההמלצה היא לסגירת מערכת החינוך ב"ערים אדומות", למעט ישיבות ומוסדות במתכונת פנימייה. רשימת אותן ערים עדיין לא פורסמה רשמית, אבל פרט לטירה - שגמזו הודיע בביקור בה כי היא עיר אדומה - פורסם כי ברשימה, שכוללת כ-20 יישובים, נמצאים בין היתר גם רהט ועמנואל.

 

בסך הכול, 2.4 מיליון תלמידים אמורים לפתוח ביום שלישי את שנת הלימודים - 529 אלף בגנים ו-1,871,000 בבתי הספר. 169 אלף יגידו "שלום כיתה א'", 132 אלף עולים לי"ב, אך אם יוחלט לדחות את פתיחת שנת הלימודים בערים האדומות שחלקם (כמו תלמידים אחרים בכיתות העליונות) לא יחלו את השנה.

 

כיתה כיתה צילום: עיריית תל אביב-יפו

 

מתוך כלל התלמידים, 1,839,000 הם מהמגזר היהודי, 132 אלף במגזר הערבי והיתר במגזר הבדואי, הדרוזי והצ'רקסי. 254,471 ילמדו השנה בחינוך המיוחד. בסך הכול יש במערכת החינוך 25,789 מוסדות חינוך – 5,173 בתי ספר ו-20,616 גני ילדים. 5,182 מנהלים מחכים להחלטת הסתדרות המורים, ואיתם ילמדו השנה גם 179 אלף מורות ומורים ו-20,600 גננות וגננים.

 

על פי מתווה גמזו, לקראת סיום שלב א' - ב-10 בספטמבר - ייבחנו מדדי התחלואה. אם מקדם ההדבקה, ה-R, יהיה שווה ל-1 (מעט יותר מהיום) או שיהיה זינוק במספר החולים קשה או המאושפזים בבתי החולים, יחלו מעבר לשלב ב'. אם לא, יימשך ביצוע שלב א', שכולל גם הקפדה על מתווה הישיבות ובניית המערך לקטיעת שרשראות ההדבקה על ידי פיקוד העורף.

 

בשלב ב', שאמור להתחיל בסביבות אמצע ספטמבר ולהימשך כשלושה שבועות, מציע גמזו הגבלות תנועה בשכונות אדומות וביישובים אדומים בלבד. על פי התוכנית שלו, באותם יישובים ושכונות יופעל מתווה תפילות מיוחד לחגים המעודד תפילה בחוץ; ייבחרו ימים לסגירת מסחר, קניונים, שווקים, מסעדות, בתי קפה ושליחויות; תיסגר מערכת החינוך; ייסגרו מקומות עבודה מקבלי קהל; המגזר הציבורי יעבוד במתכונת חירום. ובימי ראש השנה וכיפור – תוגבל תנועה ל-500 מטר מהבית לכלל הציבור וקיום התכנסות במשפחה גרעינית.

 

יו"ר יהדות התורה, שר הבינוי והשיכון יעקב ליצמן, הודיע כי אם יוחלט להטיל סגר על ישראל בתקופת החגים כדי למנוע את התפשטות הקורונה - מפלגתו תשקול פרישה מהממשלה. ליצמן גם הגיע להסכמה עם שר הפנים אריה דרעי שלא יאפשרו סגר חגים. ליצמן אמר לעיתון "המודיע", ביטאון תנועת אגודת ישראל שבראשותו, כי "האישור לקיום הפגנות המוניות בבלפור לצד פתיחת בתי תרבות, לעומת המשך הגבלות בבתי הכנסת ומניעת הסדרת הנסיעה לאומן, הרסו את אמון הציבור במערכת". נראה שראש הממשלה נוטה לתמוך בשלב הזה בעמדת ליצמן.

 

אמש, ועל רקע מחאת חסידי ברסלב, הודיע נתניהו בזמן ההפגנה שלהם מול מעון ראש הממשלה כי החליט להקים צוות שרים בראשות זאב אלקין שיבחן אפשרות למתווה טיסה לאומן שבאוקראינה.

 

בנוסף גמזו שוקל לפתוח מחדש את גני האירועים בתפוסה של עד 150 אורחים, לצד העלאת הקנסות על מי שיפרו את ההנחיות ל-50 אלף שקל. זאת בשל הערכת המומחים שהעלייה בתחלואה נובעת מאירועים פיראטיים בעיקר במגזר הערבי.

x