$
בארץ

העימות הבא בין נתניהו לגנץ: מועד הגשת תקציב 2021 לכנסת

לפי החוק הקיים, הממשלה נדרשת להניח את הצעת תקציב 2021 על שולחן הכנסת עד ה-31 באוקטובר 2020; אולם, מאחר שלפי החוק שאושר לפנות בוקר בוועדת הכספים הכנסת תידרש לאשר את התקציב ל-2020 רק ב-23 בדצמבר - לא ניתן להגיש את תקציב 2021 במועד

צבי זרחיה 14:1224.08.20

העימות הקרוב בין רה"מ בנימין נתניהו ליו"ר כחול לבן בני גנץ יתקיים סביב סוגיית מועד הגשת תקציב המדינה לשנת 2021 לכנסת. לפי החוק הקיים, הממשלה נדרשת להניח את הצעת תקציב 2021 על שולחן הכנסת עד ה-31 באוקטובר 2020. ואולם, מאחר שלפי החוק שאושר לפנות בוקר בוועדת הכספים הכנסת תידרש לאשר את התקציב רק ב-23 בדצמבר 2020, אזי לא ניתן להגיש את תקציב 2021 במועד.

 

 

בנימין נתניהו ובני גנץ בנימין נתניהו ובני גנץ צילומים: אלכס קולומויסקי, אוראל כהן

 

בדיון בעניין שנערך אתמול בוועדת הכספים הוצע לפצל מהחוק לדחיית פיזור הכנסת את הסעיף הדוחה את מועד הגשת תקציב 2021. היום ביקשו בקואליציה לפצל הסעיף הזה מהחוק האמור, אבל בדיון התברר כי במקרה כזה ינתן זמן נאום במליאה לח"כ מיקי לוי (יש עתיד) שהגיש הסתייגויות להצעת חוק הפיצול. מאחר שהכנסת צריכה לאשר עד הלילה בחצות את החוק לפיזור הכנסת אחרת היא תתפזר - אזי הוחלט בוועדת הכספים למחוק לגמרי את הסעיף לקביעת מועדי הנחת תקציב 2021.

 

חברי הכנסת מכחול לבן לא השתתפו בהצבעה הזו.

 

ח"כ לוי אמר לכלכליסט כי "אני שמח שהצלחנו להסיר חרפה נוספת מהתיקון הרע הזה - דחייה אפשרית של הנחת תקציב 2021 על שולחן הכנסת ומשחקים נוספים בדקה ה-90 בחוקי יסוד, על חשבון היציבות הכלכלית והציבור. נראה כי אין סוף לשורת התרגילים להישרדותו הפוליטית של נתניהו, תוך כדי רמיסה ברגל גסה של כל אפשרות לרוטציה עתידית עם ראש הממשלה החליפי. חבל שבכחול לבן עוד לא הפנימו שרוטציה לא תהיה ושמחיר דחיית הקץ של הממשלה הזו - הוא מחיר כלכלי כבד על גבו של הציבור".

 

כעת אין מועד שמחייב את הממשלה לדחות את הגשת תקציב 2021, אבל ברור שהוא לא יונח על שלחן הכנסת בסוף אוקטובר. היועצת המשפטית של ועדת הכספים עו"ד שגית אפיק, הציעה לקבוע את המועדים בחקיקה פרטית או באמצעות הסתייגות לחוק שמעלה את תקציב החינוך בקורונה. אלא שכאן צפויים להימשך חילוקי הדעות בין כחול לבן לליכוד בעניין קביעת המועד. בליכוד יש המבקשים שהממשלה תניח על שלחן הכנסת את תקציב 2021 רק בינואר 2021.

 

בתוך כך, ועדת הכנסת קבעה סדרי דיון מיוחדים בהצעת החוק לדחיית פיזור הכנסת אותה נדרשים הח"כים לאשר לפני חצות. יו"ר הוועדה ח"כ איתן גינזבורג אמר בדיון כי "להצעת החוק הוגשו 66 הסתייגויות, חלקן אישיות וחלקן קבוצתיות, דבר שיכול להביא לכך שהדיון ימשך עד יום רביעי, ובשל העובדה שאם הצעת החוק לא תאושר עד הלילה בחצות, הכנסת תתפזר ונצא לבחירות. נראה לי שיש קונצנזוס רחב שזה לא המועד הנכון לצאת היום לבחירות".

 

במהלך הדיון הושגה פשרה לפיה הדיון בהסתייגויות של הח"כים יסתיים עד השעה 21:00, ולאחר מכן ייערכו הצבעות על 40 הסתייגויות בלבד.

 

ח"כ מאיר כהן (יש עתיד) ביקש להקצות שלוש שעות דיון, על מנת לאפשר לכל ח"כ לדבר; ח"כ חמד עמאר ביקש ארבע שעות; ח"כ אוסמה סעדה (הרשימה המשותפת) הסכים להעניק פטור מחובת הנחה אולם התנגד לסדרי הדיון המיוחדים; ח"כ בועז טופורובסקי (יש עתיד) התנגד לשתי ההצעות בטענה כי הוועדה משתמשת בסמכותה זו, בכנסת הנוכחית, יותר מכל שנות פעילות הכנסת מאז ומעולם. יו"ר הקואליציה ח"כ מיקי זוהר (ליכוד) הציע לנציגי האופוזיציה למשוך את הצעת אי האמון בממשלה ובתמורה להאריך את זמן הדיון.

x