$
בארץ

ההצעה הפופוליסטית של אבי שמחון

פרופ’ אבי שמחון הציע שהמדינה תעניק לכל עסק הלוואה בערבות מלאה. הנגיד ופקידי האוצר התנגדו

אדריאן פילוט 08:0125.08.20

אבי שמחון, היועץ הכלכלי של ראש הממשלה בנימין נתניהו, הציע להעניק לכל עסק הלוואה בערבות מלאה של המדינה. כך נודע ל"כלכליסט". ההצעה זכתה להתנגדות נחרצת מכל הנוכחים בישיבה לרבות הנגיד אמיר ירון, החשב הכללי רוני חזקיהו, מנכ"לית האוצר קרן טרנר ואנשי אגף התקציבים. עם זאת, ראש הממשלה עדיין בוחן את אימוצה.

 

 

 

במסגרת חבילת הסיוע שמשרד האוצר כבר שיגר נכלל מתן הלוואות לעסקים בערבות מדינה אך חלקית בלבד (15%). במסגרת התוכנית הכלכלית הממשלה אישרה הלוואות בערבות מדינה חלקית באמצעות שלוש קרנות שונות: קרן לעסקים קטנים בהיקף 18 מיליארד שקל, שכבר חילקה 88% מהכספים; קרן לעסקים גדולים בסך 5.3 מיליארד שקל שחילקה רק כחמישית מהסכום; וקרן לעסקים בסיכון בסך 4 מיליארד שקל שחילקה בסך הכל 320 מיליון שקל - פחות מעשירית – אף שבקרן הזו ערבות המדינה מגיעה ל־60%.

 

מימין ראש הממשלה בנימין נתניהו ויועצו הכלכלי אבי שמחון מימין ראש הממשלה בנימין נתניהו ויועצו הכלכלי אבי שמחון צילום: עמית שאבי

 

בסך הכל אושרו הלוואות בהיקף חסר תקדים של 27.3 מיליארד שקל אך חולקו 17 מיליארד שקל בלבד. זו הסיבה שבתחילת החודש האוצר הסיר כמה חסמים כדי להגביר את פעילות הקרנות.

 

אחת הבעיות שהועלו על ידי המגזר העסקי היא שהיקף הערבות הממשלתית להלוואה נמוך, ולכן בעל העסק נדרש להביא בטוחות על 85% מההלוואה. שמחון מבקש לתקן זאת באמצעות מתן ערבות מדינה של 100%. כלומר, אם בעל העסק לא יחזיר לבנק את ההלוואה - אזרחי ישראל (באמצעות המסים) הם אלו שייאלצו להחזיר אותה לבנקים. המודל הזה מציב "סיכון מוסרי" שכן לבעל העסק אין שום תמריץ להחזיר את ההלוואה (הוא לא מפסיד כלום אם הוא לא מחזיר אותה). זאת בניגוד להלוואה בערבות חלקית, שבה הלווה יאבד חלק מהונו או מנכסיו אם לא יעמוד בהחזר.

 

יתרה מזו, החשש הגדול הוא שדווקא העסקים החזקים ישתמשו בהלוואה בערבות המדינה כדי למחזר הלוואות שנלקחו בעבר בערבות אישית. "זה להחליף כסף טוב בכסף רע", הסביר אחד ממתנגדי ההצעה.

x