$
בארץ

בהתאם לציפיות: הריבית במשק נותרה ללא שינוי

בנק ישראל הותיר את הריבית על 0.1%; האינפלציה ב-12 החודשים האחרונים עומדת על מינוס 0.6%, כאשר טווח היעד של בנק ישראל נע בין 1% ל-3%. כמו כן, הגירעון ויחס החוב לתוצר ב-2020 בתרחיש האופטימי צפויים לעמוד על 13.2% ו-75%, בהתאמה

עמרי מילמן 15:5924.08.20

בנק ישראל הותיר את הריבית במשק ללא שינוי בשיעור של 0.1%, כך הודיעה היום (ב') הוועדה המוניטרית בראשה עומד הנגיד פרופ' אמיר ירון. האינפלציה ל-12 החודשים האחרונים עומדת על מינוס 0.6%, כאשר טווח היעד של בנק ישראל נע בין 1% ל-3%.

 

ההפחתה האחרונה התרחשה ב-6 באפריל, כאשר הוועדה המוניטרית הפחיתה את שיעור הריבית משיעור של 0.25% לשיעור של 0.1%.

 

 

הנגיד אמיר ירון הנגיד אמיר ירון צילום: רויטרס

 

במקביל פרסם בנק ישראל עדכון לתחזית הצמיחה לפיה המשק יתכווץ השנה ב-4.5%, זאת בעוד שבתחזית מחודש יולי דובר על התכווצות של 6%. זאת על רקע נתוני הצמיחה האחרונים של הלמ"ס, לפיהם התוצר התכווץ בשיעור שנתי של 28.7% ברבעון השני. לפי התרחיש האופטימי של בנק ישראל הצמיחה בשנה הבאה תעמוד על 6%. לפי תרחיש זה ישראל חוזרת החל מספטמבר לתוואי של הרחבת היקף הפעילות הכלכלית כך שבסוף השנה רמת אי הפעילות של המשק יורדת ומתייצבת בשיעור של כ-7%-8%, עד מציאת חיסון. בתרחיש חמור יותר, בו ישראל חווה גלי תחלואה שיובילו לגלי צמצום פעילות כל כמה חודשים, עד מציאת חיסון, צפויה צמיחה שלילית של 7% ב-2020 וצמיחה של 3% בלבד.

 

ההערכות בשוק היו כי בנק ישראל יותיר את הריבית על שיעור של 0.1%. כך למשל גיל בפמן, הכלכלן הראשי של לאומי, ודודי רזניק, אסטרטג הריביות של לאומי שוקי הון, העריכו כי "בנק ישראל צפוי לעלות את תחזית הצמיחה לשנת 2020 (פחות שלילי) במסגרת הודעת הריבית השבוע. מדובר בתחזית מעט פחות פסימית על רקע פרסום נתוני הצמיחה לרביע השני. מעבר לכך לא צפוי שינוי מהותי במידת ההרחבה המוניטארית". כלכלני בנק הפועלים העריכו כי " אנו מעריכים כי הריבית תיוותר בתקופה הקרובה ברמה של 0.1%, אך יתכן שבנק ישראל יפעיל כלים מוניטריים נוספים, או יגביר את השימוש בכלים הקיימים".

 

בתרחיש האופטימי, הגירעון ויחס החוב לתוצר ב-2020 צפויים לעמוד על 13.2% ו-75%, בהתאמה, ו-8.2% ו-78% בשנת 2021. בתרחיש הפסימי, צפויים הגירעון והחוב ביחס לתוצר לעמוד על 14.6% ו-78%, בהתאמה, בעוד בשנת 2021 צפוי גירעון של 12% ויחס חוב תוצר של 87%.

 

בנוגע למצב המשק מתארים בבנק כי מניתוח האינדיקטורים המהירים לפעילות עולה שלאחר התאוששות מהירה יחסית ביוני, חלה האטה בקצב ההתאוששות ביולי ואוגוסט. רמת הרכישות בכרטיסי אשראי ביולי הייתה נמוכה מהרמה החזויה לפי נתוני השנים האחרונות, אך מתחילת אוגוסט נרשמה עלייה ברכישות, ונכון לאמצע אוגוסט הרמה גבוהה מהרמה החזויה . בפרט, בולטת העלייה בענפי המסעדנות ושירותי חינוך ופנאי, שעד לשבועות האחרונים התאפיינו ביציבות ברמת פעילות נמוכה, ובתיירות (שם הרמה עדיין מאוד נמוכה); מדדי הניידות למקומות העבודה התמתנו בחודש יולי עד לכדי כ-20% עד 30% מתחת לרמתם טרום המשבר. בתחילת אוגוסט נרשמה עלייה בניידות למקומות מסחר, פנאי ונופש. להערכתם אי הוודאות אודות אופן ההתמודדות עם המצב הבריאותי, כמו גם אי הוודאות לגבי מועד אישורו של התקציב לשנת 2021, עלולות לפגוע בהמשך ההתאוששות הכלכלית.

x