$
בארץ

בחמישית מהעסקים טוענים: בתנאים הנוכחיים במשק - לא נשרוד יותר מ-3 חודשים

לפי סקר מצב העסקים של הלמ"ס, הנכון לאמצע חודש אוגוסט, 86.5% מכח העבודה לפני המשבר עובד גם כעת, כאשר שיעור המפוטרים עומד על 11.5% - עלייה משמעותית לעומת הסקר הקודם שנערך בתחילת יולי

אתי אפללו 15:4527.08.20

עלייה בשיעור העובדים המפוטרים מאז פרוץ משבר הקורונה. הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מפרסמת היום (ה') את סקר מצב העסקים בעקבות התפשטות המגיפה, נכון לאמצע אוגוסט (16-20/8). מהנתונים עולה כי בעסקים שהשתתפו בסקר (כ-1,500 עסקים עם 1.5 מיליון עובדים סה"כ), 86.5% מכח העבודה לפני המשבר עובד גם כעת, ושיעור המפוטרים עומד על 11.5% - עלייה משמעותית לעומת הסקר הקודם בתחילת יולי.

 

 

 צילום: אוראל כהן

 

העסקים שהשתתפו בסקר הםו מענפי ההייטק, התעשייה המסורתית והמעורבת, הבינוי, המסחר הקמעוני, פיננסים וביטוח, מזון ואולמות אירועים ומלונאות. כך, 6.1% מהעובדים בעסקים אלו נמצאים בחל"ת, כאשר בענף שירותי המלונאות ובענפי שירותי מזון ומשקאות שיעורי החל"ת עומדים על 20.3% ו-18.8%, בהתאמה.

 

כאמור, כ-11.5% מסך העובדים פוטרו מאז תחילת משבר הקורונה, מסיבות שונות. מדובר בעלייה של 3.9% לעומת הנתון בתחילת החודש הקודם (7.6%), אך במקביל גייסו החברות 4.9% מהעובדים - שהחליפו בין היתר עובדים שפוטרו.

 

6.3% מהעסקים דיווחו על עובדים שלא היו מעוניינים לשוב מחל"ת מסיבות שונות. על פי דיווח המעסיקים, שיעור העובדים בחל"ת שאינם מעוניינים לשוב לעבודה עומד על 18.7% מתוך כלל העובדים הנמצאים בחל"ת (כ-94 אלף עובדים). אחת הסיבות הנפוצות ביותר בעטייה עובדים לא מעוניינים לחזור מחל"ת היא הרעת תנאים משמעותית מצד המעסיק בעת החזרה – הפחתת שכר, שינמוך בתפקיד או קיצוץ בהיקף המשרה. במקרה זה, העובד זכאי להתפטר בדין מפוטר, ולקבל זכויות כאילו פוטר, כולל היכולת להמשיך לחתום אבטלה.

 

בנוסף עולה כי מצב העסקים עדיין פגיע, אבל פחות: 19.0% מהעסקים מדווחים שלא יוכלו להמשיך ולפעול מעבר לשלושה חודשים תחת התנאים הנוכחיים במשק; 78.5% מהעסקים מדווחים על פגיעה של עד 25% בפדיון אוגוסט, אך זהו שיפור משמעותי לעומת הסקר הקודם שנערך בתחילת יולי, אז דיווחו 44.1% מהעסקים על פגיעה של עד 25% בפדיון.

x